Odjeća i obuća za belišćanske gerontodomaćice

aaa
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Unatrag osam mjeseci se 40 žena s područja Grada Belišća, koje su završile osposobljavanje za gerontodomaćice, brine o 160 korisnika, odnosno o starijim i nemoćnim osobama koje se teško skrbe o sebi i vlastitom domaćinstvu. Riječ je o projektu “Još jednom zaželi”, svojevrsnom drugom dijelu projekta “Zaželi” koji se na našem području provodi od sredine 2018. godine, a kroz koji se 30 žena brine o 150 korisnika. Zahvaljujući ovim projektima, dakle, na području Belišća i prigradskih naselja, posao je dobilo 70 gerontodomaćica, koje skrbe o 310 krajnjih korisnika.

U utorak, 7. siječnja, u Matici umirovljenika grada Belišća održana je podjela radne odjeće, obuće i opreme ženama zaposlenima kroz projekt „Još jednom zaželi!“. Opremu su ženama podijelile zamjenica gradonačelnika grada Belišća Ljerka Vučković, predsjednica Matice umirovljenika Marija Ilić te koordinatorica aktivnosti u projektu “Još jednom zaželi” Katarina Bošnjak sa suradnicama.

Grad Belišće je nositelj projekta “Još jednom zaželi”, Matica umirovljenika je partner u provedbi, a nakon što su gerontodomaćice još prije nekoliko mjeseci dobile bicikle, po kojima su prepoznatljive kada idu od korisnika do korisnika, ovom su prilikom dobile jakne, čizme, papuče i pregače, po kojima će ih se također moći prepoznati.

-Ovo je zaista lijepa i uspješna priča. Ne samo u Belišću, već na područje cijele Hrvatske se pokazalo da je projekt izuzetan i nadam se da ćemo kroz ono što nam nudi nova financijska perspektiva EU 2021. – 2027. imati priliku prijaviti ovakve projekte, rekla je zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković, naglašavajući kako projekt ima dvostruku korist – za žene koje su kroz njega zaposlene, a koje su bile dugotrajno nezaposlene te imaju i određen broj godina, kada više nije tako lako naći posao, ali i za krajnje korisnike, kojima sada dolazi netko tko im je spreman pomoći u svakodnevnim poslovima, ali i popričati s njima i pokazati im da nisu zaboravljeni.

Upravo to je potvrdila i Snježana Bosanac, jedna od gerontodomaćica, koja se kroz projekt „Još jednom zaželi“ brine o četiri korisnika. Kaže kako je korist obostrana – gerontodomaćice su se educirale, kreću se više među ljudima, korisne su društvu.

-Kod svojih korisnika spremam, kuham, pečemo kolače. Ipak, mogu reći da je da je njima često potrebno samo da ih netko sasluša, da popriča s njima, rekla je Snježana, s kojom se složila i Agica Drašković, naglašavajući kako je sretna zbog posla u kojem je zadovoljna ona, ali i njeni korisnici.

Projekt „Još jednom zaželi“ financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Nositelj projekta je Grad Belišće, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje-Regionalni ured Osijek, Centar za socijalnu skrb Valpovo i Matica umirovljenika grada Belišća. Ukupna vrijednost projekta je 6.512.494,22 kuna i u cijelosti ga pokriva Europska unija.

FOTO: Tin Lacković

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Najnovije VIJESTI