Utorak, 06 Veljača 2018 13:11

Sportašica s loptom ponovno pred školom

 

Danas je u prijepodnevnim satima ispred Osnovne škole Ivana Kukuljevića u Belišću održana svečanost povodom otkrivanja skulpture Sportašica s loptom. Autor navedene skulpture, izrađene na inicijativu gradonačelnika Grada Belišća Dinka Burića, je profesor Borisav Bojanić, umirovljeni nastavnik likovne kulture i zaslužni likovni pedagog Hrvatske. Skulptura je lijevana u umjetnom mramoru i izrađena po uzoru na skulpturu od bronce koja je nekada krasila prostor ispred belišćanske osnovne škole.

Na prigodnoj svečanosti su, uz gradonačelnika Burića i prof. Borislava Bojanića, bili i predstavnici gradskih institucija te učenici belišćanske osnovne škole na čelu s ravnateljem Darkom Kovačem i polaznici Dječjeg vrtića Maslačak, predvođeni ravnateljem Zdenkom Glasovcem. Svečanost su, uz dvije plesne točke, započele Belišćanske mažoretkinje, uslijedile su recitacije u izvođenju Dore Ledinščak i Leone Ivanković, a zatim je nastupila ritmička skupina koju je uvježbala učiteljica Karmen Soldo. Prigodnim riječima se svima obratio ravnatelj belišćanske škole Darko Kovač, a zatim i autor skulpture, Borislav Bojanić, te gradonačelnik Belišća Dinko Burić, koji nije krio zadovoljstvo ponovnim postavljanjem ove skulpture.

-Ova skulptura je u svoje vrijeme bila simbol i prosvjete i mnogih zbivanja, provedenog vremena i mladosti u školi. Onda je prije 15-ak godina vandalskim činom uništena i nestala. Danas je ponovno tu i zato smo izuzetno sretni i zadovoljni, posebno zbog sadašnje generacije, zbog današnje djece, ali i njihovih roditelja, jer, siguran sam, to i njima nešto znači, rekao je gradonačelnik Burić, dodajući kako su nekadašnje generacije, u svoje vrijeme, taj simbol ispred škole susretali svakodnevno, a danas njihova djeca pa čak i unučad polazi istu školu.

Posebno treba naglasiti da je skulptura Sportašice s loptom (koju neki nazivaju i Djevojkom s loptom) djelo domaćeg autora, nekadašnjeg nastavnika belišćanske osnovne škole, koji je ostavio traga kako u odgoju djece tako i u stvaranju posebnih umjetničkih vrijednosti – profesor Bojanić je na području Belišća napravio cijeli niz zaista vrijednih umjetničkih djela, od skulpture Ptica u Parku hrvatskih dragovoljaca, preko violinskog ključa na belišćanskom "glazbenom" kružnom toku kod Centra za kulturu Sigmund Romberg pa do kipa Gospe Lurdske koji krasi dvorište župne crkve Svetog Josipa Radnika.

-Drago mi je što mogu najaviti da profesor Bojanić radi na još jednom projektu, a to je izrada skulpture velikana hrvatskog i svjetskog sporta Matije Ljubeka, koja će u Belišću također naći posebno mjesto, naglasio je gradonačelnik Dinko Burić.


Na kraju prigodnog programa, Nika Kujadin i Leon Sabo, učenici osmog razreda, otkrili su skulpturu koja će sada i u budućnosti ponovno krasiti prostor belišćanske osnovne škole.

 

FOTO: Tin Lacković

Pročitano 664 puta

Video sadržaj

facebook logo

youtubelogo