Srijeda, 14 Veljača 2018 11:36

Čista srijeda - počinje korizma

 

Danas crkva slavi blagdan Pepelnice. Peplnicom ili Čistom srijedom počinje vrijeme korizme, odnosno vrijeme od 40 dana (ne računajući nedjelje) posebnog oblika pokorničke priprave za proslavu Kristova vazmenoga otajstva.

I sami nazivi – Pepelnica i Čista srijeda – imaju svoju simboliku, koja poziva na dublje promišljanje i promjenu srca. Pepelnica tako svoj naziv vuče iz obreda pepeljenja, odnosno tada svećenik vjernike posipa pepelom po glavi ili im, već prema običajima kraja, pepelom pravi znak križa na čelu, i pri tome izgovara riječi: “Obratite se i vjerujte evanđelju”. Ponegdje se mogu čuti i riječi iz ranijih obrednika: “Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti”.

U belišćanskoj župnoj crkvi Svetog Josipa Radnika misa je u 18 sati. Misa u Bistrincima je danas u 18.30 sati te stoga neće biti redovite svete mise u četvrtak. Križni put u Belišću će biti petkom u 17.30 sati u župnoj crkvi, a nedjeljom u 17 sati u samostanskom dvorištu. U Bistrincima je križni put nedjeljom u 14 sati.

Kao i prošlih godina, svakog petka se u belišćanskoj crkvi skuplja milostinja za potrebe župnog Caritasa, a u košari kod kipa svetog Antuna skupljaju se prilozi u namirnicama.

Pročitano 594 puta

Video sadržaj

facebook logo

youtubelogo