Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

1danbranitelja
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 24. obljetnicu oslobodilačko vojno-redarstvene akcije Domovinskog rata “Oluja” u kojoj su nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, a omogućene su i oslobodilačke akcije u susjednoj Bosni i Hercegovini. Vojno – redarstvena akcija Oluja započela je 4. kolovoza, no najveći uspjeh u operaciji postignut je u prijepodnevnim satima 5. kolovoza 1995., kada su pripadnici 4. i 7. gardijske brigade oslobodili Knin. Zbog njegovog strateškog i simboličkog značaja, dan oslobođenja Knina, u Hrvatskoj je proglašen Danom pobjede i domovinske zahvalnosti, a potom i Danom hrvatskih branitelja.

Jedan od najznačajnijih datuma u hrvatskoj povijesti, tradicionalno je i ove godine obilježio Grad Belišće i Turistička zajednica grada Belišća, koji su organizirali tradicionalnu vožnju pod nazivom „Biciklom do spomenika“.
Okupljanje sudionika bilo je ispred zgrade Gradske uprave grada Belišća, odakle su se u 9 sati svi sudionici biciklima uputiti prema Spomeniku poginulim pripadnicima 107. brigade Hrvatske vojske na lijevoj obali rijeke Drave, gdje je uslijedio prigodni program, polaganje vijenaca, paljenje svijeća te molitva.
U ime Grada Belišća, vijenac su položili i svijeće zapalili zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković i gradski vijećnici.

Počast svojim suborcima, ali i svim hrvatskim braniteljima i žrtvama koje su položile živote na oltar domovine, odali su brojni predstavnici i članovi braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici PP Belišće, predstavnici TZ Belišće, Gradski vijećnici, predstavnici sportskih i kulturnih ustanova i udruga te mnogobrojni građani.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, protokol je nastavljen Hrvatskom himnom koju je otpjevala Valentina Pavlović te molitvom koju je predvodio belišćanski župnik fra Branko Janjić te pjesmom Hrvatska mati koju je također otpjevala Valentina Pavlović.

Svečanost je završena prigodnim druženjem svih sudionika u Ribičkom domu na lijevoj obali Drave.

Iz Ureda gradonačelnika Belišća Dinka Burića, stigla je i prigodna čestitka:

Grad Belišće svim stanovnicima Belišća i prigradskih naselja čestita Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja! Dužnu počast i zahvalnost iskazujemo obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, invalidima Domovinskog rata i svim hrvatskim braniteljima, a posebno onima koji su svoje živote utkali u temelje naše Domovine. Zahvaljujemo im jer njihov primjer požrtvovnosti trajni je putokaz i odgovornost za nas i sve buduće naraštaje.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Najnovije VIJESTI