Srijeda, 17 Listopad 2018 13:15

Otkrivanje ploče Prilaz dr. Vilka Ivekovića

 

Grad Belišće danas je priredio svečanost otkrivanja ploče Prilaz dr. Vilka Ivekovića. Dr. Vilko Iveković obilježio je svojim radom i djelovanjem jedno vrijeme, simbol je zdravstvene djelatnosti, ali je ostavio dubok trag i u drugim sferama života, kulturi, umjetnosti i vjerskom životu. Bio je aktivni član Hrvatskog liječničkog zbora, koji je tijekom radnog vijeka dobio mnoge poslovne ponude iz cijele Hrvatske i inozemstva, no nije ih prihvatio, već je ostao u Belišću. 1997. godine izabran je za vijećnika prvog saziva Gradskog vijeća grada Belišća, a Grad Belišće mu je 1999. godine posthumno dodijelio Plaketu Grb Grada Belišća. Na inicijativu gradonačelnika Dinka Burića, koju je potom prihvatilo i belišćansko Gradsko vijeće, usvojena je odluka da se dio Vijenca S.H. Gutmanna, gdje se nalaze Dom zdravlja – Ambulanta Belišće, stara zgrada Muzeja i nekadašnji restoran društvene prehrane, preimenuje u Prilaz dr. Vilka Ivekovića.

Supruga dr. Ivekovića, gospođa Vera, ovako je ukratko rekla tko je bio dr Vilko, koji je umro prije 20 godina:
-On je prije svega bio čovjek. Kad si čovjek onda se sve drugo razvija, ljubav prema bližnjemu, prema onima koji su u potrebi, takav je bio moj muž.
O tome što ovaj čin belišćanske gradske uprave znači njoj i obitelji, gospođa Vera je rekla kako je bila vrlo iznenađena, iako joj je neizmjerno drago što je gradsko vodstvo, na čelu s gradonačelnikom Dinkom Burićem, prepoznalo vrijednost svega što je za života radio dr. Iveković za zajednicu u kojoj je živio, te poručila svim Belišćanima, posebno mladima, da ne treba bježati iz Hrvatske, nego tu treba sebe dati, kako bismo zajedno stvorili bolje Belišće.

Gradonačelnik Belišća Dinko Burić je u prigodnom govoru istaknuo kako u svakoj zajednici postoje ljudi koji su život te zajednice obilježili, koji su ostavili trag i onda kad ih više nije bilo.
-Takav je bio dr. Vilko Iveković, osoba koja ostavlja trag i to trag kojeg vrijedi slijediti i kojim vrijedi ići. Bio je simbol Belišća i kada se priča o doktorima iz tih vremena, svatko će se sjetiti dr. Ivekovića. Zato je zavrijedio da Belišće njemu, ali i njegovoj obitelji, makar na ovaj simboličan način oda počast, uz poruku da se vrijedi davati za druge, za svoje bližnje, baš kako je to činio dr. Vilko Iveković, poručio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Na ovoj svečanosti su osim gradonačelnika Dinka Burića i njegovih zamjenika Ljerke Vučković i Domagoja Varžića te predsjednika Gradskog vijeća Darija Fletka, bili predstavnici obitelji Iveković, gospođa Vera s kćerkom Anom i sinom Zvonimirom, predstavnici gradskih institucija, udruga i stranaka, belišćanski župnik fra Branko Janjić te brojni građani. Pjesmom je svečanost uveličala Višnja Mihaljević, koja je uz himnu, otpjevala i pjesmu Fala, melodiju koja se često pjevala u domu Ivekovićevih. Kao uspomenu, gradonačelnik Burić je obitelji Iveković uručio plaketu, odnosno odluku Gradskog vijeća grada Belišća o imenovanju Prilaza dr. Vilka Ivekovića. Na kraju svečanosti, ploču su otkrili gradonačelnik Dinko Burić, Zvonimir Iveković, sin dr. Vilka, te suprug kćerke Ane, Vlado Jančikić.

 FOTO: Tin Lacković

 

Pročitano 1630 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 17 Listopad 2018 13:29

Video sadržaj

facebook logo

youtubelogo