Dan grada Belišća: održana svečana sjednica i dodijeljena javna priznanja

aaa

Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana grada Belišća, koja je održana danas (30. travnja) u Centru za kulturu Sigmund Romberg), središnje je događanje u sklopu ovogodišnje proslave 138. rođendana našeg grada. Svečanu sjednicu vodio je predsjednik gradskog vijeća grada Belišća Domagoj Varžić, a u prigodnom govoru je gradonačelnik Dinko Burić istaknuo kako najvažnije činjenice o gradu slavljeniku i sve ono što je u Belišću postignuto unatoč teškim vremenima.

Rekao je kako je Belišće od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, dakle unatrag devet godina, uz pomoć vanjskih izvora – fondova EU, resornih ministarstava te županijskih i državnih tijela i institucija realizirao projekte vrijedne više od deset godišnjih proračuna. S druge strane, vlastita izvorna sredstva, Grad Belišće koristi na brojne socijalno – demografske mjere, poticajne mjere u gospodarstvu, za razvoj sporta, kulture i turizma.

-Brojke su važne, ali ne i najvažnije. Važni su projekti, ceste, nogostupi, novi ili obnovljeni domovi,  kružni tokovi i parkovi, manifestacije i zabave, tribine i sportovi, hosteli i poučne staze i putevi. Baš kao što je važan i besplatan vrtić, stipendije za sve studente, 200 kuna mjesečno za svakog srednjoškolca, 1.000 eura potpore za novorođenčad, uskrsnice za umirovljenike i božićnice za nezaposlene. Važne su i subvencije tvrtkama za nova zapošljavanja, a važna su i nova radna mjesta, nove hale i novi tvornički krovovi, rekao belišćanski gradonačelnik.

Uz želju da se u našem gradu i u budućnosti njeguje zajedništvo, gradonačelnik Dinko Burić je svim Belišćankama i Belišćanima te mještanima prigradskih naselja čestitao 138. rođendan grada Belišća, blagdan svetog Josipa Radnika i Međunarodni praznik rada.

Uz domaćine, gradonačelnika Belišća Dinka Burića i njegovu zamjenicu Ljerku Vučković, na sjednici su bili saborski zastupnik Goran Ivanović, ujedno i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Veljko Kajtazi, državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj, zamjenik osječko – baranjskog župana Josip Miletić, predstavnici prijateljskih gradova Benkovca i Radoviša iz Republike Sjeverne Makedonije na čelu s gradonačelnicima Tomislavom Bulićem i Acom Ristovim, predstavnici crnogorskih prijateljskih općina Mojkovac na čelu s potpredsjednikom općine Ivanom Ašaninom i općine Kolašin na čelu s predsjednikom općine Milosavom Batom Bulatovićem, predstavnici općine Cestica s načelnikom Mirkom Korotajem, predstavnici Biograda na Moru na čelu s predsjednicom Gradskog vijeća Ivanom Stamičar, predstavnici grada Sombora iz republike Srbije na čelu s pomoćnikom gradonačelnika Sinišom Borotom, te ostali uzvanici, među kojima su bili gradski vijećnici, zatim predstavnici društvenog i gospodarskog života grada Belišća i Valpovštine te ovogodišnji dobitnici javnih priznanja.

I ostali govornici imali su samo lijepe riječi i pohvale za grad Belišće, uz naglasak kako ovaj mali grad može biti u puno toga primjer mnogim većim sredinama. Na kraju svečane sjednice, gradonačelnik Belišća Dinko Burić i predsjednik Gradskog vijeća Domagoj Varžić, uručili su javna priznanja ovogodišnjim dobitnicima.

Plaketa „Grb grada Belišća“ uručena je Udruzi svetog Vinka Paulskog u Republici Hrvatskoj – Konferencija svetog Josipa Radnika u Belišću, Ivici Sopeku, Sportsko rekreacijskom klubu „Baraber extreme team“, Goranu Dojkiću, Udruzi PUKS – Podrška u kriznim situacijama te Udruzi umirovljenika unutarnjih poslova Osijek, Podružnica Belišće. Plaketu „S.H. Gutmann“ dobili su tvrtka Arios d.o.o., Slastičarnica „Bel“ (vlasnik Našit Zenuni) te Caffe bar „Studio“ (vlasnik Josip Šilović). Javno priznanje uručeno je i Suzani Krčmar, predsjednici saveza Roma Kali Sara. Gospođa Krčmar ovo je priznanje dobila 2021., no zbog obveza nije došla na prošlogodišnju svečanu sjednicu. U ime nagrađenih, zahvalila se Vanesa Šerić, predsjednica Udruge Puks, a cjelokupnu svečanu sjednicu su pjesmom obogatili članovi CPD Mir Belišće pod ravnanjem maestra Želimira Sušića. Proslava 138. rođendana grada Belišća nastavljena je potom na desnoj obali rijeke Drave, na prostoru kod Kajak kluba Belišća i Hostela Belišća, gdje je bilo organizirano tradicionalno druženje i ručak s građanima, a sve okupljene zabavljali su Stjepan Jeršek Štef i Džentlmeni.

FOTO: Tin Lacković

Najnovije VIJESTI