Petak, 23 Veljača 2018 13:34

Kanonska vizitacija - nadbiskup Hranić danas u Belišću

 

Nakon Bocanjevaca, Gorice i Vinogradaca, koje je posjetio u srijedu, mons.dr. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit danas boravi u Belišću odnosno u župi Svetog Josipa Radnika, dok kanonsku vizitaciju u župi Svetog Roka u Veliškovcima vrši generalni vikar đakovačko – osječke nadbiskupije. Dolazak nadbiskupa, konvizitatora i tajnika bio je oko 9 sati, nakon čega su posjetili Osnovnu školu Ivana Kukuljevića gdje su razgovarali s nastavnicima. Uslijedio je prijem kod gradonačelnika Belišća Dinka Burića, koji je nadbiskupa Hranića, konvizitatora mons. Luku Marijanovića, tajnika nadbiskupijskog ordinarijata vlč. Darija Hrgu i belišćanskog župnika fra Branka Janjića, dočekao sa svojim zamjenicima Ljerkom Vučković i Domagojem Varžićem te pročelnicima gradskih Upravnih odjela.

Odmah na početku susreta, gradonačelnik Burić je pohvalio odličnu suradnju s đakovačko – osječkom nadbiskupijom, sa župama koje djeluju na području Grada Belišća (Bocanjevci, Vinogradci, Veliškovci), a posebno s belišćanskom župom Svetog Josipa Radnika. Ukratko je zatim upoznao mons. Hranića s poviješću Belišća te s društvenim, gospodarskim, socijalnim i vjerničkim životom, dodajući kako sveukupni život na belišćanskom području daje razlog za vjeru i optimizam. Govoreći o aktivnostima koje se provode u suradnji s četiri župe koje djeluju na području Grada Belišća, gradonačelnik se osvrnuo na provođenje vjerskog programa u Dječjem vrtiću Maslačak u Belišću, na energetsku obnovu belišćanske crkve te izradu i postavljanje kipa Gospe Lurdske ispred crkve, ali i na odrađeno i planirano u Svetištu svete Ane u Bistrincima – od rješavanja problema vlasništva nad svetištem još 2013. godine, do projekta elektrifikacije svetišta, o kojem je razgovarao i sa županom Ivanom Anušićem, ali i s predstavnicima HEP-a. Iako su i Grad Belišće i Osječko – baranjska županija spremni sudjelovati u tom projektu, iz HEP-a je stigla najava kako će oni sami financirati projekt. Iako je želja belišćanskih vjernika te gradskog vodstva da se elektrifikacija svetišta završi do blagdana svete Ane, realno je očekivati da će projekt biti gotov tek nagodinu. Osim toga, gradonačelnik Burić je nadbiskupa upoznao i s projektom izgradnje parkirališta i ceste u Ulici kardinala Alojzija Stepinca, u kojoj se nalazi belišćanski samostan i župna crkva, o restauraciji križeva krajputaša, zatim o energetskoj obnovi crkava na našem području te o planu postavljanja križa na Oštrom čošku, ali i postavljanju križa kod belišćanske osnovne škole, na mjestu na kojem je nekada davno bio postavljen.
Na svemu učinjenom, ali i onome što se planira učiniti, nadbiskup Hranić se zahvalio gradonačelniku Dinku Buriću i njegovim suradnicima, izrazivši želju da se zajedništvo svjetovnog i civilnog života nastavi i ubuduće.

Za poslijepodnevne sate najavljen je obilazak filijala u Bistrincima i Kitišancma te susret s tamošnjim vjernicima. Zatim će se nadbiskup susresti sa župnim suradnicima te udrugama i zajednicama koje djeluju u belišćanskoj župi, razgovarat će s vjeroučiteljima te članovima Župskog pastoralnog i ekonomskog vijeća. Nakon susreta s roditeljima krizmanika i prvopričesnika, nadbiskup će predslaviti večernju misu u 18 sati u crkvi Svetog Josipa Radnika. Kanonska vizitacija u belišćanskoj župi završava susretom s liturgijskim skupinama te razgovorom sa župnikom i župnim vikarom.

 

FOTO: Tin Lacković

Pročitano 853 puta

Video sadržaj

facebook logo

youtubelogo