Romberg se vratio u Palaču Gutmann!

aaaa
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

U četvrtak (26. rujna) premijerno je izveden glazbeno-scenski kolaž “Romberg-život i glazba”.

Žigu Rosenberga su Belišćani 1909. godine, kao mladića otpratili u daleki svijet, u veliku Ameriku. Prvi put nakon njegovog odlaska, u posjet Belišću se vratio 1919. godine, ali s umjetničkim imenom Sigmund Romberg. U holu Palače Gutmann organizirao je spektakularan koncert gdje je svirao veliki orkestar đakovačke biskupije, izvodeći opus njegovih glazbenih djela. Bila je to veličanstvena ceremonija, praznik i jedinstveni koncertni događaj, kojim je Sigmund Romberg nagradio svoje sumještane.

Na stotu godišnjicu, u Belišću, na istom mjestu, dočekuje ga ova generacija Belišana, doduše ne osobno, ali uprizorenjem dramsko glazbene predstave u predstavi, kroz priče iz njegova života, uz doživljaj izvođenja njegovih najljepših proslavljenih glazbenih djela. Uz koprodukciju HNK u Osijeku i Centra za kulturu Sigmund Romberg Belišće, uz Đanija Stipaničeva u naslovnoj ulozi, nakon punih sto godina, Romberg je ponovno u Belišću. Ideju o javnoj zahvali grada Belišća glazbenom velikanu Sigmundu Rombergu prvi je iznio gradonačelnik Dinko Burić, koji je svom timu predložio okvirnu ideju uprizorenja glazbeno – scenskog kolaža “Romberg – život i glazba”.

-Jedan od razloga pisanja predstave je taj što se o Rombergu i njegovim djelima u Belišću, Slavoniji, Hrvatskoj i šire, nepravedno malo znalo i danas zna, dok ga je istodobno Amerika slavila već od dolaska u Ameriku sve do njegove smrti 1951. godine. Njegovu glazbu, i dalje, sluša cijeli svijet, pojasnio je Dragan Milec, autor teksta.

Uz glumce i soliste HNK u Osijeku, te plesače Športsko plesne udruge Feniks iz Osijeka, u ovom uprizorenju su sudjelovali članovi Amaterskog kazališta Belišće, učenici Područne škole Veliškovci pod vodstvom učiteljice Lovorke Kopić, Crkveno pjevačko društvo Mir pod ravnanjem Želimira Sušića i Puhački orkestar DVD-a Valpovo pod ravnanjem Dalibora Košutića. Predivne solističke izvedbe imale su i Belišćanke Valentina Gyerek Pavlović i Višnja Šamadan, a instrumentalna pratnja je također povjerena domaćim glazbenicima, Ivanu Karši, Želimiru Sušiću i Vjekoslavu Pavloviću.

Iskreno dirnut i ponosan, na kraju ovog spektakla svima se zahvalio gradonačelnik Belišća Dinko Burić, istaknuvši zahvalnost organizacijskom odboru te posebno Draganu Milecu, Milanu Salajiću i Mladenu Merzelu, ali i intendantici HNK u Osijeku Draženi Vrselja i američkom muzikologu, profesoru Williamu Everettu, kojima je uručio kristalno belišćansko drvo.

FOTO: Bojan Molnar

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Najnovije VIJESTI