Nedjelja, 03 Lipanj 2018 14:05

Predsjednica RH u obilasku belišćanskih tvrtki

 

U nedjelju, 3. lipnja, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je posjetila Belišće, točnije tvrtke Harburg Freudenberger i DS Smith Belišće. Dobrodošlicu u Belišće joj je poželio gradonačelnik Dinko Burić, a Zoran Uranjek i Ana Soldo, članovi Uprava ove dvije značajne tvrtke, ne samo na području Belišća i Osječko – baranjske županije, nego i šire, upoznali su predsjednicu sa svojim trenutnim poslovanjem i planovima za budućnost.

O značaju dolaska predsjednice RH i obilaska dvije tvrtke koje ostvaruju milijardu i 564 milijuna kuna dobiti, gradonačelnik Dinko Burić je rekao kako su počašćeni njenim dolskom u Belišće, gradić koji je zadržao svoju industrijsku tradiciju, koja je iznimno značajna ne samo za Belišće i Valpovštinu, nego i za cijelu Osječko – baranjsku županiju.

-Svima nam u Hrvatskoj trebaju poruke optimizma i širenje svega onoga što će zaustaviti odlazak mladih. U Belišću smo iznimno sretni i ponosni ne samo na to što imamo ove dvije tvrtke, koje su i po ostvarenoj neto dobiti vodeće u Osječko – baranjskoj županiji, nego i na to što se svi zajedno pokušavamo truditi u lokalnoj zajednici doprinijeti da se gospodarstvo razvija, a time i motivacija ljudi da ostanu ovdje u Belišću i šire, rekao je gradonačelnik Burić, najavljujući pritom i potencijalno uključenje Grada Belišća u društveno poticajnu stanogradnju.

Predsjednica Grabar Kitarović je kratkim prezentacijama upoznata s tvrtkama, a potom je obišla i proizvodne pogone Harburg Freudenbergera i DS Smitha. Tako je Ana Soldo istaknula kako je tvrtka DS Smith vodeći proizvođač papira i ambalaže u Hrvatskoj. Tvrtka trenutno zapošljava 420 radnika, a po potrebi, sezonski, još dvadesetak, te je u 2017. osvojila priznanja Zlatna kuna i Zlatni ključ za izvoz u Mađarsku. Zoran Uranjek je o HF-u, tvrtki koja se bavi proizvodnjom strojeva za proizvodnju automobilskih guma istaknuo kako je Harburg Freudenberger po proizvodnji jednog od tih strojeva, konkretno preše za vulkanizaciju automobilskih guma, vodeća u svijetu. HF Belišće zapošljava 680 radnika, no tu je i mreža kooperanata koji zapošljavaju još oko 800 radnika.

Treba spomenuti kako je prije dolaska u Belišće, predsjednica posjetila sajam obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Valpovštine na središnjem valpovačkom trgu, a potom se u Centru kulture Matija Petar Katančić u Valpovu, sastala s predstavnicima OPG-ova Osječko – baranjske županije, gdje je istaknula kako je svijest o važnosti zaustavljanja iseljavanja i demografskoj obnovi, kao preduvjetima buduće ekonomske i financijske održivosti zemlje, sve izraženija. Potreba za provedbom izvanrednih, sveobuhvatnih mjera u smislu opstanka i razvoja društva i države, treba postati zajednička zadaća cjelokupnog državnog aparata i svih razina vlasti, kao i svih dionika društvenog, gospodarskog i političkog života, rekla je.

Inače, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je početkom mjeseca po 16. put izmjestila svoj Ured te je od 1. do 4. lipnja boravila u sjedištu Osječko – baranjske županije. U protokolarnim događanjima bili su susreti s predstavnicima političkog, gospodarskog i vjerskog života, ali i s građanima na području cijele županije.

 

FOTO: Tin Lacković

Pročitano 3096 puta

Video sadržaj

facebook logo

youtubelogo