XIV Županijsko vatrogasno natjecanje Osječko-baranjske županije u Popovcu

dvd naslovna

U Popovcu je 18. lipnja 2023. godine na stadionu NK Hajduk održano Županijsko vatrogasno natjecanje koje je ujedno i izlučno za Državno natjecanje koje se ove godine u rujnu održava u Novalji na Pagu.

Na natjecanju je nastupilo 78 odjeljenja vatrogasne djece starosti od 6 do 12 godina (vatrogasni pomladak) te mladeži starosti od 12 do 16 godina iz 59 dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Osječko-baranjske županije. Pravo nastupa na županijskom natjecanju sve su ekipe ostvarile osvajanjem prvih triju mjesta na općinskim i gradskim vatrogasnim natjecanjima.

Na otvaranju 14. županijskog vatrogasnog natjecanja mladeži i pomlatka mladim su se natjecateljima obratili vatrogasni dužnosnici iz Osječko-baranjske županije (Zdenko Čarapar, predsjednik i Zoran Pakšec, zapovjednik) te izaslanik Glavnog vatrogasnog zapovjednika ispred Hrvatske vatrogasne zajednice, Mirko Ružić. Prisutni su bili i predstavnici općine Popovac (na zatvaranju i načelnik Zoran Kontak),  predsjednik Odbora za natjecanje županijske vatrogasne zajednice Tomislav Bošnjaković kao i zamjenik načelnika stožera CZ OBŽ Mladen Pejić.

Sve ekipe VZG Belišće koje su nastupile ostvarile su zadovoljavajuće rezultate s obzirom na pripreme, a posebno je za pohvalu ostvaren plasman ekipe u kategoriji mladeži/ženske (12-16 godine starosti), DVD-a Veliškovaca koja je ostvarila 3 mjesto od 12 ekipa, te su ostvarili plasman po 7 puta na Državno vatrogasno natjecanje.

Plasman ekipa DVD Belišća u kategoriji mladež/muška ostvarili su 11 mjesto od 20 ekipa. Također plasman ekipa u kategoriji djeca/muška DVD-a Belišće gdje su ostvarili 11 mjesto, a ekipa DVD-a Belišće 2 17 mjesto od 31 ekipe. Valja istaknuti sudjelovanje 3 vatrogasna suca s područja naše Vatrogasne zajednice.

Plasman ekipa je sljedeći:

Djeca – muški – natjecanje s vatrogasnom brentačom – 31 ekipe
  1. DVD Belišće – 481,98 boda – 11 mjesto;
  2. DVD Belišće 2 – 481,32 boda – 17 mjesto i
  3. DVD Bocanjevci – 451,50 boda – 30 mjesto.

Mladež – muški – natjecanje s preprekama za vatrogasnu mladež – 20 ekipa

  1. DVD Belišće – 1002,38 boda – 11 mjesto

Mladež – ženska – natjecanje s preprekama za vatrogasnu mladež – 12 ekipa

  1. DVD Veliškovci – 1001,71 boda – 3 mjesto plasman na državno

Ovogodišnje Županijsko vatrogasno natjecanje je pokazalo uspješnije rezultate naših ekipa s obzirom na prijašnje iz 2019. godine, što ukazuje na ustrajan rad s ekipama, a posebno na poboljšanju ispravnosti rada i bržeg izvođenja vježbi, kako bih ostvarili još kvalitetnije rezultate. Na žalost broj ekipa svih kategorija koje su nastupile na županijskom natjecanju je puno manji, nego prethodnih godina, što je pokazatelj određenog problema nedostatka članova.

Velika konkurencija bila je i u kategoriji djece starosti od 6 do 12 godina a najbolja odjeljenja koja su ostvarila pravo nastupa na regionalnom vatrogasnom natjecanju Istočne Hrvatske.

Mladi vatrogasci u velikom broju sudjeluju u radu dobrovoljnih vatrogasnih društava u Osječko-baranjskoj županiji  – više od 1500 mladih aktivnih članova najbolji su dokaz za to. Provedeno natjecanje pokazalo je veliku motiviranost i zainteresiranost mladih za vatrogastvo što govori da ovaj humani poziv ima osiguranu budućnost.

Najnovije VIJESTI