Dolores Andraković

Dolores Andraković

Petak, 27 Srpanj 2018 09:30

Potpuna pomrčina Mjeseca 27. 7. 2018.

 

U petak, 27. srpnja 2018., iz naših krajeva bit će vidljiva potpuna pomrčina Mjeseca. Radi se o prirodnoj pojavi kada Mjesec na svojoj putanji oko Zemlje uđe u Zemljinu sjenu te se zbog toga zatamni. Tada Mjesec obično poprimi tamniju, zagasito crvenu ili smeđu boju što ovisi o količini prašine u Zemljinoj atmosferi. Pomrčine Mjeseca su dosta česte pojave, najčešće se javljaju dvaput godišnje, a vidljive su s polovice zemaljske kugle i bez ikakvih optičkih pomagala.

Zanimljivi dio pomrčine će početi ulaskom Mjeseca u sjenu u 20:24 po lokalnom vremenu. Tada je Mjesec još vrlo nisko nad istočnim obzorom pa je potrebno potražiti lokaciju s čistim pogledom na istok i jugoistok. Golim okom će se moći vidjeti kako sjena polagano napreduje po Mjesecu i konačno u 21:30 cijeli Mjesec će biti pomračen. To će trajati sve do 23:13 kada počinje izlazak iz sjene te konačno u 00:19 će završiti zanimljiva faza pomrčine. Naime, sama pomrčina traje još neko vrijeme dok Mjesec ne izađe i iz tzv. polusjene, ali to je jedva vidljivo golim okom pa nije interesantno opažačima.

Posebnost ove pomrčine je što će biti najduža u 21. stoljeću i trajat će preko 6 sati, a sama faza totaliteta, kad je Mjesec u potpunosti u sjeni, trajat će gotovo 1 sat i 43 minute. Također će se u blizini Mjeseca nalaziti crveni planet Mars koji će na isti dan biti u opoziciji, tj. točno nasuprot Suncu.


Tijek potpune pomrčine Mjeseca 27.7.2018. Izvor: AD Anonymus

Mnoga astronomska društva u Hrvatskoj će prirediti opažanja za građane, a lokacije su dostupne na web stranicama Hrvatskog Astronomskog Saveza. Astronomsko društvo "Anonymus" iz Valpova će pojavu opažati s malog parkirališta iza trgovina Lidl i Plodine radi čistog pogleda na jugoistok koji nije moguć iz grada. Posjetitelji su dobrodošli.


Shematski prikaz kako nastaje pomrčina Mjeseca. Izvor: Hrvatski Astronomski Savez

 

Izvor: AD Anonymus

 

 

Srijeda, 13 Lipanj 2018 09:01

ODLIČNI REZULTATI MLADIH KAJAKAŠA

Nakon 1. Utrke KUP-a RH koja se održala na Rabu najmlađi članovi Kajak kluba Belišće odlične rezultate postigli su i na 2. utrci KUP-a RH!

Naime, u subotu, 9. lipnja u Hrvatskoj Kostajnici na Uni održana je 2. utrka KUP-a RH u kajaku i kanuu! Da treneri Tea Galić i Ivan Orešković rade odličan posao i daju sve od sebe potvrdili su i na ovoj utrci! Sve utrke bile su na 500 metara, a mali Belišćani okitili su se s dva zlata, srebrom i broncama!
U MK 1 škola kajaka dječaci nakon dvije izlučne utrke svih pet predstavnika Kajak kluba Belišće plasiralo se u finale! U finalnoj utrci medaljom zlatnog sjaja okitio se Ian Andraković, dok je srebro osvojio Leon Potočki! U ovoj utrci sudjelovali su i David Grgić koji je u cilj uveslao 4., Dominik Savić 7., a Teo Krznarić 8.
U MK 1 škola kajaka djevojčice jedina predstavnica Kajak kluba Belišće u toj kategoriji, Mia Stojaković također se okitila zlatom!

Brončane medalje su zaslužili i mlađi kadeti u MK2 Dino Zanoški i Šimun Petranović. Na ovom natjecanju još su sudjelovali i Paula Savić, Mato Šporčić, Filip Arsenić i Lovro Mađarić.
I ovoga puta djeci i trenerima podršku su dali brojni roditelji koji ih prate na gotovo sva natjecanja!

Mlade nade Kajak kluba Belišće polako, ali sigurno koračaju stopama svojih trenera i onih starijih članova kluba! Pred njima je u srpnju i 3. utrka KUP-a RH koja će se održati na Petnji.

