Razgovor s gradonačelnikom Dinkom Burićem povodom Dana grada Belišća

01
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Nakon dvije godine (prinudne) stanke zbog pandemijskih okolnosti, Belišće ove godine ponovo proslavlja svoj Dan grada uz bogat program i brojne manifestacije, a pandemija nije zaustavila niti usporila život u gradu u kojem su se projekti i njihova realizacija nastavili nizati. Bio je to povod za razgovor s gradonačelnikom Belišća, Dinkom Burićem o belišćanskom jučer, danas i sutra.

Koja su glavna obilježja Belišća nakon 138 godina postojanja?

Ponosni smo na svoju industrijsku tradiciju koja se i sada pokazuje kao pravo, temeljno bogatstvo grada Belišća. Uvijek ističemo činjenicu da smo od samog utemeljenja industrijski grad. Bez obzira na sve poteškoće u proteklom razdoblju, pokazatelji su dobri – zaposlenost je u blagom pozitivnom rastu. Ono po čemu se možda izdvajamo od drugih su naše socijalno – demografske mjere, ali i ulaganja u druge sfere važne za život, poput sporta, kulture i turizma. Ipak, mislim da smo najbogatiji po tome što smo sredina u kojoj postoji besplatan vrtić, u kojoj svaki student ima stipendiju, u kojoj svaki srednjoškolac dobije novac za obrok, školarci imaju osigurane sve nastavne materijale, trudimo se pomoći umirovljenicima i nezaposlenima… Na sve te mjere smo ponosni i mislim da ih s pravom možemo istaknuti kao primjer drugima.

-Na koji biste projekt u proteklom razdoblju stavili poseban naglasak?

Za mene osobno kao gradonačelnika, a vjerujem i većinu Belišćana, to je svakako projekt izgradnje nove tvornice tissue papira u Belišću – najvažnijoj investiciji u Belišću u protekla četiri desetljeća, zahvaljujući kojoj će više od 60 osoba direktno naći zaposlenje, a uključujući kooperante – njih više od stotinu. Suradnja sa stručnjacima na razvoju ideje, prijeđenih više od 20.000 kilometara diljem Europe u pregovorima s potencijalnim partnerima, potpora koju je svatko u svom području pružio, potvrdila je još jednom ono čime se Belišće ponosi, a to je ono „mi“. Cjelokupna vrijednost projekta je oko 20 milijuna eura. Najveći dio od 12,25 milijuna eura, odnosi se na vrijednost stroja i pripadajuće opreme, dok se ostali troškovi odnose na ulaganja u zgradu, projektiranje, tu su i troškovi kupovine hale i zemljišta, troškovi montaže, rezervnih dijelova te na potrebna obrtna sredstva za početak rada nove tvornice. A onda polako, korak po korak, i neka traje nekoliko desetljeća nova papirna industrija u Belišću kao što je i ova postojeća obilježila naš grad nadaleko poznat po pridjevu Grad papira.

-Grad Belišće se osobito ponosi svojim brojnim demografskim, ali i drugim mjerama kojima se povećava kvaliteta života građana po kojima je jedan od vodećih gradova u Hrvatskoj. Koje biste mjere iz tih paketa izdvojili?

Premda ni protekle godine demografska slika nije bila onakva kakvu priželjkujemo, u Gradu Belišću stalnim jačanjem pronatalitetne politike i socijalno-demografskih mjera nastojimo dugoročno utjecati na popravljanje statistike, s kakvom se već godinama bore gotovo sve sredine u Hrvatskoj. U Gradu Belišću smo od prošle godine postojeće mjere toliko podebljali da se Belišće danas svrstava u sam vrh jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj s najjačim demografskim mjerama na što smo osobito ponosni . Grad je, naime, unatoč koronakrizi, u prošloj godini povećao ne samo naknade za novorođenčad, nego i stipendije i davanja za prehranu srednjoškolaca, čime se ukupni iznos za te namjene penje do gotovo osam milijuna kuna. U društvu smo samo četiri grada u Hrvatskoj koji imaju besplatan vrtić, a svim roditeljima koji svoju djecu nisu uspjeli upisati u vrtić plaća se naknada od tisuću kuna mjesečno. Roditelji novorođenih Belišćana od Grada primaju jednokratni iznos od 7.500 kuna, a za besplatni vrtić Grad godišnje izdvaja više od 6,6 milijuna kuna. Osnovnoškolce za početak školske godine opremamo radnim bilježnicama i nastavnim sredstvima, a osobito vrijedan je i gradski projekt “Zalogaj”, jedinstven u državi – za topli obrok srednjoškolcima, koji je s početnih 134.000 kuna danas narastao na više od 600.000 kuna, a kojim svaki srednjoškolac iz gradskog proračuna dobije 200 kuna svakog mjeseca. I studentske su stipendije povećane, ovisno u uspjehu studenata, i iznose 500, 800, ili 1.200 kuna mjesečno, pa će im biti isplaćeno ukupno oko 1,1 milijun kuna, a besplatan prijevoz učenika i sufinancirani prijevoz studenata Grad će stajati više od 500.000 kuna. Sufinancira se i rad socijalne samoposluge, isplaćuju se božićnice i uskrsnice te druge vrste potpora, kako najmlađima tako i onima najstarijima i stajališta smo da se iste mjere moraju zadržati unatoč nezavidnoj situaciji u kojoj se danas nalazi Europa, ali i svijet.

-Belišće je grad koji neprestano radi na novim projektima i programima. Što građani Belišća i prigradskih naselja mogu očekivati u razdoblju koje slijedi?

Uz završetak već započetih projekata, jedan od najzahtjevnijih projekata u narednom razdoblju bit će nastavak izgradnje sportske infrastrukture. Među 14 planiranih projekata je i nabava komunalne opreme, izmjene i dopune prostorno-planske dokumentacije, obnova gradskih stanova, izrada projektne dokumentacije za izgradnju novih bazena s atrakcijama i plivačkog bazena unutar olimpijskog bazena kao i izgradnja novog dječjeg bazena. To su projekti koji se ne odnose samo na Belišće već i na prigradska naselja, a uvijek nastojimo sve uravnotežiti jer vodimo računa može li gradski proračun to pratiti, iako je zaduženje u ovom trenutku daleko od onoga koliko je zakonski moguće. Sve prolazi kontrole Ministarstva financija i Vlade RH, a očekujemo da ćemo vrlo brzo dobiti potrebna odobrenja.Iako smo zbog novonastale svjetske krize svjesni da vrlo vjerojatno nećemo biti u mogućnosti realizirati sve što smo planirali i zacrtali, marom i pažnjom dobrog gospodara trudit ćemo se ostvariti što je moguće veći broj zacrtanih planova i nastaviti brinuti o svim našim građanima.

-Kakvu ćete poruku poslati svojim sugrađanima u povodu Dana grada i crkvenog goda župe Belišće?

Uvijek sam optimist i vjerujem da će proći ova kriza koja nam svima ugrožava kvalitetu življenja te da će što prije zavladati mir. Do tada, mi ćemo napraviti sve da se prilagodimo ovim uvjetima kako bismo što normalnije živjeli i ostvarili ono što je najbitnije za našu zajednicu i njenu budućnost. Iskrene čestitke svim našim stanovnicama i stanovnicima Grada Belišća i svih prigradskih naselja s najboljim željama u povodu 138.rođendana grada Belišća, crkvenog goda i blagdana svetog Josipa Radnika te Međunarodnog praznika rada, sa željom da i nadalje svi zajedno činimo sve što nam je u moći za dobrobit našeg Grada.

FOTO: Tin Lacković

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Najnovije VIJESTI