Monika Đogaš

Monika Đogaš

 

Kao i proteklih godina, i ove je godine 10. prosinca Grad Belišće organizirao besplatan autobusni prijevoz do Zagreba, točnije Mirogoja, kako bi se odala počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu koji je umro na današnji dan prije 19 godina.

Grupa Belišćana, predvođena gradonačelnikom Dinkom Burićem i njegovim zamjenikom Domagojem Varžićem, na Mirogoj je stigla u prijepodnevnim satima, upravo u vrijeme kada je prema protokolu, uz počasnu stražu na grobu dr. Tuđmana, vijenac položila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Odmah nakon toga, i Belišćani su položili vijenac, zapalili svijeće i pomolili se za vječni pokoj prvog predsjednika, koji je utemeljio modernu Hrvatsku. Nakon molitve kod središnjeg križa, počast je odana i kod groba našeg Belišćanina Matije Ljubeka, ali i Gojka Šuška te Brune Bušića. Potom su se Belišćani poklonili kod Zida boli, spomen obilježja na kojem gori vječni plamen i na kojem su uklesana imena svih koji su položili život za domovinu, među kojima i imena naših Vukova s Drave, pripadnika 107. brigade HV.

-Kao i svih prijašnjih godina, danas, na 19. obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika dr Franje Tuđmana, delegacija Grada Belišća je došla odati dužno poštovanje čovjeku koji će uvijek ostati zapamćen u hrvatskoj povijesti kao prvi hrvatski predsjednik, kao čovjek koji je – kako se to u narodu kaže – bio pravi čovjek, na pravom mjestu, u pravo vrijeme. Posebna i neizmjerna vrijednost onoga što je svojim porukama učinio je upravo činjenica da je ujedinio hrvatski narod, ali i sve građane Republike Hrvatske koji su Hrvatsku osjećali svojom domovinom, rekao je tom prilikom gradonačelnik Dinko Burić, dodavši kako smo i danas, nakon 19 godina, a tako će biti i nadalje kako vrijeme prolazi, svjedoci da kako vrijeme prolazi, lako je nešto zaboraviti.

-Ali mi koji smo sudionici tog vremena dužni smo podsjećati generacije koje dolaze iza nas na značaj i veličinu onoga što je pod vodstvom dr. Franje Tuđmana učinjeno i stvoreno na dobrobit svih građana RH, cjelokupnog hrvatskog naroda. Uvijek trebamo biti vođeni željom da nismo završili posao, jer Hrvatska može i treba biti i bolja i uspješnija i za sve ljude, u ime onih koji su dali svoje živote za hrvatsku slobodu, onakva kakvu su je ti naši najvrjedniji davatelji sebe priželjkivali i željeli, jer Hrvatska za sada to nije, poručio je gradonačelnik Burić.

foto: Tin Lacković

{gallery}FOTO/2018/kultura/1112tudman{gallery}

 

Ponedjeljak, 03 Prosinac 2018 12:32

Božićnica za više od 800 nezaposlenih

 

Prigodom blagdana Božića, nezaposlenima s prebivalištem na području grada Belišća i prigradskih naselja, Grad Belišće dodjeljuje jednokratnu novčanu pomoć - božićnicu u iznosu od 150 kuna. Isplata božićnica je počela danas u prijepodnevnim satima, prema unaprijed najavljenom rasporedu.

Od zamjenice gradonačelnika Ljerke Vučković smo doznali kako Grad Belišće već petu godinu za redom na ovakav način nastoji barem malo olakšati blagdanske dane nezaposlenim sugrađanima.
-Prema planu i trenutno dostupnim podacima, podijelit ćemo oko 820 božićnica po 150 kuna. Možda to nije tako velik iznos, no smatramo, a to nam je i dosadašnje iskustvo pokazalo, da i tih 150 kuna predstavlja određenu pomoć duže ili kraće nezaposlenima, rekla je zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković.

