U Belišću obilježen Međunarodni dan civilne zaštite

252_0138

U srijedu, 1. ožujka 2023. godine, u Belišću je obilježen Međunarodni dan civilne zaštite ujedno i Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj.

Tom prigodom, u zgradi Gradske uprave grada Belišća, Stožer civilne zaštite grada Belišća organizirao je prezentaciju rada i opreme službi za spašavanje i ostalih redovnih snaga iz sustava civilne zaštite. Uoči početka, u maloj gradskoj vijećnici održana je Svečana sjednica Stožera civilne zaštite grada Belišća i službi sustava. Uslijedilo je postrojavanje članova postrojbe i drugih pripadnika belišćanske Civilne zaštite, koje je pozdravio načelnik Stožera Civilne zaštite grada Belišća Domagoj Varžić.

Čestitajući Međunarodni dan civilne zaštite, ujedno i nacionalni Dan civilne zaštite, načelnik Stožera Domagoj Varžić zahvalio je na nesebičnom radu i spremnosti svih uključenih u sustav civilne zaštite.

U predvorju belišćanske Gradske uprave svoj rad i opremu prezentirali su Područni ured civilne zaštite Osijek, predstavnici Vatrogasne zajednice grada Belišća, članovi Radio kluba Belišće, članovi Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Osijek, službenici Policijske postaje Belišće i Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo.

Prezentaciji rada i opreme navedenih službi prisustvovala su i djeca iz Dječjeg vrtića „Maslačak“ te učenici iz Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće. Svaka služba na zanimljiv je način predstavila svoj rad i djelovanje što je uvelike zainteresiralo djecu.

Međunarodni dan civilne zaštite obilježava se 1. ožujka, kada je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1990. proglasila taj datum Međunarodnim danom civilne zaštite, kao sjećanje na dan kada je 1972. počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi.

Ujedno je to datum obilježavanja i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, koji se u RH obilježava od 1992. Odlukom Vlade RH o proglašenju Dana civilne zaštite Republike Hrvatske te je isti definiran Zakonom o sustavu civilne zaštite.

TEKST: Grad Belišće

FOTO: Tin Lacković

Najnovije VIJESTI