Belišćanski planinari na Premužićevoj stazi

DSC7019_DxO

Prošli tjedan ekipa planinarki i planinara iz HPD Belišće ishodala je Premužićevu stazu na Velebitu (57 km). Ekipa prosječne dobi 70+.

Doputovali smo u ponedjeljak na Zavižan (planinarski dom i meteorološka postaja na 1645 m nadmorske visine).
Slijedeći dan smo krenuli prema planinarskoj kući Alan, gdje ćemo noćiti. Usput stižemo do planinarskog skloništa Rossijeva koliba. Tu nas je zamalo uhvatila kiša – kasnije je bilo uglavnom vedro. Ovdje nas je sustigla grupa planinara (Tomislav Bralić i njegovo društvo). Ručali, družili se i onda prema Alanu. Tu nas opet stižu i provodimo večer u priči i pjesmi.
Drugi dan smo krenuli prema Kuginoj kući (planinarska kuća), gdje noćimo.
Treći dan idemo prema kraju staze (Baške Oštarije). Tu dolazimo skoro istovremeno sa spomenutom grupom, a onda pravac kući, gdje stižemo u ranim večernjim satima.
Premužićeva staza i Velebit su jako dobro zastupljeni slikom i riječju na Internetu, pa je ovaj tekst kratak.
Slike koje prilažemo dovoljno govore.
Prvi dan smo pretežno išli kroz prekrasan vapnenački krajolik, drugi dan većinom kroz livade u punom cvatu i lijepe šume uz česte poglede na more i otoke, a treći ponajviše kroz šume. Na stazi i uz stazu bilo je i životinja: vidjeli smo jednog poskoka, dva konja, nekoliko divljih svinja i lisicu.

Ovom prilikom želimo se zahvaliti Gradu Belišću na posuđenom kombiju i našem vozaču Darku, koji je i ovaj puta imao razumijevanja i strpljenja za nas, da nam izlet učini što ljepšim.

Ivan Stifter i sudionici izleta

Najnovije VIJESTI