Međunarodna Utrka mira (Peace Run) prošla Belišćem

DSC_1758
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Utrka mira, najveća mirovna štafetna utrka na svijetu u subotu, 22. lipnja, prošla je kroz Belišće iz Mađarske preko Belog Manastira. U Belišću su se samoj utrci pridružili brojni sportaši iz belišćanskih klubova te dali i svoj doprinos ovoj utrci koja je sama po sebi posebna na mnogo načina, a ima za cilj promicanje međunarodnog prijateljstva i razumijevanja.

Na Sportskom trgu kod bazena u Belišću trkaće iz raznih zemalja te belišćanske sportaše dočekali su predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća Domagoj Varžić, brojni sportaši i građani. U organizaciji su sudjelovali Grad Belišće, Zajednica športskih udruga grada Belišća, Centar za kulturu Sigmund Romberg i Turistička zajednica Grada Belišća. Na samom početku prigodnog programa gospodin Varžić pozdravio je trkače te uputio nekoliko prigodnih riječi uz iskazano zadovoljstvo.
Trkaći Utrke mira koji nose baklju, na čelu s koordinatoricom Gordanom Petrovčić, animirali su sve prisutne na razne načine. Puni vedrine, pozitive i lijepih riječi iskazali su zadovoljstvo što su upravo u Belišću.
U prigodnom programu nastupile su i članice Romskog kulturnog umjetničkog društva Crvena jagoda.
Nakon Belišća trkači s bakljom uputili su se dalje širiti poruku mira, prijateljstva i razumijevanja.

Trkači, putujući kroz više od 150 zemalja svijeta promiču prijateljstvo i razumijevanje među narodima, a plamenu baklju predaju iz ruke u ruku stanovnicima tisuća mjesnih zajednica kroz koje prolaze.
Hrvatski gradovi kroz koje prolazi Utrka mira su Beli Manastir, Belišće, Valpovo, Našice, Đakovo, Vinkovci, Osijek, Aljmaš, Erdut, Dalj, Borovo, Vukovar i Ilok.

Utrku mira utemeljio je Sri Chinmoy 1987. godine, a u Hrvatskoj se održava od 1989. godine.
Prva baklja iz europskog dijela utrke krenula je upravo iz naše zemlje, 1989. godine iz Zagreba. Kroz sve ove godine podržali su ju brojni istaknuti pojedinci i sportaši: kardinal Franjo Kuharić, Matija Ljubek, Andro Knego, Stojko Vranković, Antun Vrdoljak, Željko Mavrović, Veljko Rogošić i mnogi drugi.

Poruka Utrke mira je vrlo jednostavna: ”Ako možemo trčati zajedno u miru i skladu, tada možemo zajedno živjeti u miru i prijateljstvu! Svatko od nas može promijeniti svijet – dajući živući primjer drugima i čineći simbolično prvi korak! U tom duhu možemo trčati s bakljom, prenijeti je par kilometara ili je samo primiti i dati dalje – svaki korak se računa.”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Najnovije VIJESTI