Grad Belišće, osim božićnica za nezaposlene, svake godine dijeli i uskrsnice umirovljenicima čija mirovina iznosi manje od 2.000 kuna mjesečno. Za te dvije svrhe, božićnicu i uskrsnicu, u proračunu Grada Belišća je za ovu godinu osigurano 300.000 kuna.

Oni koji nisu preuzeli božićnicu u najavljenim terminima, mogu to učiniti do 21. prosinca u Gradskoj upravi grada Belišća, soba broj 6.

 

Nedjelja, 02 Prosinac 2018 16:19

Otvoren Jingle Bel Advent u Belišću

 

 

S prvim danom prosinca ušli smo u najradosniji mjesec u godini – onaj koji najviše odiše blagdanskim raspoloženjem. A prvog dana prosinca je na Trgu Ante Starčevića uz zabavni program otvoreno klizalište i manifestacija Jingle Bel - Advent u Belišću.

Prigodnim riječima ovu veliku manifestaciju je otvorio gradonačelnik Belišća Dinko Burić, koji je poželio dobrodošlicu svim Belišćanima, njihovim gostima, ali i svim dobronamjernicima koji će na belišćanskom trgu uživati u raznolikim programima, kojih će tijekom narednih nekoliko tjedana biti doista po svačijem ukusu – od onih najmanjih, preko mladih do onih starijih.

-Ovo blagdansko vrijeme, koje je na posebna način svima nama važno, iako je vani hladno neka ispuni toplinom naša srca, naše dobre namjere i naše misli prema svim ljudima dobre volje, poručio je gradonačelnik Dinko Burić prilikom otvorenja Jingle Bel Adventa u Belišću.

Uslijedio je nastup kadetkinja i juniorki ”Belišćanskih mažoretkinja”, pod vodstvom trenerice Irene Fešiš, koje su izvele dvije koreografije. Posebno lijep prizor bilo je puštanje lampiona povodom 70 godina djelovanja Centra tehničke-kulture Valpovo-Belišće. U lampionadi su sudjelovala djeca iz vrtića, prvog razreda te učenici od 5. do 8. razreda, a pridružili su se i brojni građani. I dok su pogledom otpratili svjetla svojih lampiona u daljini, već je uslijedila čarolija na ledu-revija Klizačko-koturaljkaškog kluba “Medvešćak” iz Zagreba. Klizači su u desetak točaka umjetničkog klizanja pokazali svoj talent i Belišćanima poklonili vrlo lijep i zanimljiv doživljaj. Nakon njihovog nastupa građani su mogli uživati u besplatnom klizanju. Uslijedio je glazbeni nastup mlade i talentirane pjevačice Meri Andraković te DJ Kema, koji su svojim ritmom zagrijali i rasplesali sve prisutne na Trgu Ante Starčevića. Posjetitelji su uživali u bogatoj gastroponudi domaćih proizvoda te je svatko mogao pronaći nešto za sebe.

Program Adventa u Belišću se nastavlja danas, 2. prosinca, kada u 18 sati na Trgu Ante Starčevića počinje nastup KUD-a Šokadija Bocanjevci, a zatim će na zimskoj pozornici zapjevati Adrijana Baković. Naravno, tu je i neizostavna gastro ponuda.

Klizalište će za sve građane i posjetitelje biti otvoreno do 11. siječnja 2019. godine, radnim danom od 16 do 22 sata, a vikendom i blagdanom od 10 do 22 sata. Radnim danom od 10 do 14 sati bit će organizirano besplatno klizanje za djecu osnovnih škola i vrtića. Ulaznica za klizalište je 5 kuna, a najam klizaljki je također 5 kuna. Adventski sajam trajat će cijeli mjesec prosinac, a izlagači će u drvenim kućicama na Trgu Ante Starčevića izlagati prigodne suvenire i druge blagdanske proizvode.

