Ponedjeljak, 05 Studeni 2018 18:44

Svjetski dan romskog jezika - 5. studenoga

 

Danas se obilježava Svjetski dan romskog jezika, a središnja proslava, na kojoj je sudjelovao zamjenik gradonačelnika grada Belišća Domagoj Varžić sa suradnicima, održana je u Zagrebu. Svjetski dan romskog jezika, jedan od tri nacionalna praznika Roma u Republici Hrvatskoj, ove je godine posvećen tisućljetnoj obljetnici od prve migracije Roma iz Indije, a tim povodom iz Preporodne dvorane Narodnog doma HAZU-a u Zagrebu odaslane su poruke o važnosti promicanja i afirmacije romskoga jezika kao temeljne odrednice romskoga identiteta i kulture.  Na devetom središnjem održavanju Svjetskog dana romskoga jezika zastupnik romske manjine u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi istaknuo je kako se taj dan, jedan od tri nacionalna praznika Roma u Hrvatskoj, danas obilježava u 12 zemalja Europe, zahvaljujući zajedničkoj inicijativi pokrenutoj upravo u Hrvatskoj. Podsjetimo, 2008. godine predstavljen je prvi Romsko – hrvatski i hrvatsko – romski rječnik autora Veljka Kajtazija te je tom prigodom pokrenuta međunarodna inicijativa da se datum 5. studenoga proglasi Svjetskim danom romskoga jezika. U studenom 2015. godine Opća skupština UNESCO-a prihvatila je inicijativu Republike Hrvatske te je službeno proglasila 5. studenoga kao Svjetski dan romskog jezika.

Vodeći se mišlju kako je grad Belišće obogaćen još jednim jezikom, još jednim identitetom, na inicijativu saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, gradonačelnik Dinko Burić predložio je, a Gradsko vijeće prihvatilo obrazloženje Komisije za davanje naziva ulica, parkova i trgova na području grada Belišća te je park u središtu grada Belišća, između Nastavno-športske dvorane i Gradskog bazena Belišće, imenovan ”Parkom 5. studenoga”. Istim nazivom ”5. studenoga” imenovana je i skulptura autora Borisava Bojanića. Prigodan je to i simboličan poklon grada Belišća svojim sugrađanima, pripadnicima romske nacionalne manjine, a uoči ovog značajnog datuma otvoren je i novi društveni dom za potrebe romske zajednice u Bistrincima.

Svečanost imenovanja parka i otkrivanja skulpture održana je 29. listopada, a uz građane Belišća ondje su bili saborski zastupnik Veljko Kajtazi, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, predsjednica Saveza Roma u RH ‘Kali Sara’ Suzana Krčmar, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Branko Petrović, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine općine Darda Branko Đurđević, gradonačelnik Dinko Burić, zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković, predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća Dario Fletko, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine grada Belišća Mario Balog, gradski vijećnici,  autor skulpture prof. Borisav Bojanić, predstavnici javne uprave, političkog, kulturnog, gospodarskog i svekolikog društvenog života. Program je započeo izvođenjem himne Republike Hrvatske ”Lijepa naša domovino” i službene himne romskog naroda ”Đelem, đelem” u izvedbi Valentine Pavlović. U prigodnom govoru gradonačelnik je istaknuo kako su svi prije svega ljudi, građani grada Belišća, a tek potom pripadnici određene nacionalne skupine. Ovom prigodom gradonačelnik Burić poklonio je Vijeću romske nacionalne manjine plaketu o imenovanju ”Parka 5. studenoga” koju je preuzeo predsjednik Vijeća Mario Balog. Saborski zastupnik Veljko Kajtazi zahvalio je gradonačelniku i svima koji su doprinijeli ostvarenju ovoga projekta i ideje, naglašavajući uvijek dobru suradnju s gradom Belišćem. Istaknuo je kako je ovo povijesni trenutak imenovanja jednog dijela grada romskim imenom, što će i u budućnosti imati veliki, pozitivan utjecaj, te pozvao i druge gradove da se ugledaju na ovaj  primjer. Skulpturu su na kraju svečanog programa otkrili gradonačelnik Dinko Burić i saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

Nakon svečanosti u Parku 5. studenoga, uzvanici su otišli u Bistrince, gdje je u Ulici Marka Oreškovića otvoren novoizgrađeni Društveni dom za potrebe romske zajednice. Svečani program prigodnim govorom otvorio je Mario Balog, izražavajući zahvalnost svima koji su pripomogli u tome da Društveni dom za romske potrebe postane stvarnost, a ne ostane samo želja. Posebno je zahvalio gradonačelniku Dinku Buriću i saborskom zastupniku Veljku Kajtaziju, bez čije potpore bi ovaj projekt bio teško ostvariv. Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović čestitao je vodstvu grada Belišća na ostvarenim projektima, a romskoj zajednici poželio sreću u novom prostoru koji će im zasigurno biti od velike koristi. Saborski zastupnik Veljko Kajtazi još jednom je s neskrivenim zadovoljstvom istaknuo koliko su današnji događaji u gradu Belišću od velike važnosti za romsku zajednicu, ne samo na području ovoga grada već i šire. Nakon blagoslova, novi društveni dom su otvorili gradonačelnik Dinko Burić, saborski zastupnik Veljko Kajtazi te predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine grada Belišća Mario Balog. Uslijedio je zajednički ručak te glazbeni program. U zabavnom programu nastupio je poznati virtuoz na violi Mario Rucner koji je oduševio sve prisutne svojim izvedbama glazbenih brojeva koji potječu iz bogate riznice svjetske tradicionalne glazbe, kao i glazbe Roma. Ovom prigodom Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće i Fotoklub Valpovo postavili su izložbu fotografija ”Ljudima ususret” koja prikazuje običaje i način života Roma i koja će trajno ostati u prostoru novoga doma.

Uoči Svjetskog dana romskog jezika, u subotu, 3. studenoga, Vijeće romske nacionalne manjine grada Belišća, kod novog društvenog doma organiziralo je, sada već tradicionalnu, 8. po redu, romsku čobanijadu, na kojoj se ovaj slavonski specijalitet kuhao u 30-ak kotlića. Na ugodnom druženju bili su i gradonačelnik Belišća Dinko Burić i njegov zamjenik Domagoj Varžić.

 

FOTO: Tin Lacković

Pročitano 1040 puta

Video sadržaj

facebook logo

youtubelogo