Četvrtak, 01 Studeni 2018 17:30

Dostojanstveno za blagdan Svih svetih

 

Blagdan je Svih svetih, dan kojim Katolička crkva slavi sve kanonizirane, ali i svece koji su ostvarili ideal kršćanskoga života, a nisu kanonizirani.

Danas u prijepodnevnim satima dostojanstvenim je protokolom na belišćanskom groblju obilježen blagdan Svih svetih. Uz glazbenu pratnju belišćanskog Puhačkog orkestra i Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo, kod središnjeg križa su gradonačelnik Belišća Dinko Burić i njegov zamjenik Domagoj Varžić, predsjednik Gradskog vijeća Dario Fletko i ostali gradski vijećnici, predstavnici Policijske postaje Belišće, predstavnici braniteljskih udruga, gradskih institucija i stranaka, položili vijence i zapalili svijeće.

O značaju ovog blagdana, gradonačelnik Burić je rekao kako se danas, na Sisvete, al ii sutra, na Dušni dan, s dužnim poštovanjem prisjećamo i odajemo počast svim našim pokojnima.

-Na ovaj dan želimo im odati počast za sve ono što su u našim životima ostavili kao trajni, neizbrisiv trag. Prisjećamo se njihove ljubavi, njihovog truda i samoprijegora da od nas naprave dobre ljude. Ovo je prilika da se pomolimo za pokoj njihove duše, da se prisjetimo svega dobrog što su učinili tijekom života, kako bi i nama to bio motiv da u životu budemo dobri, rekao je gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Na isti način, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom, počast je odana i svim žrtvama Domovinskog rata kod Spomen – križa. Tiho i dostojanstveno, uz prigodnu glazbu belišćanskog i valpovačkog Puhačkog orkestra, kojima je to bio prvi službeni zajednički nastup, svatko se još kod grobova svojih najmilijih pomolio za njihove duše. U 15 sati je na belišćanskom groblju župnik fra Branko Janjić održao Službu Riječi i molitvu za pokojne kod središnjeg križa.

Sutra je spomendan svih vjernih mrtvih – Dušni dan. Sveta misa je u kapelici Male Gospe na Gradskom groblje u Belišću u 16 sati. Taj dan nema večernje mise u župnoj crkvi. Sveta misa u Bistrincima je u 9 sati, a na bistrinačkom groblju Služba riječi i molitva za pokojne bit će u 15 sati kod središnjeg križa.

 

FOTO: Tin Lacković

Pročitano 1030 puta

Video sadržaj

facebook logo

youtubelogo