POS zgrada u Belišću: ključ u ruke dobilo 12 obitelji

aaa
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Nešto više od dvije godine proteklo je od polaganja kamena temeljca do useljavanja prvih stanara u zgradu izgrađenu kroz program poticajne stanogradnje, koja je izgrađena u Belišću u naselju A.G. Matoša. Danas (26. travnja), 12 najmoprimaca je potpisalo ugovore o najmu u višestambenoj građevini izgrađenoj prema Programu POS-a u Gradu Belišću i time dobilo ključ u ruke kako bi upravo u ovoj zgradi mogli stvoriti svoj obiteljski dom, što je svima poželio gradonačelnik Dinko Burić, rekavši kako se nada da će se Belišćani, odnosno oni koji su i do sada živjeli na našem području, u novoj nekretnini osjećati još ugodnije, a svima onima koji dolaze iz drugih sredina izrazio je dobrodošlicu u Belišće.

-Kao gradonačelnika me raduje da je na području grada Belišća napravljena zgrada s 24 iznimno kvalitetna stana, s mogućnošću da stambeno zbrinemo ne samo dio sadašnjih sugrađana već i dio onih koji će tek useljenjem postati stanovnici Belišća, rekao je gradonačelnik Burić, zahvalivši APN-u na odličnoj suradnji u provođenju ovog projekta.

-U projekt su uloženi novci s više strana, osim APN-a tu je i država, a i Grad je uložio značajna sredstva: poklonili smo zemljište, platili smo kompletnu infrastrukturu, sve priključke, platili smo projektnu dokumentaciju. Nisu to mali iznosi, ali smo svjesni da sve to olakšava i sadašnjim i budućim stanarima, pojasnio je gradonačelnik Belišća, izrazivši uvjerenje da će i preostalih devet stanova vrlo brzo dobiti stanare.

-Više od 30 godina u Belišću nismo imali niti jednu novoizgrađenu stambenu zgradu i da nije bilo suradnje s APN-om sumnjam da bi to i sada bilo moguće. Ovo je samo dokaz da zajednički puno možemo, rekao je gradonačelnik Dinko Burić, najavivši i druge aktivnosti na istom tragu – stambeno zbrinjavanje u suradnji s državnim institucijama, među kojima APN ima značajnu ulogu.

Od početka  programa POS-a,  u Hrvatskoj je izgrađeno 8.500 stanova na 82 lokacije u vrijednosti 4,3 milijarde kuna, od kojih su poticajna sredstva RH 1,1 milijardu kuna. U Osječko – baranjskoj županiji izgrađeno je samo 188 stanova na četiri lokacije – u Osijeku, Donjem Miholjcu, Đakovu i Belišću.

-Od 24 stana u Belišću, tri su prodana, za 12 stanova su danas najmoprimci dobili ključeve, a za preostalih devet se nadamo da će vrlo brzo biti iznajmljeni i u konačnici otkupljeni nakon tri do pet godina, rekao je Dragan Hristov, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Cijela investicija u Belišću je vrijedna oko 16 milijuna kuna, s tim da je RH izdvojila oko četiri milijuna kuna bespovratnih sredstava. Izgradnjom ove zgrade, Belišće je dobilo moderan objekt na pet etaža s liftom i pripadajućim parkiralištima.

-Prodajna cijena kvadrata u Belišću je 1.191 euro i nažalost nikada više neće biti tako povoljna zbog porasta cijena i svih elemenata koji utječu na cijenu gradnje, dok je cijena najma od 22 do 25 kuna po metru četvornom, pojasnio je Hristov, dodajući kako smatra da su veliki odlazak mladih i relativno niske cijene starijih stambenih objekata, razlog malog broja izgrađenih POS stanova, ali i interesa stanovnika Osječko – baranjske županije. Ipak, dodao je kako APN planira i u budućnosti nastaviti s  društveno poticajnom stanogradnjom, otkrivši kako se nada da će sljedeće godine u Osijeku početi gradnja POS zgrade s 200 stanova.

Potpisivanje ugovora je održano u belišćanskoj Velikoj vijećnici, a na samom početku su najmoprimci upoznati s uvjetima ugovora o najmu. Uz gradonačelnika Belišća, kao domaćina, potpisivanje ugovora su pratili njegova zamjenica Ljerka Vučković, predsjednik Gradskog vijeća Domagoj Varžić, te predstavnici APN-a.

FOTO: Tin Lacković

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Najnovije VIJESTI