DVD Belišće u Vukovaru

Mladež Vukovar 2022 12

U sklopu promicanja vrijednosti Domovinskog rata i obilježavanja 31. obljetnice pada Grada heroja, vatrogasni pomladak, mladež i članovi DVD-a Belišće s obiteljima su u subotu, 26. studenoga, pod vodstvom predsjednika belišćanskog DVD-a Slavka Milekića i Željka Čakalića, posjetili Vukovar.

Četrdesetak belišćanskih vatrogasaca i članova njihovih obitelji imalo je priliku upoznati se sa vukovarskom tragedijom, ali i s hrabrošću i žrtvom hrvatskih branitelja i brojnih građana koji su u vrijeme Domovinskog rata proveli teške trenutke u Vukovaru.

Odmah po dolasku posjetili su vukovarsku bolnicu, u kojoj ih je vodič upoznao s uvjetima u kojima su za vrijeme ratnih stradanja u Vukovaru radili medicinski djelatnici, a što je na mnoge prisutne ostavilo duboke dojmove. Uslijedio je posjet Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar, kroz koji ih je proveo bojnik Hrvatske vojske, objašnjavajući izloženu vojnu opremu, ali i ispričavši im dio svojih sjećanja na Domovinski rat. Govorio im je kako je bitka za Vukovar bila najveća bitka Domovinskog rata koja je okrenula smjer vojnih, a kasnije i političkih zbivanja u korist Republike Hrvatske. Posjetili su potom Spomen dom i masovnu grobnicu Ovčara gdje su kod spomen obilježja u tišini i molitvi zapalili svijeće. Po povratku s Ovčare, posjetili su i Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata te obnovljeni vodotoranj. Na kraju posjeta, pri izlasku iz Vukovara na trpinjskoj cesti, zaustavili su se kod Spomen doma hrvatskih branitelja u Borovu naselju, u kojem je 1991. godine bilo zapovjedništvo tog dijela grada i junak grada Vukovara Blago Zadro, čija je bista podignuta ispred ulaza u Spomen dom.

Najnovije VIJESTI