Bocanjevčani na 11. Međunarodnoj večeri folkora u Vionici

1

U subotu, 16. srpnja, članice i članovi KUD-a Šokadija Bocanjevci odazvali su se pozivu svojih bliskih prijatelja te sudjelovali na 11. Međunarodnoj večeri folklora „Vionica 2022“ koju organiziraju članovi HKUD Sv. Marko Vionica iz župe Međugorje, te im se tako odužili za njihov nedavni dolazak na manifestaciju “Bocanjevci alaj ste milina”.

Domaćini su svoju trodnevnu manifestaciju otvorili u petak, 15. srpnja, izložbom fotografija „Ovdi vrime ko da stoji“, dok su im se naši čuvari tradicije pridružili sutradan na večeri pod nazivom „Slavonija u slici, riječi i pjesmi“. Domaćini su ovu tematsku večer posvetili fra Didaku Buntiću, koji je u godinama gladi u vrijeme 1. Svjetskog rata u Slavoniji i Srijemu osigurao prihvat i smještaj za gotovo 17.000 gladne hercegovačke djece (broj varira ovisno o izvorima informacija između 12.000 do 17.000 tisuća) i na taj način ih spasio od gladi.

U programu koji je vodio Branko Uvodić, a sa pozornošću pratili zamjenica gradonačelnika grada Belišća Ljerka Vučković, izaslanica Vlade Hercegovačo-neretvanske županije Martina Ćosić, načelnik općine Čitluk Marin Radišić i Janja Čeliković, osoba koja je spojila Vionicu i Bocanjevce, nastupili su: domaćini HKUD Sv. Marko Vionica, KUD Šokadija Bocanjevci, KUD Tena Đakovo, KUD Josipovac, Folklorni ansabl Broda, KUD Ljeskovac Vinkovci, ŽVS Lipa Vinkovci, MPS Paorija Tordinci i članice HKUD Didak Gradnići, koji i nose naziv po fratru poznatom po svojim velikim djelima, te su uistinu donijeli svojim nastupima dašak Slavonije u Hercegovinu.

Sljedećeg dana, u prostorijama Općine Čitluk, načelnik Marin Radišić upriličio je primanje za sve izvođače koji su se predstavili tijekom tri večeri u Vionici, a Grad Belišće i naše Etno selo su predstavljali zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković i predsjednik KUD-a Šokadija Saša Piškorjanac. Za to vrijeme, ostali članovi bocanjevačkog KUD-a iskoristili su slobodno vrijeme kako bi otišli na misu u Župnu crkvu svetog Jakova Apostola u Međugorju. Nakon ručka, naši folkloraši su se oprostili od ljubaznog osoblja Hotela Herceg te su se uputili na Brdo Ukazanja, mjesto prvih Gospinih ukazanja, na kojemu su u miru i tišini Kraljici Mira uputili svoje molitve i zahvale.

Završni posjet bio je kod gostoljubivih domaćina iz Vionice te su članice i članovi KUD-a Šokadija promatrali posljednju, treću večer manifestacije, na kojoj su se predstavila društva iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore, dok su za zabavni dio programa bili zaduženi članovi tamburaškog sastava Dukati iz Širokog Brijega.

Kako su nas izvijestili iz Etno sela Bocanjevci “na samom kraju, u trenutku dok su se bratska društva, HKUD Sv. Marko iz Vionice i KUD šokadija Bocanjevci, koje povezuje puno više od pjesme i plesa opraštali, jedna pjesma je dočarala sve netom prije napisano: DOĐI DA VIDIŠ, DOĐI DA SE DIVIŠ I POŽELJET ĆEŠ OVDJE DA ŽIVIŠ”.

Najnovije VIJESTI