Panon Belišće 2019.

a
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Likovna udruga „Bel-Art“, pod pokroviteljstvom Grada Belišća i Turističke zajednice grada Belišća, organizirala je u subotu i nedjelju, 14. i 15. rujna, tradicionalnu dvodnevnu međunarodnu likovnu koloniju „Panon Belišće 2019.“ u sklopu manifestacije Belišćanska zlatna jesen.

Okupljanje slikara i otvorenje 9. saziva Međunarodne likovne kolonije održano je ispred Turističke zajednice, gdje je sudionike pozdravio predsjednik Likovne udruge “Bel-Art” Ivan Vajda, koji se kratko osvrnuo na povijest ove kolonije i prekogranične suradnje slikara te je iskoristio priliku zahvaliti Gradu Belišću i Turističkoj zajednici na svoj dosadašnjoj pomoći i nadasve uspješnoj suradnji. Sve prisutne pozdravila je i voditeljica ureda Turističke zajednice grada Belišća Janja Čeliković, a na kraju je okupljene pozdravila i zamjenica gradonačelnika grada Belišća Ljerka Vučković koja je otvorila ovu međunarodnu likovnu koloniju.

Nakon uvodnih riječi uslijedio je radni dio kolonije, koji je sada već tradicionalno održan u Ribičkom domu na lijevoj obali Drave. Uz slikarski materijal (platno i boje) svi sudionici na poklon su dobili proizvode od meda tvrtke “Apimel” iz Bizovca.
Kolonija je okupila 45 slikara i to iz Srbije – “CroArt” Subotica, Mađarske – “HubArt” Dušnok, Bogatića (Srbija), Mojkovca (Crna Gora), Radoviša (Makedonija), “Likar” iz Osijeka, “Likrob” iz Donjeg Miholjca, “Matko Peić” iz Požege, “Klas” iz Čepina, “Moslavački krug” iz Popovače, “Slik” iz Slatine i naravno belišćanske slikare. Naslikano je pedesetak slika raznih motiva od pejzaža do apstrakcija u raznim slikarskim tehnikama. U večernjim satima slikari su posjetili Muzej Belišće kroz koji ih je proveo v.d. ravnatelja Mihael Sučić, a nakon obilaska, druženje je nastavljeno na gradskom trg na kojemu se odvijalo državno natjecanje u kuhanju čobanca.

Drugog dana MLK ”Panon”, umjetnici su svoja djela stvarali na prostoru između Turističke zajednice i Muzeja Belišće gdje su postavili i izložbu nastalih radova. Dio slikara bio je na svetoj misi u belišćanskij crkvi, nakon koje je uslijedila posveta vitraja autora Marijana Jakubina te posveti skulpture “Uskrsli Krist” akademskog kipara Petra Ujevića.

FOTO i TEKST: Tin Lacković

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Najnovije VIJESTI