Bel-artovci zatvorili Mjesec hrvatske knjige

DSC_8205

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Belišće manifestacija Mjesec hrvatske knjige službeno je završena 15. studenoga 2023. godine izložbom slika članova Likovne udruge Bel-art iz Belišća. Bila je to posljednja aktivnost kroz mjesec dana događanja u belišćanskoj knjižnici.

Kroz sve programe i aktivnosti koje su održane u knjižnici promicala se knjiga i kultura čitanja te važnost knjižnica kao mjesta javnog, slobodnog pristupa za sve građane. Upravo je to bilo vidljivo i na izložbi „Knjižnica kroz prostor i vrijeme“ koja je osmišljena povodom obljetnice boravka Knjižnice u novoobnovljenom, prekrasnom prostoru Palače Gutmann. Likovna udruga Bel-art već godinama surađuje sa svojom lokalnom zajednicom, a ovoga puta održali su likovnu koloniju za Knjižnicu na kojoj je slikalo desetak članova uz kreativnu, slikarsku radionicu za djecu. Izložba se sastoji od jedanaest umjetničkih djela u slikarskim tehnikama akrila i ulja na platnu, a predstavlja upravo spoj starog i novog te književnosti i likovne umjetnosti kroz prostor i vrijeme.

Ova izložba pruža posjetiteljima priliku da istraže različite aspekte književnosti i umjetnosti te otkriju kako se ova dva izraza mogu međusobno nadopunjavati i inspirirati. Slike su djelo lokalnih umjetnika, članova Likovne udruge Bel-art, čije su raznolike tehničke vještine očaravajuće izražene u svakom pojedinom radu.

Ravnateljica Knjižnice, Vlasta Putar, istaknula je važnost povezivanja književnosti i likovne umjetnosti kao načina obogaćivanja kulturne scene u Belišću. “Ova izložba simbolizira most između riječi i slika, naglašavajući kako umjetnost može nadahnuti čitanje, a knjige potaknuti stvaranje umjetničkih djela”, izjavila je gospođa Putar.

Predsjednik Bel-arta, Ivan Vajda, dodao je: “Ponosni smo na dugogodišnju suradnju s knjižnicom i radujemo se što možemo doprinijeti kulturnoj sceni našega grada. Ova izložba predstavlja plod suradnje umjetnika i knjižničara te potvrđuje da umjetnost ima moć ujediniti ljude i proširivati granice mašte.” Također je naglasio svoje zadovoljstvo radom svojih članova, posebno radi činjenice da su MHK otvorili izložbom u valpovačkoj knjižnici, a manifestaciju zatvraju izložbom u belišćanskoj knjižnici.

Sve slike izložene su u holu Paleja do 6. prosinca ove godine gdje ih u slobodnom pristupu mogu pogledati posjetitelji Palače Gutmann.

Tekst: Vlasta Putar i Tin Lacković

Foto: Tin Lacković i Zaim Saljiji

Najnovije VIJESTI