 

 

Petak, 30 Studeni 2018 17:20

U sjećanje na četvoricu Vukova s Drave

 

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata grada Belišća danas je organizirala obilježavanje 27. obljetnice stradavanja hrvatskih vitezova Damira Banovića, Darka Dervenšeka, Pave Horvata i Marka Pavlovića. Tog 30. studenoga 1991. godine, 107. brigada je krenula u prvu ozbiljniju akciju pokušaja oslobađanja okupirane Baranje, a život su tom prilikom na oltar domovine položila četiri belišćanska dragovoljca.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika poginulim pripadnicima 107. brigade na lijevoj obali Drave, počast su odali zamjenik gradonačelnika grada Belišća Domagoj Varžić, gradonačelnik grada Valpova Matko Šutalo, članovi UHDDR-a Belišće na čelu s predsjednikom Zlatkom Rogačem, predstavnici braniteljskih udruga iz Domovinskog rata Valpovštine, te predstavnici Policijske postaje Belišće, dok je molitvu predvodio duhovnik belišćanskih dragovoljaca fra Dario Mican, koji je potom u filijalnoj crkvi Svetog Stjepana u Bistrincima služio misu za sve poginule pripadnike 107. brigade, posebno za četvoricu Vukova s Drave, koji su za slobodnu Hrvatsku na današnji dan prije 27 godina dali ono najvrjednije – život. Kod mise je posluživao belišćanski dragovoljac i povjerenik za odnose s vjerskim zajednicama Zdenko Krulić. Uz poruku duhovnika fra Darija da se sjećanje na poginulu braću uvijek treba čuvati, ali treba naći snagu za oprostiti, te nastojati prenijeti mladim naraštajima vrijednost Domovinskog rata, druženje belišćanskih dragovoljaca nastavljeno je u njihovim prostorijama.

 

 

Središnja tema danas (27. studenoga) održane 16. sjednice Gradskog vijeća grada Belišća odnosila se na glavni planski dokument svakoga grada - proračun za 2019. godinu. Plan želja s realno pripremljenom dokumentacijom, kako je to na sjednici rekao gradonačelnik Belišća, za 2019. godinu iznosi 135.624.247 kuna i usvojen je jednoglasno!

-Proračun je realno planiran temeljem gotovih pripremljenih projekata koje ćemo aplicirati na sve moguće natječaje, prije svega na natječaje fondova EU, ali i resornih ministarstava državnih institucija i fondova Republike Hrvatske. 135.624.247 kuna za naš gradić je ambiciozan proračun, ali obzirom da svih ovih godina imamo pozitivna iskustva da, u odnosu na vlastita izvorna sredstva putem projekata udvostručimo realizaciju proračuna, tako se nadamo da će biti i ove godine, što ćemo za koji tjedan vidjeti kod završnog rebalansa, rekao je u izjavi za medije gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Proračun za 2019. godinu obilježava nekoliko stvari – tu su brojni projekti, ponovno je povećana naknada za novorođenu djecu (s 4.000 kuna na 5.000 kuna, što je pet puta veći iznos nego prije pet godina), stipendije će primati svi studenti (58 stipendija je bilo do sada, po novom stipendije će primati 109 studenata: njih 22 po 1.100 kuna, njih 60 po 700 kuna, te 27 studenata po 400 kuna mjesečno). Također, smanjena je cijena vrtića s dosadašnjih 30 posto od ekonomske cijene, na 20 posto, dakle umjesto dosadašnjih 410 kuna, roditelji će plaćati 300 kuna, a ostatak do 1.464 kune snosi Grad. I u 2019. godini će Grad Belišće osigurati besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce, ukoliko takvu odluku ne donese i Vlada RH (tada bi se sredstva preusmjerila ili za novorođenčad ili za vrtić ili neku vrstu pomoći). Proračun za 2019. obilježava i činjenica da će i dalje biti osigurane uskrsnice za sve umirovljenike s mirovinom manjom od 2.000 kuna te božićnica za sve nezaposlene. Tu su još neke stavke – u gotovo istim omjerima ostaju izdvajanja za kulturu i turizam, dok su izdvajanja za sport nešto povećana zbog izgradnje tribine povodom 100. rođendana Nogometnog kluba Belišće.

-Posebno me raduje da je proračun za 2019. godinu donijet jednoglasno, poručio je gradonačelnik Burić.

