Proslavljen blagdan sv. Ane u svetištu svete Ane u Bistrincima

sv ana1
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Povodom blagdana svetih Joakima i Ane, roditelja Blažene Djevice Marije u nedjelju, 26. srpnja, brojni hodočasnici i vjernici došli su se pomoliti u Svetište svete Ane u Bistrincima.

Svečanoj proslavi blagdana sv. Ane, zaštitnice obitelji, prethodila je trodnevna duhovna priprava koju je predvodio pater Ivan Ike Mandurić. Kroz tri dana, nadahnut riječima sv. Pavla iz poslanice Kološanima „U njemu je sve sazdano“ (Kol 1,16), pater Ike je promišljao o važnosti odgoja u vjeri i izazovima koji su postavljeni pred današnje kršćanske obitelji.
Na blagdan sv. Ane hodočasničku misu u 7 sati predslavio je fra Tomislav Vrsaljko TOR. Slijedile su mise u 8 sati koju je predslavio belišćanski župnik fra Branko Janjić TOR, u 9 sati koju je predslavio vlč. Zvonko Mrak i u 10:30 sati koju je predslavio fra Marin Matančić TOR. Svečano misno slavlje s početkom u 18 sati na blagdan sv. Ane i Joakima predslavio je pater Ike Mandurić, a po završetku slavlja uslijedio je tradicionalni blagoslov djece i roditelja.
I ove godine bio je osiguran besplatni autobusni prijevoz iz Belišća koji je vozio kroz dane trodnevnice i na sam blagdan svete Ane.

Svetište svete Ane je izgrađeno 1797. godine, kada je na tom mjestu postavljen skromni poklonac s umjetnički izrađenim vratima iz razdoblja bidermajera. Ubrzo je iskopan i bunar, koji nikada nije presušio i čijoj vodi se pripisuju čudotvorna svojstva. Svetište je jedno od zavjetnih mjesta mnogih vjernika i štovatelja svete Ane, zaštitnice obitelji, žena, djece, trudnica i rodilja, udovica, pralja, mornara, rudara, vezilja. Na inicijativu Crkvenog odbora Bistrinci 1997. godine sagrađena i svečano blagoslovljena nova kapelica, i to kao objekt poluotvorenog tipa koji se arhitektonskim karakteristikama izvanredno uklopio u okoliš.

U svetište svete Ane u Bistrincima ljudi dolaze tijekom cijele godine. U ovim toplim ljetnim mjesecima, mnogi upravo tu pronađu mjesto za predah od svakodnevnih briga, potvrđujući time upravo ono kako se svetište i opisuje – mjesto mira, molitve i odmora.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Najnovije VIJESTI