Novi život starog hrasta u belišćanskom Paleju

000

Grad Belišće i Muzej Belišće organizatori su izložbe replika posuda kostolačke kulture izrađenih od abonosa, autora Ive Jelušića pod nazivom „Novi život starog hrasta“, koja je u subotu, 22. travnja, otvorena u sklopu programa obilježavanja Dana grada Belišća.

Izložba je po mnogočemu posebna, ona spaja kostolačku kulturu, stari hrast abonos i Ivu Jelušića.

Ivo Jelušić rođen je u Vojskovi kod Odžaka (BiH). Pedagošku akademiju završio je u Tuzli, a Pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Obnašao je nekoliko dužnosti na općinskoj, županijskoj i federalnoj razini, između ostalog u tri mandata i ministar obrazovanja, kulture i športa u Županiji Posavskoj. Aktivno sudjeluje u organizaciji mnogih kulturnih i športskih manifestacija. Ovo naglašavamo s razlogom jer Ivo Jelušić na najljepši način nastavlja promovirati kulturnu i prirodnu baštinu svoga kraja.

Ručnom izradom drvenih posuda po uzoru na keramiku kostolačke kulture, pronađenu na poznatom lokalitetu eneolitskog naselja Pivnica u Bosanskoj Posavini (koja datira u vrijeme 3250.-2800. godine prije Krista), Ivo Jelušić spaja prapovijest, umijeće drvodjelstva i ljubav prema svome zavičaju te stvara priču o povezanosti kulturne i prirodne baštine kroz vrijeme.

Posude izrađuje od abonosa, fosiliziranog stabla hrasta lužnjaka kojeg je rijeka Bosna 5000 godina skrivala u svome koritu, utirući u njega svu snagu rijeke i moć jednosmjernog prolaska vremena.

Na izložbi, koja se u belišćanskom Paleju može pogledati do 7. svibnja, ukupno je izloženo 50 posuda raznih veličina i dizajna. Smješteni su uz Zbirku obitelji Gutmann, prostor u kojem je moguće osjetiti prolaznost vremena, dosege razvoja i načina života kostolačke kulture, spajajući različite prošlosti stoljetnim hrastom u svoj njegovoj ljepoti i raskoši.

Abonos, drvo hrasta lužnjaka koje karakterizira velika starost i iznimna tvrdoća s pravom možemo nazvati vječno drvo. Izloženo je dugogodišnjem djelovanju vode koja mijenja njegova mehanička i kemijska svojstva.

Jedan od najstarijih primjeraka abonosa pronađen je u rijeci Savi kod Orašja, starosti 8290 godina. Ove podatke potvrdila je analiza napravljena u Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu i laboratorij u Tokiju.

Ako ste slučajno u šetnji uz neku od naših rijeka, vidite crni panj ili drvo ili pak na uzoranim poljima primijetite neobične komade keramike ili nekog drugog predmeta, zastanite, sve što nam priroda nudi ima svoju priču.

Muzej Belišće

Najnovije VIJESTI