Održana posljednja ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća grada Belišća

aaa
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Zajedništvo i suradnja, dva su pojma koja je gradonačelnik Dinko Burić istaknuo na posljednjoj ovogodišnjoj, inače 17. sjednici Gradskog vijeća grada Belišća. Iz zdravstvenih razloga, gradonačelnik je na sjednici sudjelovao samo prilikom obrazlaganja petog rebalansa, što je zakonska obveza, te pojasnio kako se ovim izmjenama proračun smanjuje za 43.937.124 kuna na 164.182.732 kune.

-Iza nas je zahtjevna poslovna godina, koja je opet pokazala da vrijedi prijavljivati projekte, imali smo velike investicije i sigurno će proračun u konačnici u izvršenju opet biti više nego duplo veći u odnosu na naše vlastite izvorne prihode iako će se realno kretati oko 80 milijuna kuna, rekao je gradonačelnik Burić. Zahvalio je svim vijećnicama i vijećnicima, zaposlenicima Gradske uprave, gradskih institucija te ustanova i svima koji su opet pokazali da se zajedništvom i suradnjom može puno toga postići.

U izjavi za medije, njegova zamjenica Ljerka Vučković, detaljnije je pojasnila zadnji ovogodišnji rebalans proračuna.

-Završnim rebalansom uravnotežujemo prihodovnu i rashodovnu stranu. Proračun grada Belišća je za ovu godinu izvorno iznosio 144 milijuna kuna, a sada je nakon korekcija umanjen za projekte za koje znamo da ove godine neće moći biti realizirani. Te projekte smo prenijeli na sljedeću godinu ili smo ih na neko vrijeme odgodili zbog situacije u kojoj se nalazimo, rekla je dogradonačelnica Belišća, osvrnuvši se na izazovnu godinu ne samo zbog pandemije koja još uvijek traje, već i zbog rata u Ukrajini, zbog kojeg posljedično divljaju i cijene energenata.

-Sukladno tome smo prilagodili naše planove kako bismo realizirali ono neophodno. U proračunu smo ipak ostavili jedan veliki projekt kojeg planiramo prijaviti čim bude moguće. To je projekt TURESPIN – izgradnja turističko-rekreacijske i sportske infrastrukture Belišća, za koji je natječaj objavljen kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, a koji je vrijedan 52 milijuna kuna, pojasnila je zamjenica Vučković, dodavši kako će projekt, ukoliko ne bude mogućnost za prijavu ove, biti apliciran na natječaj 2023. godine.

Belišćanski vijećnici su na početku sjednice doznali i jednu lijepu vijest, koju je prenio vijećnik Igor Paloh, a potvrdila zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković. Naime, Belišću prijateljska Općina Radoviš iz Sjeverne Makedonije na svom je vijeću donijela odluku da jednu ulicu imenuju baš po našem gradu.

-Naši su nas prijatelji iznenadili, nismo znali da to smjeraju. Doista, ta posebna veza između Radoviša i Belišća, između Sjeverne Makedonije i Hrvatske, koja je uvijek postojala na ovaj se način produžuje. Prijateljstvo između naša dva grada potvrđuje se i kroz osobna prijateljstva naših sugrađana. Zahvaljujemo se na njihovoj odluci i poručujemo kako ćemo nastojati to prijateljstvo i ljubav uzvratiti kada god to bude moguće, rekla je dogradonačelnica Belišća.

Većina ostalih točaka dnevnog reda, od njih 27, odnosila se na teme iz domene rada gradskih Upravnih odjela i usklađivanja tih odluka s konverzijom kune u euro, vijećnici su prihvatili izmjene financijskog plana belišćanskog Muzeja, Knjižnice i Dječjeg vrtića Maslačak, te su odobrili  kratkotrajne pozajmice Hidrobelu i Vrtiću za projekt „Maslačak, prijatelj djece 2“. Usvojena je odluka o upravljanju grobljima, u kojoj se, prvi put nakon 2014. godine, povisuje godišnja naknada za korištenje grobnog mjesta s 39,34 kn na 53,11 kuna, te naknada  kod dodjele grobnog mjesta na korištenje na neodređeno vrijeme s 131,49 kn na 177,51 kn. U ove iznose nije uračunat PDV.

Na samom kraju sjednice, Betlehemsko je svjetlo zasjalo i u gradskoj vijećnici. Monika Đogaš, predstavnica Društva „Naša djeca“ uz prigodnu je poruku predala Svjetlo zamjenici gradonačelnika Ljerki Vučković i gradskim vijećnicima te se još jednom potvrdilo kako „Betlehemsko svjetlo spaja generacije“, baš kao što kaže naziv ovog projekta.

FOTO: Tin Lacković

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Najnovije VIJESTI