Čestitamo i sretno dalje!

Četvrtak, 31 Svibanj 2018 11:12

OKITILI SE NA 1. UTRCI KUP-A RH NA RABU

 

Kajak klub Belišće najtrofejniji je klub u Belišću, ali i kajakaškom sportu u Hrvatskoj. Po onome što su do sada mladi članovi ovog kluba pokazali taj trend će se i dalje nastaviti i to zahvaljujući ponajprije stručnim kvalificiranim trenerima Tei Galić i Ivanu Oreškoviću.

Najmlađi članovi kluba ovu sezonu odlično su započeli s tri međunarodne regate koje su bile na jedan način i pripreme za utrke Kup-a RH. Koliko napreduju i koliko su ti mališani spremni dati u sportu pokazali zu na 1. utrci Kup-a RH koja je održana 26. svibnja na Rabu.


Dvanaest mladih nada , treneri i poneki roditelji uputili su se na Rab u petak u prijepodnevnim satima. Nakon puta umor ih nije spriječio da se okupaju i uživaju u morskim radostima, iako su znali da ih sutradan čeka vrlo važna utrka. Sve članove Kajak kluba Belišće i pratnju na Rabu je ugostio restoran "Vojko" u Supetarskoj Dragi počastivši ih večerom i sladoledom te su tako vlasnik Vojko Krišković i njegova supruga Brigita pokazali kako imaju veliko srce. Podsjetili su da su skromnost i velikodušnost najljepše ljudske vrline. Male kajakaše ova gesta je jako razveselila.


Subota je od ranog jutra za male kajakaše i kajakašice bila dan odluke. Ovi mališani pokazali su i dokazali koliko su napredovali i koliko se svaka kap znoja, svaki žulj od vesla i svaka upala mišića isplatila. Dvanaestero dječice okitilo se s osam medalja.


Naime, sve utrke održavale su se na 500 metara. U K1 škola kajaka djevojčice, na iznenađenje svih, a i nje same, prvo mjesto i zlatnu medalju odnijela je Mia Stojaković.
U utrci K1 škola kajaka dječaci za zlato su se borili Leon Potočki i Ian Andraković, koji su u izlučnim utrkama bili prvi, no ipak je presudio špic kajaka i zlato je pripalo Leonu, a Ian se okitio srebrom.
Na 1. Utrci KUP-a sudjelovali su i mlađi kadeti odnosno kadetkinje. U K1 mlađi kadeti treće mjesto i broncu u ponovljenoj utrci odnio je Dino Zanoški, a u kategoriji K2 mlađi kadeti s partnerom Šimunom Petranovićem također je osvojio još jednu broncu.
U utrci K2 mlađe kadetkinje Mia Stojaković i Paula Savić okitile su se srebrom.
Svi članovi Kajak kluba Belišće odveslali su dobru 1. utrku KUP-a RH na Rabu. Na njoj su još sudjelovali iz belišćanskog kluba i Dominik Savić, Teo Krznarić, David Grgić, Lovro Mađarić, Filip Arsenić i Mato Šporčić. Ovi rezultati govore da mlade nade kluba pred sobom imaju odličnu kajakašku sezonu.

Konkurencije iz cijele RH bila je doista velika. Natjecali su se članovi klubova Rab, Aljmaš, Kupa, Oriolik, Olimpik, Marsonija, Hrvatska Kostajnica, Mračaj, Matija Ljubek, Jarun i Belišće.
Kajak kanu klub Rab, kao organizator, organizirao je nakon dodijele medalja i ručak za sve natjecatelje i trenere.

Sami rezultati vjetar su u leđa mališanima, ali i trenerima pokazatelj da rade upravo ono što trebaju.
Sav utrošen trud i vrijeme trenerici Tei Galić i treneru Ivanu Oreškoviću opravdavaju dječje veselje i osvojene medalje. U svaki sjaj medalje je utkana njihova bezuvjetna podrška i šampionski znoj!
Djevojčice i dječaci Kajak kluba Belišće pripremaju se već za 2. utrku Kup-a RH koja će se održati 9. lipnja u Hrvatskoj Kostajnici. Držimo im fige i neka im je sretno.

Utorak, 22 Svibanj 2018 16:45

5. BELIŠĆANSKI VEDROFON

20. svibnja 2018. godine, u nastavno-sportskoj dvorani uspješno je završen jubilarni 5. Belišćanski dječji festival Vedrofon. Festival, i ove godine u organizaciji Grada Belišća, Centra za kulturu Sigmund Romberg i Turističke zajednice grada Belišća. Na Vedrofonu je nastupilo šest zborova koji su se predstavili s po dvjema pjesmama.

