Utorak, 10 Travanj 2018 10:37

Obilježavanje Svjetskog dana Roma u Belišću

 

 

U četvrtak, 12. travnja, s početkom u 19 sati u Centru za kulturu Sigmund Romberg Belišće održat će se svečani program povodom Svjetskog dana Roma. Programu će prisustvovati saborski zastupnik Veljko Kajtazi i predsjednica Saveza Roma „Kali Sara“ u Republici Hrvatskoj Suzana Krčmar. Nakon svečanog programa, u izvedbi Maria Rucnera i Romskog kulturno umjetničkog društva Darda, održat će se domjenak u Kazališnoj kavani.

Svake se godine 8. travnja obilježava Svjetski dan Roma, u čast Prvog kongresa Roma, održanog 8. travnja 1971. godine u Londonu. Na tom kongresu sastali su se predstavnici Roma iz četrnaest zemalja svijeta. Kao jedne od najvažnijih odluka bile su one o prihvaćanju romske zastave i službene himne. Prvi kongres Roma rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika – Romani chiba, kao i službenim prihvaćanjem naziva Rom, što na romskom jeziku znači čovjek.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma, u petak, 6. travnja, u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu održana je svečanost u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara” i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, u suradnji s predsjednicima i predstavnicima vijeća romskih nacionalnih manjina županija, općina, gradova i romskih udruga.
Među brojnim uvaženim gostima, uz saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, bio je Veleposlanik Republike Indije u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekselencija Sandeep Kumar.

Grad Belišće predstavljali su zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine grada Belišća Mario Balog. Svečanosti su nazočili i gradonačelnik grada Valpova Matko Šutalo, gradonačelnik grada Belog Manastira Tomislav Rob, načelnik općine Petlovac Milan Knežević te predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine u Osječko-baranjskoj županiji Branko Petrović i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine općine Darda Branko Đurđević.
Na kraju svečanosti Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskog „Kali Sara“ zahvalila se svima na dolasku i sustavnoj skrbi o pripadnicima romske nacionalne manjine na području Republike Hrvatske.

 

Pročitano 1441 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 10 Travanj 2018 10:39

Video sadržaj

facebook logo

youtubelogo