Treći rebalans zbog projekta “Zajedno za treću dob”

1304
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Razlog sazivanja 49. hitne telefonske sjednice Gradskog vijeća grada Belišća bio je treći rebalans proračuna, odnosno ponovno još jedan projekt. Telefonska sjednica je održana u utorak, 13. travnja, a pojašnjenje smo dobili od zamjenice gradonačelnika Grada Belišća Ljerke Vučković, koja je rekla kako su prošle sve faze ocijene prihvatljivosti i kvalitete projekta.

-Radi se o projektu financiranom iz Europskog socijalnog fonda pod nazivom „Zajedno za treću dob“. Program je objavljen u sklopu ITU mehanizma aglomeracije Osijek, a Gradu Belišću je odobreno 1.960.000 kuna bespovratnih sredstava, kaže dogradonačelnica, dodajući kako je intenzitet potpore 100%.

Projekt je svojevrstan nastavak brige o najstarijim sugrađanima i istovremenog zapošljavanja ranjivih skupina, jer je predviđeno zapošljavanje 11 osoba na razdoblje od 18 mjeseci (devet gerontodomaćica i dvije osobe u mobilnom timu).

-Oni će obilaziti korisnike i pomagati im u kućanskim poslovima, članovi mobilnog tima vršit će potrebne sitne popravke, nacijepati drva ili pokositi travu, dok će gerontodomaćice obavljati poslove koje su njihovim zvanjem predviđeni, doznaje se od Ljerke Vučković, zamjenice gradonačelnika Belišća.

Trećim izmjenama i dopunama proračuna Grada Belišća za 2021. godinu, gradski je proračun uvećan za 889.308 kuna, te sada iznosi 154.495.119 kuna. Spomenimo i da je na ovoj izvanrednoj sjednici belišćanskog vijeća bilo riječi i o izmjenama i dopunama programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske  na području Grada Belišća, čija ukupna površina iznosi 974,9031 ha.

No, projekt „Zajedno za treću dob“ nije jedini koji je u posljednje vrijeme odobren Gradu Belišću. Uz njega, naš se Grad može pohvaliti s još dva nova projekta. U prvom projektu se također radi o ITU mehanizmu, gdje se dodatno razvijaju poduzetničke potporne institucije, odnosno infrastruktura za poduzetnike.

-Kroz taj ćemo projekt graditi novi poduzetnički inkubator proizvodnog tipa, čime ćemo dati mogućnost da nove start – up tvrtke i mala poduzeća dobiju potporu Grada Belišća, ali Europske unije, kako bismo im omogućili da njihov početak poslovanja bude što jednostavniji i lakši, pojašnjava dalje dogradonačelnica Vučković.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje novog poduzetničkog inkubatora je 6,3 milijuna kuna, od čega je potpora 4 milijuna kuna. Drugi novi projekt kojim se Belišće može pohvaliti je nešto čime će se unaprijediti infrastruktura za razvoj socijalnih usluga. Kroz taj projekt planirana je izgradnja nove zgrade, nazvane „Centar za socijalne usluge“. Nositelj tog projekta je Matica umirovljenika grada Belišća, koja je po tom pitanju, uz partnerstvo Grada Belišća, vrlo aktivna i koja prijavljuje jako puno projekata. Matica umirovljenika je i registrirana za pružanje socijalnih usluga, kao što su pomoć u kući, dnevni boravak za starije, organizirano stanovanje… Sve će to ovaj puta biti moguće i bit će objedinjeno unutar jedne zgrade.

-Po tom projektu, mi se trenutno nalazimo na rezervnoj listi, čekamo povećanje alokacije i nakon toga čekamo donošenje odluke o financiranju i sklapanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Vrijednost projekta ja jako velika, čak 14.180.000 kuna, a intenzitet potpore je stopostotan, zadovoljno je objasnila zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Najnovije VIJESTI