Upitan o „planu želja“ odnosno o najvažnijim projektima planiranim u 2019. godini, gradonačelnik je spomenuo konačnu obnovu Paleja, simbola Belišća, čime bi on dobio novu namjenu muzejsko – galerijskog prostora, tu je uređenje trga, izgradnja mreže biciklističkih staza, prije svega biciklističku stazu između Kitišanaca i Gata koja je ne samo rekreativnog značaja, nego je i sigurnosnog karaktera za sve one koji biciklom putuju na posao. Tu je još i cijeli niz projekata usmjerenih na dovršetak gospodarske zone Kod pruge. Gradonačelnik kaže kako se nada da će Osječko – baranjska županija izići u susret i udovoljiti zamolbi za darovanjem zemljišta, koje je još prije Domovinskog rata dodijeljeno tadašnjoj Srednjoj školi za izgradnju buduće zajedničke škole između Belišća i Valpova. Ta površina od devet hektara je, dakle, u vlasništvu SŠ Valpovo, oni je ne koriste u cijelosti, a Belišću je ta površina potrebna za novu gospodarsku zonu zbog razvojnih planova i zainteresiranih investitora. Tu je i novi projekt „Zaželi“, gradonačelnik Burić je rekao kako se nalaze pred novim potpisivanjem ugovora za taj projekt koji podrazumijeva zapošljavanje još 40 žena starijih od 50 godina. Projekt je vrijedan više od šest milijuna kuna, a financiran je u 100-postotnom iznosu.

Ponedjeljak, 19 Studeni 2018 13:09

Svečano otvoren obnovljeni DV Maslačak

 

Dječji vrtić Maslačak Belišće osnovan je 40.-ih godina prošlog stoljeća, a zadnje veće ulaganje u ovu odgojno obrazovnu ustanovu bilo je u drugoj polovici 80-ih. Ove godine je u ožujku, nakon više od tri desetljeća od zadnjeg ulaganja, započela rekonstrukcija i energetska obnova zgrade, a danas (19. studenoga) je uz svečani program belišćanski vrtić ponovno otvorio svoja vrata. 

Uz ravnatelja Dječjeg vrtića Maslačak Zdenka Glasovca, djelatnike vrtića i roditelje, svačnosti su bili nazočni gradonačelnik Belišća Dinko Burić sa svojim zamjenicima Ljerkom Vučković i Domagojem Varžićem, župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić, predstavnici susjednih gradova i općina, predstavnici projektanata i izvođača radova te drugi gradski dužnosnici, a blagoslov i molitvu je izrekao belišćanski župnik fra Branko Janjić. Nakon prigodnog programa koji su pripremila djeca iz skupine Jabučice sa svojim odgojiteljicama, o cjelokupnom projektu i njegovom značenju, govorili su gradonačelnik, župan i ravnatelj.

Tijekom proteklih nekoliko mjeseci, na zgradi vrtića je izmijenjeno krovište, postojeća stolarija je zamijenjena energetski učinkovitijom, postavljena je nova elektroinstalacijska mreža, zatim izlolacija na vanjskoj ovojnici zida, a ugrađen je i novi sustav centralnog grijanja. Kroz projekt R-SOL-E, financiran kroz prongram prekogranične suradnje Iterreg – IPA CBC Hrvatska – Srbija, postavljena je solarna elektrana na južnoj strain krovne konstrukcije, čime će se dodatno pridonijeti energetskim učincima. Osim ovih radova, uređena je kanalizacijska mreža, postavljene su nove vodovodne instalacije i uređeni sanitarni čvoroviposatvaljnjem nove opreme. Očekivana je ušteda energije veća od 78 posto. Ukupna vrijednost projekta energetske obnove je 6.912.448, 36 kuna. Projekt je sufinancirala EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz operativni program Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020. Ostatak sredstava osigurali su Ministarstvo regionalnog razvoja, Osječko – baranjska županija i Grad Belišće.

