Subota, 05 Svibanj 2018 21:07

Otkrivena skulptura "Matija Ljubek"

 

Na kružnom toku prema Mostu 107. brigade HV-a, danas (5. svibnja) je u poslijepodnevnim satima uz prigodnu svečanost otkrivena skulptura najtrofejnijeg hrvatskog sportaša i zasigurno najpoznatijeg Belišćanina, Matije Ljubeka.

Uz mnogobrojne Belišćane, posebno sportaše među kojima su prednjačili članovi Kajak kluba Belišće, na svečanosti otkrivanja ove skulpture autora Borislava Bojanića, uz gradonačelnika Belišća Dinka Burića, njegove zamjenike Ljerku Vučković i Domagoja Varžića, predsjednika belišćanskog gradskog vijeća Darija Fletka te predsjednika Zajednice sportskih udruga grada Belišća Milana Zamaklara, bili su prisutni voditeljica službe za šport djece i mladih, lokalni šport i stručne kadrove Središnjeg državnog ureda za šport Martina Jeričević, pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač, te zamjenik osječko – baranjskog župana Goran Ivanović. Posebno dragi gosti su u Belišću ovom prilikom bili supruga pokojnog Matije, Goranka Ljubek s obitelji.

Nakon himne i nastupa Belišćanskih mažoretkinja, prigodnim se riječima obratio gradonačelnik Dinko Burić, koji je u izjavi za medije istaknuo kako se velikanu hrvatskog i svjetskog sporta i olimpizma nikada ne može izreći dovoljna zahvala.

-Ali naše hvala vrijedi, vjerujem, i njemu na nebu, a posebno njegovoj obitelji. Nikada ne treba odgađati reći hvala onima koji to trebaju čuti za ono što su napravili, jer ne znamo hoćemo li sutra biti u mogućnosti reći to hvala, niti hoće li oni koji to zavrjeđuju, biti u mogućnosti čuti naše hvala, rekao je gradonačelnik Burić, poručivši kako je ne izreći zahvalnost koju osjećamo, isto kao upakirati poklon, a ne uručiti ga.

Gradonačelnik Belišća Dinko Burić je najavio kako je postavljanje skulpture „Matija Ljubek“ samo jedna u nizu odluka i događanja koje su u gradu Belišću odlučili upriličiti u skoroj budućnosti.

-Danas skulptura, a vrlo brzo, nadam se, i muzej Matije Ljubeka. I to ne samo zbog spomena na sva teško opisiva izvanredna dostignuća, nego kao poruka i motivacija svim budućim generacijama, posebno djeci i ne samo u sportu, nego u svim sferama života, rekao je gradonačelnik, uz poruku „nemoguće je nemoguće, samo ako i ne pokušamo“.

-Sve nemoguće se ustrajnim radom i pokušajima može pretvoriti u moguće. U tome je veličina i značaj onoga što je Matija, iz našeg i njegovog malog Belišća uspio i ostavio poruku ne samo za prošlost i sadašnjost, nego i za sva buduća vremena, zaključio je gradonačelnik Belišća, Dinko Burić.

Goranka Ljubek, supruga pokojnog Matije, izrazila je svoju zahvalnost gradonačelniku Dinku Buriću, ali i svim građanima Belišća što Matiju nisu zaboravili.

-Prošlo je 18 godina kako ga nema. A on, on je obožavao svoje Belišće, rekla je vidno dirnuta gospođa Ljubek.

O skulpturi „Matija Ljubek“, autor Borislav Bojanić, Belišćanski umjetnik koji je zaslužan za mnoga umjetnička djela u Belišću, kaže kako je ponosan na „sportski pokret“ koji skulptura ima, za što je zahvalan na pomoći kajakašima, od kojih su mu neki pozirali kako bi što uvjerljivije uspio prenijeti sportsku bit Matije Ljubeka.

Prigodnim riječima se obratio i zamjenik župana Goran Ivanović, koji je istaknuo kako se često spominje važnost brenda, a Belišće ima svoj brend u liku velikog čovjeka, velikog sportaša – Matije Ljubeka.

Ime Matije Ljubeka, našeg sumještanina, nosi i nagrada Hrvatskog olimpijskog odbora, kao najviše priznanje pojedincima za životno djelo u području sporta. O tome je pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora rekao da Matija Ljubek to svakako i zaslužuje svojom sportskom i ljudskom veličinom.

-Nadam se da će djeca i mladi, ali i sportski djelatnici i dalje u njemu imati uzor jer je Matija Ljubek dokaz se uspjeh može postići kad se „zapne“ i kad se hoće.

Postavljajući skulpturu „Matija Ljubek“ Belišćani su odali počast svim bivšim, sadašnjim i budućim sportašima i radnicima, odali su počast jednoj viziji do koje se dolazi samo neumornim radom i neiscrpnim odricanjem. Titule koje je grad Belišće osvojio u Bruxellesu kao „Europski grad sporta 2017.“ i „Europska regija sporta 2018.“ godine, plod su brojnih uspjeha belišćanskih proslavljenih sportaša, a ponajprije dvostrukog olimpijskog pobjednika i višestrukog svjetskog i europskog prvaka Matije Ljubeka.

 

Pročitano 2151 puta

Video sadržaj

facebook logo

youtubelogo