TEMELJITA OBNOVA PALAČE GUTMANN I IZGRADNJA BICIKLISTIČKE STAZE GAT – KITIŠANCI

ljerka_gutman
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Danas su s početkom u 10 i 11 sati održane početne konferencije dva vrlo važna projekta grada Belišća – Mobilnost u gradu Belišću te odmah nakon i „List do lista – industrijska baština Belišća“.

Na konferencijama je sam tijek provedbe i ciljeve projekata predstavila zamjenica gradonačelnika grada Belišća Ljerka Vučković.
Prvo je predstavljen projekt Mobilnost u gradu Belišću u sklopu kojega će se izgraditi biciklistička staza između prigradskih naselja Gat i Kitišanci. Staza duljine 4,2km prostirat će se u pojasu državne ceste D34 te prolaziti kroz Ulicu kralja Zvonimira u Gatu i dalje od Gata do Kitišanaca.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 6.432.195,00 kuna, od čega Europska unija sufinancira iznos od 3.537.916.75 kuna. Provedba projekta započela je 3. rujna 2019., a završetak je predviđen za 3. ožujka 2021. godine.

Uspješnom provedbom projekta Mobilnost u gradu Belišću proširit će se mreža biciklističkih staza na području grada i Urbane aglomeracije Osijek te doprinijeti sigurnosti i protočnosti u prometovanju gradskim i prigradskim relacijama, povećavati dostupnost obrazovnih, zdravstvenih i ostalih javnih sadržaja u Belišću te povećati turistička atraktivnost biciklističkih ruta na području UA Osijek.
Nakon prvog projekta predstavljen je i projekt „List do lista – industrijska baština Belišća“ koji je za Belišćane vrlo bitan.

TEMELJITA OBNOVA PALAČE GUTMANN

U sklopu ovog projekta će se provesti rekonstrukcija Palače Gutmann, najvažnijeg objekta industrijske baštine Grada Belišća i njegova prenamjena u interpretacijski centar industrijske baštine. Uz obnovu palače, predviđeno je i uređenje pristupnih površina objektu te opremanje prostora Muzeja, sve s ciljem osnaživanja turističkog potencijala i atraktivnosti Belišća.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 21.407.631,56 kuna, od čega Europska unija sufinancira iznos od 16.919.313.76 kuna. Provedba projekta započela je 1. rujna 2019., a završetak je predviđen za 1. rujna 2022. Nositelj projekta je Grad Belišće, a projektni partner Turistička zajednica Grada Belišća.

Uspješnom provedbom projekta List do lista – industrijska baština Belišća stvorit će se pretpostavke za razvoj novih turističkih proizvoda, kulturnih, edukativnih i društvenih sadržaja te pratećih usluga, stoga nam je cilj otvoriti prostor za zajedničko djelovanje u lokalnoj zajednici kako bismo svi skupa aktivno radili na pozicioniranju Belišća kao jedne od glavnih turističkih destinacija Osječko-baranjske županije, poglavito u kontekstu industrijske baštine.

Radovi bi trebali započeti početkom 2020. godine, te je u tijeku savjetovanje sa zainteresiranom javnošću i postupak javne nabave, a odrađena je kontrola dokumentacije.

Konferencijama su nazočili i predstavnici Lokalne razvojne agencije grada Belišća na čelu s direktorom Mariom Marolinom, voditeljica ureda TZ Belišće Janja Čeliković, Načelnik PP Belišće Vlado Krznarić, Viši stručni suradnik Županijske razvojne agencije, predstavnici gradskih institucija i ustanova, gradski vijećnici Grada Belišća i brojni mediji.

Zamjenica gradonačelnika grada Belišća Ljerka Vučković na kraju početnih konferencija zahvalila se na suradnji svim sudionicima projekta.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Najnovije VIJESTI