-Od sutra, 20. studenoga, ovdje će boraviti osam odgojnih skupina: dvije jasličke i šest vrtićkih, dakle oko 180 djece o kojima će skrbiti 29 zaposlenika, od toga 16 odgojitelja predškolske djece, naglasio je ravnatelj Maslačka Zdenko Glasovac, dodavši kako će se i dalje voditi glavnim motivom ove predškolske ustanove: Odgoj je najbolje naslijeđe!

Gradonačelnik Belišća Dinko Burić s ponosom je govorio o završetku još jednog velikog projekta na području grada.

-Sretni smo i ponosni i iznad svega zahvalni svima onima koji su omogućili obnovu i temeljitu rekonstrukciju našeg vrtića. Investicija je vrijedna gotovo sedam milijuna kuna. Posebnu zahvalu upućujemo Osječko – baranjskoj županiji, koja je prepoznala važnost ovog projekta i uključila se velikim sredstvima u obnovu. Najveći dio sredstava smo osigurali iz gradskog proračuna, ali uvjereni smo da je svaka uložena lipa u ovaj dječji vrtić vrijedna toga, rekao je gradonačelnik dodavši kako treba još jednom istaknuti zajedništvo:

-Zajedno možemo napraviti puno. Pojedinačno, ovo Grad sam ne bi mogao napraviti, no uz pomoć resornih ministarstva, fondova EU i županije smo uspjeli.

Dio projekta koji se odnosi na energetsku obnovu, omogućio je da Grad Belišće, odnosno Gradsko vijeće donese odluku o smanjenju udjela roditelja u plaćanju ekonomske cijene vrtića. Od ove pedagoške godine to znači da je udio roditelja 20 posto, umjesto dosadašnjih 30 posto. Dakle, od ukupne ekonomske cijene koja iznosi 1.464 kune, roditelji umjesto dosadašnjih 410 kuna, plaćaju 300 kuna, s tim da se za drugo dijete plaća 210 kuna, a za treće i svako sljedeće dijete je vrtićki program besplatan.

-Da nije ovog ulaganja, vjerojatno bismo teže to mogli ostvariti, no ovako smo izračunali da one uštede koje ćemo ostvariti energetskog obnovom za ovu godinu, Grad poveća svoj udio za 10 posto, a ako se računice budu pokazale dobre, možda nagodinu bude ugodno iznenađenje pa da još udio Grada povećamo, a roditelje rasteretimo barem tog dijela briga oko podizanja vlastite djece, poručio je gradonačelnik Burić.

Župan Ivan Anušić je u svom govoru također istaknuo zajedništvo:

-Ključna je riječ “mi”. Zajedničkim nastupom, trudom i energijom i financijama možemo napraviti jako puno. Dječji vrtić Maslačak je upravo primjer toga. Iako župnija nema obvezu sudjelovati u organizaciji infrastrukture, izgradnji i održavanju dječjih vrtića, kada smo prije godinu dana razgovarali o problemu belišćanskog vrtića, složili smo se da zajednički krenemo u projekt, rekao je župan, te dodao kako je puno projekata pred nama – projekata za budućnost.

 

FOTO: Tin Lacković

 

Grad Belišće se ovog vikenda uključuje u obilježavanja Dana sjećanja na žrvtu Vukovara 1991. Danas će, u organizaciji Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Valpovštine, biti zapaljene svijeće u Valpovu i Belišću, u spomen na žrtvu mučenika i branitelja Vukovara za slobodu Hrvatske kroz prigodan program "I u mom gradu Vukovar svijetli", koji u 17:30 sati počinje na Trgu kralja Tomislava u Valpovu te u 18:30 sati u Belišću, u Parku hrvatskih dragovoljaca. Pozivaju se svi građane da se pridruže u paljenju svijeća i očuvanju sjećanja na strašne i sudbonosne dane tromjesečnog razaranja i okupacije grada Vukovara.

U nedjelju, 18. studenoga, Grad Belišće organizira besplatni autobusni prijevoz u Vukovar – mjesto posebnog pijeteta, povodom 27. obljetnice stradavanja grada heroja u Domovinskom ratu. Polazak u Vukovar predviđen je u 7:30 sati, ispred ulaza u Gradski stadion NK Belišće.