Prosudbena komisija, u sastavu mr.sc. Ivančica Hinek, Sandra Lovrinčević, mag.mus. i Aleksandra Čeliković Cvidrak, mag. mus., odlučila je da prvo mjesto i plaketu Zlatni belišćanski listić osvojaju domaćini, zbor Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće pod vodstvom maestra Želimira Sušića. Grad Belišće osigurao je vrijednu nagradu za najbolji zbor, mali razglasni sustav. Drugo mjesto i plaketa Srebrni belišćanski listić otišli su Zboru glazbene igraonice Glazbene škole Jan Vlašimsky na čelu s dirigenticom Dijanom Sulimanac, koji je od pokrovitelja Grada Belišća dobio cajon, udaraljkaški instrument. Treće mjesto i plaketu Brončani belišćanski listić odnijeli su prošlogodišnji pobjednici, Dječji župni zbor “Mirjam” Valpovo, pod ravnanjem s. Danijele Škoro, koji je od pokorvitelja Grada Belišća dobio stalak za note.

Prosudbeno povjerenstvo dodijelilo je plaketu Bijeli belišćanski listić najboljoj novoj skladbi festivala – skladbi “Pinokio” koju je izveo Zbor OŠ Višnjevac (voditeljica Alma Mance), a napisali Andreja Gribl i Darko Ocvirk. Za autora najbolje skladbe Centar za kulturu Sigmund Romberg osigurao je poklon bon u vrijednosti 750 kuna u prodavaonici glazbene opreme. Diplomu za najbolju pjesmu s porukom primio je Dječji zbor “Djeca ljubavi” Društva “Naša djeca” iz Donjeg Miholjca pod ravnanjem Katarine Ćosić, dok je diplomu za cjelokupni umjetnički dojam odnio Pjevački zbor Arpeggio OŠ Ante Starčevića iz Viljeva pod vodstvom Martine Kusture. Svi zborovi na poklon su dobili i majice s logotipom Vedrofona.

Jubilarni 5. Vedrofon službeno je otvorila zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković, koja je dodijelila i nagrade najuspješnijima. Program je vodio Branko Uvodić, a brojnoj belišćanskoj publici predstavio se i Gradski puhački orkestar grada Belišća, juniorska i kadetska skupina Belišćanskih mažoretkinja, kao i mlada pjevačka zvijezda Meri Andraković koja je svojim hitovima rasplesala male pjevače pa vedre i pozitivne atmosfere nije nedostajalo.

Grad Belišće još se jednom pokazao kako s pravom i ponosom nosi titulu Grad prijatelj djece, te da je festivalska dječja pjesma duboko ukorijenjena u glazbenoj tradiciji Belišća.

 

U želji da se u Belišću ponovno pokrene glazbeni dječji festival i oživi belišćanska tradicija dječje festivalske pjesme, Grad Belišće, Turistička zajednica grada Belišća i Centar za kulturu Sigmund Romberg pokrenuli su 2014. godine festival zborova – Belišćanski dječji festival Vedrofon.

Ove godine, Vedrofon se održava peti put, a tijekom godina postao je omiljeno mjesto za druženje, glazbu i dječji osmijeh.

Organizatori pozivaju sve ljubitelje dječje pjesme, djecu, roditelje, bake, djedove i sve građane na 5. belišćanski dječji festival Vedrofon koji će se održati  u nedjelju, 20. svibnja 2017. godine s početkom u 17 sati, u nastavno-sportskoj dvorani OŠ Ivana Kukuljevića u Belišću. Na festivalu će sudjelovati šest zborova s oko 300 malih pjevača.  

Nastupit će Pjevački zbor Arpeggio, Osnove škole Ante Starčevića iz Viljeva, Zbor Glazbene igraonice Glazbene škole Jan Vlašimsky iz Virovitice, Zbor Osnovne škole Višnjevac, Dječji zbor „Djeca ljubavi“ DND Donji Miholjac, Dječji župni zbor „Mirjam“ iz Valpova te Pjevački zbor Osnovne škole Ivana Kukuljevića iz Belišća.

Posebna gošća programa je mlada i talentirana Belišćanka Meri Andraković, dok će program voditi Branko Uvodić.

