Petak, 16 Studeni 2018 20:42

O Rombergu govorio američki muzikolog

 

 

Ovogodišnje, 42. Rombergove glazbene večeri su od svog početka, 2. studenoga, razveselile sve ljubitelje glazbene umjetnosti, ne samo iz Belišća, nego i šire okolice. Sve je započelo fantastičnim koncertom Vanna acoustic, za kojeg karata nije bilo danima uoči koncerta. Nastavljeno je prošloga petka, 9. studenoga, koncertom Zlatni dečki električnih nota na kojem su nastupili VIS Talasi, VIS Ptice, VIS Asteroidi, grupa San te Zabavni orkestar Amaterskog kazališta Belišće.

Danas, 16. studenoga, kada je na rasporedu treći program 42. Rombergovih glazbenih večeri – Belišćanski superglas, naš grad je posjetio glazbeni stručnjak iz Sjedinjenih Američkih Država – dr.sc. William A. Everett sa Sveučilišta Missouri iz Kansas cityja, koji je u belišćanskoj vijećnici održao predavanje pod nazivom Will you remember: život, djelo i naslijeđe Sigmunda Romberga. Ovaj vrsni muzikolog predaje kolegije u tematskom rasponu od srednjovjekovne glazbe do američkog mjuzikla, a prije ovog belišćanskog predavanja, održao je i dva predavanja na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.

Profesor Everett stigao je u Belišće u poslijepodnevnim satima, a u svom ga je uredu primio zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić sa suradnicima – pročelnicom Odjela za društvene djelatnosti Antonijom Andrašek Barić, te belišćanskim kroničarima i povjesničarima Draganom Milecom i Milanom Salajićem, koji su profesoru Everettu otkrili neke pojedinosti o Rombergovom djetinjstvu i odrastanju u Belišću, za koje on, tijekom 30-godišnjeg rada i proučavanja stvaralaštva Sigmunda Romberga, nije do sada čuo.

Belišćanski domaćini su potom proveli gosta u obilazak grada, posjetili su Centar za kulturu Sigmund Romberg, gdje ih je dočekala ravnateljica Tea Kozina, Muzej Belišće, na gradskom groblju su obišli grob obitelji Rosenberg, te odali počast kod spomen ploče na mjestu gdje se nekada nalazila kuća Rombergovih roditelja, Klare i Adama Rosenberg.

Na početku predavanja, koje je izazvao veliko zanimanje među Belišćanima svih generacija, ali i učenika Glazbene škole Valpovo – Belišće, dobrodošlicu profesoru Everettu je još jednom izrazio zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić, koji je istaknuo kako je iznimna čast ugostiti čovjeka koji je doktorirao na Sigmundu Rombergu.

-Kao što je poznato, Romberg je potekao iz naše sredine, gdje je proveo svoje djetinjstvo, a slavu je dosegao u Americi 20.-ih godina prošloga stoljeća. Što naši lokalni povjesničari više i što dalje istražuju, dolazimo do spoznaje da je zaista Sigmund Romberg u glazbi Amerike bio jedan od velikana, rekao je zamjenik gradonačelnika, dodavši kako je značajno što je gost Belišća upravo profesor Everett koji je sustavno i znanstveno izučavao upravo Romberga.

Jednosatno predavanje je proteklo u zanimljivom ozračju, profesor Everett je okupljene (nakon što je na hrvatskom poželio dobru večer) proveo, baš kao što je i naziv predavanja, kroz život, djelo i naslijeđe Sigmunda Romberga, koji je doveo operetnu tradiciju Europe u SAD, ondje je popularizirao i postavio temelje modernoj američkoj glazbi.

-Njegovo stvaranje glazbe je bilo toliko pamtljivo, predivnih tonova da ljudi i danas vole slušati njegova djela – i to je možda najveće naslijeđe Sigmunda Romberga, smatra profesor Everett.

Predavanje je simultano prevođeno, kako bi se posjetiteljima olakšalo, no za isječke iz nekih od najpopularnijih Rombergovih djela, bilo da se radilo o opereti, mjuziklu ili glazbi za film, nije trebalo prevoditi, trebalo je samo uživati u slušanju i kroz glazbu osjetiti ono što se proteže kroz sva njegova djela – ljubav, romansu i nostalgiju. Predavanje je završeno uz poruku profesora Everetta – uvijek se trebamo sjećati, nikada ne smijemo zaboraviti Sigmunda Romberga.

Pitala sam profesora Everetta prije predavanja, smatra li da mi u Belišću dovoljno čuvamo uspomenu na našeg nekadašnjeg sugrađanina, na što je odgovorio kako je lijepo vidjeti da se u Belišću odaje tako velika počast Sigmundu Rombergu, od naziva Centra za kulturu, preko programa koji se organiziraju u sjećanje na njega, i to ne samo ondje, nego u cijelom Belišću. We will remember!

 

FOTO: Tin Lacković

 

Pročitano 867 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Studeni 2018 21:00

Video sadržaj

facebook logo

youtubelogo