"Zvon za Vukovar" - naziv je inicijative pokrenute iz Franjevačkog samostana u Vukovaru, uz obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. kao najvažnije obljetnice novije hrvatske povijesti. Taj će dan, prema riječima vukovarskog gvardijana fra Ivice Jagodića, ujediniti sva crkvena zvona, jer ideja je da 18. studenoga, točno u 18 sati i 11 minuta, zvona svake crkve u Hrvatskoj zazvone u znak sjećanja na žrtve Vukovara.
Zvona će, istaknuo je, u crkvama zvoniti pozivajući na molitvu kako za žrtve zlodjela, tako i za one koji su ih počinili. Ovoj inicijativi će se Zvonom za Vukovar priključiti i belišćanska crkva.

Petak, 16 Studeni 2018 20:42

O Rombergu govorio američki muzikolog

 

 

Ovogodišnje, 42. Rombergove glazbene večeri su od svog početka, 2. studenoga, razveselile sve ljubitelje glazbene umjetnosti, ne samo iz Belišća, nego i šire okolice. Sve je započelo fantastičnim koncertom Vanna acoustic, za kojeg karata nije bilo danima uoči koncerta. Nastavljeno je prošloga petka, 9. studenoga, koncertom Zlatni dečki električnih nota na kojem su nastupili VIS Talasi, VIS Ptice, VIS Asteroidi, grupa San te Zabavni orkestar Amaterskog kazališta Belišće.

Danas, 16. studenoga, kada je na rasporedu treći program 42. Rombergovih glazbenih večeri – Belišćanski superglas, naš grad je posjetio glazbeni stručnjak iz Sjedinjenih Američkih Država – dr.sc. William A. Everett sa Sveučilišta Missouri iz Kansas cityja, koji je u belišćanskoj vijećnici održao predavanje pod nazivom Will you remember: život, djelo i naslijeđe Sigmunda Romberga. Ovaj vrsni muzikolog predaje kolegije u tematskom rasponu od srednjovjekovne glazbe do američkog mjuzikla, a prije ovog belišćanskog predavanja, održao je i dva predavanja na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.

Profesor Everett stigao je u Belišće u poslijepodnevnim satima, a u svom ga je uredu primio zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić sa suradnicima – pročelnicom Odjela za društvene djelatnosti Antonijom Andrašek Barić, te belišćanskim kroničarima i povjesničarima Draganom Milecom i Milanom Salajićem, koji su profesoru Everettu otkrili neke pojedinosti o Rombergovom djetinjstvu i odrastanju u Belišću, za koje on, tijekom 30-godišnjeg rada i proučavanja stvaralaštva Sigmunda Romberga, nije do sada čuo.

Belišćanski domaćini su potom proveli gosta u obilazak grada, posjetili su Centar za kulturu Sigmund Romberg, gdje ih je dočekala ravnateljica Tea Kozina, Muzej Belišće, na gradskom groblju su obišli grob obitelji Rosenberg, te odali počast kod spomen ploče na mjestu gdje se nekada nalazila kuća Rombergovih roditelja, Klare i Adama Rosenberg.

Na početku predavanja, koje je izazvao veliko zanimanje među Belišćanima svih generacija, ali i učenika Glazbene škole Valpovo – Belišće, dobrodošlicu profesoru Everettu je još jednom izrazio zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić, koji je istaknuo kako je iznimna čast ugostiti čovjeka koji je doktorirao na Sigmundu Rombergu.

-Kao što je poznato, Romberg je potekao iz naše sredine, gdje je proveo svoje djetinjstvo, a slavu je dosegao u Americi 20.-ih godina prošloga stoljeća. Što naši lokalni povjesničari više i što dalje istražuju, dolazimo do spoznaje da je zaista Sigmund Romberg u glazbi Amerike bio jedan od velikana, rekao je zamjenik gradonačelnika, dodavši kako je značajno što je gost Belišća upravo profesor Everett koji je sustavno i znanstveno izučavao upravo Romberga.