Zborovi će izvesti po dvije pjesme, a neke od njih skladane su upravo za ovaj festival. Najuspješniji zborovi, kao i autor najbolje nove skladbe, bit će bogato nagrađeni, a svim sudionicima i publici Vedrofona organizatori jamče puno vedrine, zabave i druženja uz dječju pjesmu.

Ulaz je slobodan!!!

Sezona kupanja na bazenu u Belišću  počinje 2. lipnja. Kombel d.o.o. i ove godine omogućava kupačima kupovinu sezonske ulaznice pod jednakim uvjetima kao i proteklih sezona.
Prodaja ulaznica počela je u utorak, 15. svibnja, a možete ih kupiti na ulazu na bazen, radnim danom od 12 do 18 sati i subotom od 11 do 18 sati te nakon otvorenja svakodnevno u radnom vremenu bazena.
Cijena sezonske ulaznice je 100 kn za učenike i studente (uz predočenje indexa) i 200 kn za odrasle.
Prilikom uplate potrebno je priložiti jednu fotografiju koja će nakon izrade sezonske ulaznice biti vraćena vlasniku.

 

 
U tijeku je jubilarni 40. Memorijal Dragutina Merca Nunoša i Ivana Nikolnikova Vanje, u organizaciji Centra za kulturu Sigmund Romberg i Amaterskog kazališta Belišće koji je započeo još 4. svibnja , a traje do 1. lipnja. Ovaj tradicionalni Memorijal donosi belišćanskoj publici zanimljive predstave i događanja.
 
Iza nas je i druga večer memorijala. U petak 11. svibnja , s početkom u 20h, publiku u Centru za kulturu Sigmund Romberg zabavile su nadahnute izvedbe najmlađih glumaca. Tako su na rasporedu bili nastupi Dramske skupine područne Škole Veliškovci s igrokazima „Razgovor poslije zornice“ i „Kameni svatovi“. Posjetitelji su uživali i u monolozima „Čovjek i pas“ i „Oklevetani vuk“. Potom je Dječji dramski ansambl Amaterskog kazališta Belišće premijerno izveo predstavu Sunčane Škrinjarić “Bajka o maslačku”. Režiju predstave potpisuje Ivica Koprivnjak, maštovite kostime izradila je “Čipka” iz Valpova, a za tehničku realizaciju zaslužni su Zvonimir Iveković i Dominik Špoljarić. “Bajka o maslačku” uprizorenje je poznatog djela Sunčane Škrinjarić, “Plesna haljina žutog maslačka”. Kako to obično završava u dječjoj mašti, ova bajkovita priča ima sretan kraj u koji su svi povjerovali, i veliki i mali gledatelji. Igra talentiranih mladih glumaca, šareni kostimi i maštovita scenografija nadahnula je gledatelje, koji su u velikom broju došli podržati veliki trud i rad djece i voditelja.
 
Program 40. Memorijala nastavlja se 18. svibnja 2018. godine predstavom “Cigan” u izvedbi Kazališno-dramske udruge “Drski” iz Viljeva s početkom u 20 sati.
 
 

 

Utorak, 08 Svibanj 2018 18:27

Ana i Petar vode vas u Nepal!


Volite različite kulture i putovanja?

Ana i Petar odvest će vas na svoju avanturu u Nepal!

Naime, u sklopu programa obilježavanja Dana grada Belišća 2018., 11. svibnja u 18 sati, u Velikoj vijećnici Grada Belišća, a u organizaciji HPD Belišće Ana Soldo i Petar Dučić održat će putopisno predavanje o svojoj avanturi u Nepalu, trekkingu te kulturi Nepala.

U listopadu prošle godine ovih dvoje mladih ljudi uputili su se u Nepal na tri tjedna. Glavni razlog ovog putovanja bio je trekking na Annapurnu, no obišli su i Kathamandu, glavni grad Nepala, nacionalni park Chitwan te sve zabilježili svojim fotoaparatima. Ono što je najviše ostavilo traga na njima su kultura i ljudi tog predivnog mjesta.

Što su sve vidjeli i doživjeli? Što ih je najviše oduševilo? Kako su doživjeli Nepal? - Saznat ćete 11. svibnja na predavanju Trekking na Himalayu!

"Želimo prenijeti priču kulture Nepala te trekkinga na Himalaji. Pokušat ćemo sve prenijeti slikom i videom, a i emocionalno zainteresirati ljude da što više dožive s nama na predavanju." - Ana i Petar.

Svi ste pozvani!

