Završio projekt Maslačak, prijatelj djece

TIN_0382
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Trideset mjeseci je jako brzo prošlo, ali vjerujemo da ovo nije kraj. Zaključio je to na završenoj konferenciji vrijednog projekta Zdenko Glasovac, ravnatelj Dječjeg vrtića Maslačak, Belišće, ujedno najavljujući i moguću novu fazu. Riječ je o projektu Maslačak – prijatelj djece, kojim je prije svega osiguran produženi boravak na razini sva četiri objekta ove odgojne ustanove, odnosno u Belišću, Gatu, Petrijevcima i Bizovcu. Ondje je s jedne strane roditeljima omogućeno zbrinjavanje djece i van redovnog radnog vremena vrtića, a uz opremanje prostora za organizaciju novih programa, organiziran je i čitav niz edukacija za odgojitelje i suradnike, čime je razina profesionalnog rada s djecom podignuta na još višu razinu.

Projekt namijenjen djeci, ali i roditeljima

– Važno je da smo se umrežili s novim suradnicima i poslovnim partnerima tijekom proteklih 30 mjeseci, a unatoč svim očekivanjima, projektom je naposljetku obuhvaćeno preko 290 djece koja su koristila usluge produženog boravka. U tome svemu su i reakcije roditelja izvrsne, što nam dokazuje da zbilja postoji potreba za ovakvim programom – naglasio je ravnatelj Glasovac, ističući kako je Dječji vrtić Maslačak, Belišće uz pomoć ovog projekta izašao ususret brojnim roditeljima koji rade smjenski ili imaju razne popodnevne obaveze, stoga im dodatna 2 do 3 sata u produženom boravku mnogo znače. Ravnatelj DV Maslačak, Belišće je nakon uvodnog govora podijelio zahvalnice svim partnerima i suradnicima, među kojima je bio i Grad Belišće.

Aktivnosti, edukacije i nabava opreme

Belišće je grad prijatelj djece i ima vrtić koji je prijatelj djece. Stoga smo izuzetno sretni i zadovoljni što je realiziran ovaj projekt koji je omogućio zapošljavanje i nabavku određene opreme, a sve s ciljem unapređenja kvalitete usluge koje naš vrtić pruža svojim korisnicima. Nadamo se da će biti odobren i nastavak ovog projekta, kako bismo omogućili kvalitetnu uslugu za korisnike vrtića, ali i daljnje zapošljavanje za sve odgojitelje i učitelje koji su zainteresirani i žele sudjelovati u ovakvim projektima – otkrila je Ljerka Vučković, zamjenica gradonačelnika Grada Belišća, ujedno zahvaljujući svim partnerima, ali i Lokalnoj razvojnoj agenciji Grada Belišća, koja je odrađivala operativne zadatke prilikom prijave, ali i provedbe projekta.

Uoči podjele zahvalnica i prigodnog domjenka, prezentaciju o rezultatima i dosezima projekta održala je Tamara Grgić, voditeljica projekta Maslačak – prijatelj djece, koja je otkrila sve aktivnosti. Naime, uz opremljena vanjska igrališta u Belišću, Petrijevcima i Gatu, u vrijednosti od 320 tisuća kuna, nabavljeno je i multifunkcionalno vozilo koje namijenjeno za prijevoz hrane, a ostaje u trajnom vlasništvu DV Maslačak, Belišće. Pokraj toga, u vrijednosti od 52 tisuće kuna opremljena je i soba za senzornu integraciju koja je namijenjena djeci s poteškoćama u razvoju, a koja konstantno pokazuje svoju vrijednost u redovnim odgojnim programima u kojima su integrirana i djeca s razvojnim poteškoćama. Naposljetku, uz redovne radionice za djecu, u sklopu projekta je održano 7 edukacija odgojiteljica – za one iz redovnog programa vrtića, ali i onih iz produženog boravka, koje su nakon svake edukacije dobile potvrdu o sudjelovanju i dovršetku edukacije.

Naposljetku se prisutnima obratila i korisnica usluga produženog boravka, Vedrana Vujnović, majka djeteta koje je učestalo koristilo pogodnosti projekta Maslačak – prijatelj djece. “Zahvaljujem na ovoj mogućnosti dovođenja djeteta u produženi boravak, to mi je kao samohranom roditelju, uz noćne smjene i neplanirane promjene, iznimno pomoglo. Vrijedna je činjenica da roditelj zna da mu je dijete na sigurno u popodnevnim satima i to na mjestu na kojemu uživa, uči i razvija svoje sposobnosti s tetama, kako na grupnoj, tako i na individualnoj razini, jer se djeca često tek u takvim uvjetima odvaže na učenje novih stvari”, zaključila je Vedrana, s nadom da će se takva isprobana praksa nastaviti i u idućoj pedagoškoj godini.

Više od 3,1 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda

Na kraju treba podsjetiti da je projekt „Maslačak – prijatelj djece“ sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna je vrijednost projekta 3.178.244,06 kuna, koliko iznosi i EU sufinanciranje projekta (100%). Razdoblje provedbe projekta je 30 mjeseci, od 15. siječnja 2019. do 15. srpnja 2021. godine. Nositelj projekta je Dječji vrtić Maslačak, Belišće, a partneri su Grad Belišće, Općina Bizovac i Općina Petrijevci.

FOTO: Tin Lacković

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Najnovije VIJESTI