SKUP OGRANKA HRVATSKOG NOVINARSKOG DRUŠTVA BELIŠĆE I REDAKCIJE BELIŠĆANSKOG LISTA

IMG_6978

Uloga novinara i problemi u lokalnom novinarstvu – teme su o kojima se raspravljalo na svečanom i radnom skupu Hrvatskog novinarskog društva i redakcije Belišćanskog lista koji je u sklopu proslave Dana Grada Belišća održan u prostoru Paleja Belišće u petak 10. svibnja 2024. godine.

Događaju su uz predsjednika i tajnicu belišćanskog ogranka HND-a Matu Jerkića i Moniku Đogaš, nazočili i predsjednik i potpredsjednik HND-a Hrvoje Zovko i Drago Hedl, članovi Izvršnog odbora Željko Draženović i Goran Gazdek te drugi novinari s područja Slavonije, a gost skupa bio je pročelnik ureda gradonačelnika Belišća, Domagoj Varžić.

Uz uvodno izlaganje i pozdravni govor Mate Jerkića, skupu se obratila i glavna urednica Belišćanskog lista Lidija Aničić koja se osvrnula na kontinuitet pisane riječi u Belišću koji ima tradiciju dužu od 70 godina. Toj impresivnoj brojci svakako treba pridružiti i dosad izdanih 111 brojeva Belišćanskog lista – informativnog mjesečnika grada Belišća i prigradskih naselja koji se u posljednjih 9 godina profilirao u istinskog kroničara života našeg grada. Direktorica Bel-Pressa Monika Đogaš govorila je o radu i funkcioniranju tvrtke, dok je djelovanje i planove Gradskog radija Belišće za nadolazeće razdoblje predstavila njegova glavna urednica, Katarina Bošnjak.

Čelni ljudi HND-a, Hrvoje Zovko i Drago Hedl i ovom su prigodom upozorili na položaj novinara u Hrvatskoj i problem različitih pritisaka s kojima se danas susreće veliki dio lokalnih novinara, ali i mehanizme njihove zaštite koja im se najbolje pruža kroz članstvo u HND-u. Riječi je bilo i o smanjivanju broja novinara u dopisništvima i redakcijama, povećanju obima poslova koje obavljaju, ali i sve glasnijim najavama ukidanja tiskanih izdanja novina u nas na uštrb digitalnih izdanja, dok im se istovremeno u drugim dijelovima EU i svijeta čitatelji ponovno vraćaju.

Tijekom posjeta Belišću, novinari su obišli prostor obnovljene Palače Gutmann te Spomen vlak.

Najnovije VIJESTI