 

U organizaciji Kajak-kanu kluba Marsonia, u nedjelju 6. svibnja na rijeci Savi održana je tradicionalna Međunarodna regata „Slavonski Brod 2018." u kajaku i kanuu na mirnim vodama.

Na početku programa uslijedile su tri memorijalne utrke u spomen preminulih članova Ivice Blaževića, Vedrana Ribića i Ivana Vrhovca. Održano je 28 utrka na 500 i 2000 metara na kojima je sudjelovalo više od 200 kajakaša i kanuista iz 16 klubova Hrvatske te Mađarske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Kajak klub Belišće na ovoj regati predstavljalo je osam članova, a kući su ponijeli 9 medalja. U pratnji najmlađih članova kluba bio je trener Ivan Orešković. U konkurenciji K1 na 500 metara škola kajaka dječaci sudjelovalo je tri člana belišćanskog kluba u konkurenciji od 21 natjecatelja. Ian Andraković na cilj je stigao četvrti, Dominik Savić osmi, a Teo Krznarić 9. Sva tri dječaka dobila su medalju za plasman i rezultat koji su ostvarili. U kategoriji K1 na 500 metara mlađe kadetkinje ispred Kajak kluba Belišće nastupila je Paula Savić te je utrku završila na 8. mjestu. Mlađi kadet u K1 na 500 metara Dino Zanoški u cilj je uveslao 5. Konkurencija ovim mališanima bila je velika i jaka te su ostvareni rezultati doista dobri.

Osim mladih snaga Kajak kluba Belišće na ovom natjecanju sudjelovali su i oni stariji i iskusniji. Među veteranima u K1 na 2000 metara Mario Rikmić osvojio je zlatnu medalju, a među seniorima K1 na 500 metara osvojio je broncu. Bili su na ovoj Međunarodnoj regati i naši kanuisti. U C1 na 2000 metara veterani Emanuel Horvatiček ugrabio je srebro, dok je Dejan Heđa ugrabio broncu. U Memorijalnoj utrci Ivan Vrhovac u C1 na 2000 metara 3. mjesto pripalo je kanuistu Goranu Posavcu iz Belišća. I ova regata donijela je dobre rezultate Kajak klubu Belišće. Sezona je započela odlično i to za najmlađe međunarodnom regatom u Bezdanu gdje su mališani ostvarili odlične rezultate.

Za veterane Državnim prvenstvom u maratonu u Sisku gdje su Emanuel Horvatiček i Dejan Heđa osvojili srebro i broncu. Uz sve to Marko Jelkić je prošao odlično na kontrolnom mjerenju te ušao u reprezentaciju. U tijeku su pripreme za sljedeća natjecanja. Tea Galić i Ivan Orešković pripremaju mlade nade Kajak kluba Belišće za natjecanja koja su pred njima, a i oni stariji članovi naporno rade kako bi i ove sezone potvrdili da su zasluženo najtrofejniji klub u Belišću.

Ono što sve njih posebno raduje je tradicionalni 47. Majski turnir gradova na kojemu će ovi kajakaši i kanuisti zaveslati pred domaćom publikom. Iako je to mnogima najdraže uvijek je i pritisak najveći. Stoga, i vi se pridružite i dajte podršku našim sportašima na Staroj Dravi u subotu 12. svibnja na Majskom turniru gradova, regati međunarodnog karaktera.

Srijeda, 15 Studeni 2017 15:07

SPORTOM PROTIV OVISNOSTI 2017.

U sklopu mjesece borbe protiv ovisnosti koji se obilježava od 15. studenog do 15. prosinca Centar za djecu i mlade Belišće (Centar mladih Belišće) uz podršku Grada Belišća, Zajednice Športskih udruga grada Belišća, Savjeta mladih Grada Belišća, organizira 21. malonogometni turnir ”Sportom protiv ovisnosti 2017.”

Turnir se održava 03. prosinca 2017. u nastavno-športskoj dvorani Belišće s početkom u 08,00 h. Prijave ekipa za sudjelovanje primaju se od 14.11.2017. do 01.12.2017. u uredu Centra za djecu i mlade svaki radni dan u vremenu od 16:00 do 20:00h. Igra se 5+1.


Sve potrebne informacije:

OSOBNO U UREDU
(CENTRA MLADIH)
CENTRA ZA DJECU i MLADE
VIJ.S.H.GUTMANNA 12
BELIŠĆE
ILI NA
TEL. 099/855-2933
FACEBOOK: Centar za djecu i mlade Belišće

Stranica 1 od 13
facebook logo

youtubelogo