Jednosatno predavanje je proteklo u zanimljivom ozračju, profesor Everett je okupljene (nakon što je na hrvatskom poželio dobru večer) proveo, baš kao što je i naziv predavanja, kroz život, djelo i naslijeđe Sigmunda Romberga, koji je doveo operetnu tradiciju Europe u SAD, ondje je popularizirao i postavio temelje modernoj američkoj glazbi.

-Njegovo stvaranje glazbe je bilo toliko pamtljivo, predivnih tonova da ljudi i danas vole slušati njegova djela – i to je možda najveće naslijeđe Sigmunda Romberga, smatra profesor Everett.

Predavanje je simultano prevođeno, kako bi se posjetiteljima olakšalo, no za isječke iz nekih od najpopularnijih Rombergovih djela, bilo da se radilo o opereti, mjuziklu ili glazbi za film, nije trebalo prevoditi, trebalo je samo uživati u slušanju i kroz glazbu osjetiti ono što se proteže kroz sva njegova djela – ljubav, romansu i nostalgiju. Predavanje je završeno uz poruku profesora Everetta – uvijek se trebamo sjećati, nikada ne smijemo zaboraviti Sigmunda Romberga.

Pitala sam profesora Everetta prije predavanja, smatra li da mi u Belišću dovoljno čuvamo uspomenu na našeg nekadašnjeg sugrađanina, na što je odgovorio kako je lijepo vidjeti da se u Belišću odaje tako velika počast Sigmundu Rombergu, od naziva Centra za kulturu, preko programa koji se organiziraju u sjećanje na njega, i to ne samo ondje, nego u cijelom Belišću. We will remember!

 

FOTO: Tin Lacković

 

 

Zamjenik gradonačelnika grada Belišća Domagoj Varžić danas je potpisao ugovore o korištenju gradskih vrtova sa 16 sugrađana, koji će obrađivati 30 parcela.

Belišćanski gradski vrtovi u Ulici Petra Zrinskog je projekt pokrenut 2013. godine, s ciljem razvoja ekološke osviještenosti te kao projekt koji će potaknuti građane na zdrav način života ekološkim vrtlarenjem i proizvodnjom zdrave hrane za vlastite potrebe. Osim toga, ovo je projekt koji je namijenjen svim profilima ljudi, bez obzira na ekonomsko stanje, spol, zdravlje, dob ili obrazovanje, a koji kreira bazu za izgradnju boljeg, solidarnijeg i zdravijeg društva.

-Želja je sugrađanima omogućiti vrtlarenje po načelima eko proizvodnje, dakle na parcelama se ne smiju koristiti razni pesticidi, nego sredstva na prirodnoj bazi. Svim korisnicima Gradskih vrtova, i starim i novima, želimo puno uspjeha i bogat urod, poručio je nakon potpisivanja ugovora o korištenju Gradskih vrtova bez naknade, zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić.

 

FOTO: Tin Lacković

Utorak, 13 Studeni 2018 12:23

Belišćanski UHDDR-ovci u Slavonskom Brodu

 

Proteklog vikenda je 20. godinu za redom održan malonogometni turnir UHDDR- u Slavonskom Brodu, u znak sjećanja na sve poginule članove udruge i branitelje. Turnir je okupio velik broj sudionika, među kojima su bili i članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Belišće. Kako su istaknuli organizatori ovog sportskog natjecanja, zajedništvo je temelj UHDDR-a, a upravo je ovaj malonogometni turnir prigoda da se to zajedništvo i potvrdi.

Članovi belišćanskog UHDDR-a i ove će se subote priključiti obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koju u subotu, 17. studenoga, organizira Koordinacija udruga iz Domovinskog rata Valpovštine pod nazivom I u mom gradu Vukovar svijetli, a sljedećeg dana, na 27. obljetnicu vukovarske tragedije, s mnogobrojnim suborcima i sugrađanima posjetit će grad heroj – Vukovar te ondje odati počast svim žrtvama za slobodu Hrvatske.

Stranica 1 od 44
facebook logo

youtubelogo