Uskrs u tehnici

CTKVB_Uskrs-u-tehnici_08
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće već tradicionalno za uskršnje praznike otvara radionice Centra tehničke kulture za sve učenike s područja Belišća i Valpova te prigradskih naselja, ali i za sve zainteresirane iz ostalih dijelova naše Domovine. Riječ je o dobro poznatim radionicama maketarstva, raketarstva, fotografije, 3D modeliranja i printanja. Svake godine mentori nastoje djeci ponuditi i neko iznenađenje.

Ove godine je to robotsko bojanje jaja koje će polaznici „Uskrsa u tehnici“ moći raditi od 6. do 10. travnja od 9 do 13 sati u Domu tehnike u Valpovu. Na ovaj način, ZTK Valpovo – Belišće će obilježiti i 75. godina rada i djelovanja svoje krovne organizacije – Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Riječ je o ideji starije grupe robotičara, koji su uz vodstvo njihova mentora razradili ovaj projekt, pronašli i ispravili greške u dizajnu i programskom kodu te sastavili dva identična robota. Kućište robota gotovo je u cijelosti 3D isprintano prema dorađenim nacrtima već dostupnima na mreži. U kućištu je smještena Arduino Uno mikrokontrolerska pločica, dva koračna motora za okretanje jaja i pomicanje olovke, jedan servo motor za podizanje i spuštanje olovke te elektronička pločica s upravljačima za motore koji svoj posao moraju odrađivati izuzetno precizno.  Nosač flomastera također je izrađen pomoću 3D pisača, a osim flomastera u budućnosti bi, uz male preinake, mogao držati i laser za graviranje ili neki drugi alat. 
Sama radionica osmišljena je kao cjelovit proces izrade pisanica koji obuhvaća sve od samog osmišljavanja i izrade vektorskog dizajna u programu otvorenog koda Inkscape, optimiziranja putanja alata (u ovom slučaju markera) za brži ispis, crtanja ispuna i višebojnih uzoraka na odvojenim slojevima dizajna te samog prijenosa naredbi od računala do robota putem USB kabela koristeći Arduino kao sučelje između računala i upravljača motora. 

Nadamo se kreativnim i jedinstvenim učeničkim radovima koji će mlađe uzraste približiti robotici i grafičkom dizajnu uz pomoć računala, a ujedno i ukrasiti njihove domove uoči nadolazećih blagdana, poručuju iz ZTK Valpovo – Belišće.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Najnovije VIJESTI