Hvala za humanost

aaaaa
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

U Centru za kulturu Sigmund Romberg u petak, 25. listopada, povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo uručilo je zahvalnice i priznanja višestrukim darivateljima krvi s područja Valpovštine.

Na ovoj svečanosti su, uz darivatelje krvi, bili i volonteri Crvenog križa te gosti, među kojima je bio Denis Ćosić, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Osijek  te član Glavnog odbora Hrvatskog Crvenog Križa, zamjenik gradonačelnika Belišća i član Skupštine GDCK-a Valpovo Domagoj Varžić i zamjenica gradonačelnika Valpova Ana Brajnović. Sve je na početku pozdravila Višnja Jurlina, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Valpovo, zahvalila se na podršci, a darivateljima još jednom izrekla riječi zahvale za humanost koju savjesno iskazuju u kontinuitetu dugi niz godina.

Poštovanje i zahvalnost

Govoreći o poštovanju i zahvalnosti prema darivateljima krvi, Sanja Habuda, ravnateljica valpovačkog Crvenog križa je rekla kako svatko od nas svakodnevno donosi različite odluke, a oni su odlučili postati netko tko je dobar, netko tko daruje krv.

-Ovdje okupljeni višestruki darivatelji krvi dio su velike obitelji koja čini velike stvari. I čine ih u tišini, stoga je ovo prilika javno im se zahvaliti na njihovoj plemenitosti, poručila je Sanja Habuda, ravnateljica GDCK Valpovo.

Prigodnim riječima se, u ime grada Belišća, obratio zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić, koji je svima čestitao na humanosti, dobroti i nesebičnosti:

-Veličina onoga što darivatelji krvi čine je u tome što čine to dragovoljno, besplatno, od srca, što nikada ne znaju kome pomažu spasiti život. Zahvaljujem im na tome i želim im da i dalje ustraju u darivanju dijela sebe, svoje krvi za dobrobit drugih ljudi.

Čestitke i zahvale uputila je i zamjenica valpovačkog gradonačelnika Ana Brajnović.

Priznanja i zahvalnice

Priznanja i zahvalnice uručene su mnogobrojnim višestrukim darivateljima krvi, među kojima se posebno ističe Belišćanin Stjepan Koričić, koji je čak 125 puta darovao krv. Kako je sam rekao, krv daje od 1976. godine.

-Zašto? Bio sam mlad, počeo raditi, potrošio godišnji, a išao bih na zabavu. Odeš dati krv i dobiješ dva dana slobodno, sa smiješkom je počeo pričati, no ubrzo se uozbiljio:

-Onda je došla nesretna 1982. godina u kojoj sam ja imao operaciju i kada je meni trebala krv. Od onda sam postao darivatelj krvi iz humanosti, kako bih nekome pomogao, jer i meni je netko na taj način pomogao, kaže Koričić, dodajući kako

će krv darivati dokle god mu zdravstveno stanje bude dopustilo, uvijek imajući na umu kako su njemu spasili život te je njegova obveza spasiti nečiji život.

Stotinu i više puta

Posebna treba istaknuti i one koji su krv darovali stotinu puta – Belišćani Slavko Golić, Jasenko Kardum i Franjo Špoljarić, zatim Branko Habus iz Veliškovaca te Valpovčani Josip Pavlić i Darko Vinogradac. Njima su uručene zahvalnice i zlatni znak priznanja Hrvatskog Crvenog križa.

U prigodnom umjetničkom programu sudjelovali su Fabijan Trbara, izvodeći himnu i nekoliko pjesama, Tirsa Habuda na violini, Ruben Habuda na klaviru, Benjamin Habuda na gitari, te solistice Dora Klaić i Mate Veselinović. Posjetiteljima je prikazan i kratki film o važnosti i plemenitosti darivanja krvi, te su predstavljene i posebne gošće, Đurđica Anić, koja je krv darivala 81 puta i za to primila Povelju humanosti Osječko-baranjske županije za 2017. godinu i Darija Perošević, kojoj je darivana krv omogućila izlječenje od teške bolesti.

Županijska i državna priznanja

U utorak, 29. listopada, u sjedištu Osječko – baranjske županije održana je svečanost dodjele Povelje humanosti, priznanja koje se dodjeljuje pojedincima i skupinama građana koji su se istaknuli predanim i požrtvovnim djelovanjem, samoprijegorom i brižnim odnosom osobito u humanim djelatnostima. Tako je župan Ivan Anušić, između ostalih, dodijelio Povelju Humanosti Osječko – baranjske županije Jasenku Kardumu, Darku Vinogradcu, Slavku Goliću, Branku Habusu, Franji Špoljariću i Antunu Karapetriću, koji su 100 i više puta darovali krv  kojom se omogućava izlječenje bolesnih i povrijeđenih. Istoga dana, u Zagrebu je predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović uručila odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi i krvnih sastojaka Đurđici Anić iz Bistrinaca, Ivanu Hercegu iz Petrijevaca, Josipu Kovačeviću iz Gata i Branku Kušiću iz Valpova.

FOTO: Tin Lacković

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Najnovije VIJESTI