Nedjelja, 05 Kolovoz 2018 12:10

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u Belišću

 

 

Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 23. obljetnicu oslobodilačko vojno-redarstvene akcije Domovinskog rata Oluja u kojoj su nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, a omogućene su i oslobodilačke akcije u susjednoj Bosni i Hercegovini.

VRO Oluja započela je 4. kolovoza, no najveći uspjeh u operaciji postignut je u prijepodnevnim satima 5. kolovoza 1995. godine, kada su pripadnici 4. i 7. gardijske brigade oslobodili Knin. Zbog njegovog strateškog i simboličkog značaja, dan oslobođenja Knina, u Hrvatskoj je proglašen Danom pobjede i domovinske zahvalnosti, a potom i Danom hrvatskih branitelja.

U obilježavanje jednog od najznačajnijih datuma u hrvatskoj povijesti, danas su se uključili i Belišćani. Kao i prijašnjih godina, Grad Belišće i Turistička zajednica grada Belišća organizirali su tradicionalnu biciklističku vožnju Biciklom do spomenika. Kolona biciklista je u prijepodnevnim satima krenula od zgrade belišćanske gradske uprave prema spomeniku poginulim pripadnicima 107. brigade HV-a na lijevoj obali Drave, gdje je potom počeo svečani protokol polaganja vijenaca i paljenja svijeća.

U ime Grada Belišća, vijenac su položili i svijeće zapalili zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić i gradski vijećnici. Počast svojim suborcima, ali i svim hrvatskim braniteljima i žrtvama koje su položile živote na oltar domovine, odali su i predstavnici belišćanskih braniteljskih udruga, među kojima je bio Zlatko Rogač, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata i predsjednik belišćanskog UHDDR-a, predstavnici Policijske postaje Belišće na čelu s načelnikom Zdravkom Mandićem te mnogobrojni građani.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, protokol je nastavljen himnom koju je otpjevala Valentina Pavlović te molitvom koju je predvodio belišćanski župni vikar fra Dario Mican. Svečanost je završena uz pjesmu Moja domovina te potom prigodnim druženjem svih sudionika u Ribičkom domu na lijevoj obali Drave.

 

FOTO: Tin Lacković

 

Pročitano 1243 puta Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 05 Kolovoz 2018 12:18

Video sadržaj

facebook logo

youtubelogo