Ponedjeljak, 01 Siječanj 2018 09:53

Belišćanska retrospektiva 2017. godine

 

 

I 2017., iako izborna godina, nije bila ništa puno drugačija u Gradu Belišću i radu Gradske uprave nego je to bilo godinu dana ranije. „Projekti, projekti, projekti“ često je naglašavao gradonačelnik Belišća Dinko Burić.  Jednako često je naglašavao i važnost zajedničkog rada i truda za boljitak svih stanovnika ne samo Belišća i prigradskih naselja, već cijele Valpovštine, Osječko – baranjske županije i cijele Slavonije i Baranje.

A kad sam već na samom početku spomenula projekte, krenimo u retrospektivu 2017. godine upravo s njima, jer smo s dobrim vijestima o odobrenju projekata i započeli i završili godinu. Naime, krajem kalendarske godine došla je još jedna dobra vijest u Bistrince. „Prošao“ je još jedan u nizu projekata koji će na područje Grada Belišća donijeti novu vrijednost, a koja je u 100% iznosu financirana od strane resornog ministarstva. Vrijednost projekta je veća od 2.650.000 kuna, a obuhvaća obnovu ceste i nogostupa u Bistrincima u Ulici Matije Gupca i Belišćanskoj ulici. Ovim projektom obnovit će se i stari sustav odvodnje novim cjevovodom. Zadnjeg radnog dana u 2017. godini stigla je potvrda o odobrenju projekta „Zelene staze Dunava i Drave“. Nositelj ovog projekta je Općina Erdut, partneri su Grad Belišće, Turistička zajednica grada Belišća, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, Javna ustanova agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko – baranjske županije, Turistička zajednica općine Erdut i Kajak kanu klub Aljmaš. Ukupna vrijednost projekta je 17,2 milijuna kuna, od čega se na Belišće odnosi 8,5 milijuna kuna kojima je predviđena izgradnja centra za posjetitelje i hostela, poučne staze odnosno šetnice od Kajak kluba Belišće do Odmorišta Drava te uređenje samog odmorišta. 

Ipak, poseban naglasak treba staviti na najveći i najvrjedniji projekt na ovom području unatrag nekoliko desetaka godina – projekt izgradnje zajedničkih sustava javne odvodnje i javne vodoopskrbe za gradove Belišće i Valpovo, te općine Bizovac, Petrijevci, Koška i Marijanci. Projekt je vrijedan 271 milijun kuna, od kojih 96% pokrivaju fondovi Europske unije i nadležnih ministarstava, dok 4% troškova projekta snosi ovih 6 jedinica lokalne samouprave. Za Belišće to znači da će kroz projekt na našem području biti uloženo više od 93 milijuna kuna, a udio grada Belišća je nešto više od 3.700.000 kuna.

U ožujku je odobren projekt iz Programa INTERREG IPA Prekogranična suradnja Hrvatska – Srbija 2014. – 2020. vrijedan više od milijun eura. Radi se o projektu R-SOL-E kojem je nositelj Grad Belišće, a partneri su Grad Novi Sad i Općina Gorjani. Projekt uključuje postavljanje pet solarnih elektrana ukupne snage 115 kwh (zgrada Gradske uprave, bivša Upravna zgrada – sada zgrada u kojoj su smješteni Policijska postaja Belišće i Gradski radio Belišće, zgrada Bazena, zgrada Nogometnog kluba Belišće i zgrada Dječjeg vrtića Maslačak). Također, predviđeno je postavljanje solarne punionice za električne automobile i bicikle, nabava električnih bicikala, te postavljanje solarnog drveta i info totema. Ukupna vrijednost za Belišće je 410.000 eura, a 85% sufinancira Europska unija. U sklopu ovog projekta, u studenom je održano i promotivno događanje pod nazivom Public power na kojem su se vrtićarci i školarci natjecali u proizvodnji električne energije putem posebno prilagođenog bicikla, a za poduzetnike i zainteresirane građane, održano je predavanje o mogućnostima korištenja dostupnih nacionalnih i EU fondova za obnovu i energetsku učinkovitost. Od posebno značajnih projekata treba spomenuti i projekt rekonstrukcije i energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića Maslačak Belišće vrijedan 6,8 milijuna kuna. Početak radova je najavljen za proljeće 2018. godine

Početak godine je obilježilo i otvaranje reciklažnog dvorišta, vrijednog 1,5 milijuna kuna (80% je sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost), a na kojem Belišćani te stanovnici Općine Marijanci mogu besplatno odlagati 33 vrste otpada. Od projekata treba spomenuti i nekoliko njih koji se provode u suradnji s Hrvatskim vodama. Ne smijem zaboraviti spomenuti i nova ulaganja u cikloturizam – u travnju je Ministarstvo turizma odobrilo projekt „Unapređenje turističkih sadržaja na biciklističkoj ruti Drava Bike Tour“, kroz koji je Belišće dobilo bespovratna sredstva u iznosu od 115.800 kuna (80% ukupne vrijednosti projekta) za izgradnju dvije sjenice opremljene alatom za popravak bicikla te postavljanje pametne klupe s mogućnošću punjenja mobilnih uređaja. Kroz Program zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima u 2017. godini, Ministarstvo kulture je odobrilo čak 2 projekta – za rekonstrukciju krovišta na kompleksu Zelenih kuća (200.000 kuna) te za sanaciju krova na Palači Gutmann (150.000 kuna). Tu je i projekt povećanja i energetske učinkovitosti i modernizacije javne rasvjete u Belišću, točnije postavljanje novih stupova javne rasvjete u Ulici kralja Tomislava.

I u 2017. godini nastavljena su ulaganja u prigradska naselja, pa je tako opremljen društveni dom u Bocanjevcima, u Vinogradcima i Bocanjevcima su izgrađeni nogostupi, dograđen je društveni dom u Veliškovcima, izgrađena je nova društvena prostorija u Vinogradcima, Gorica je dobila novu cestu, opremljena su dječja igrališta u Bocanjevcima i Gorici, sredinom godine su započeli radovi na izgradnji vodoopskrbne i kanalizacijske mreže u Ulici Marka Oreškovića u Bistrincima, a krajem godine je u Gorici postavljena stočna vaga. Ipak, što se tiče prigradskih naselja i ulaganja u njih, posebno treba istaknuti otvorenje društvenog doma u Gatu i to svega 8 mjeseci nakon početka gradnje odnosno postavljanja kamena temeljca. Vrijednost projekta je oko 4 milijuna kuna, a Gat i okolna sela su tako dobila društveni dom površine 535,5 četvornih metara, s multifunkcionalnom dvoranom, kuhinjom, spremištem, prostorom za udruge, prostorom za dječju igraonicu, sanitarnim čvorom te poslovnim prostorom. Ono što posebno raduje je činjenica da će u gatskom društvenom domu s radom započeti i područni odjel DV Maslačak.

Što se tiče suradnje s gospodarstvenicima, suradnicima i potencijalnim investitorima, ona je nastavljena već na samom početku godine, kada je održan radni sastanak s predstavnicima Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Tada su Belišće posjetili državni tajnik Mario Antolić i pomoćnik ministrice Željko Pravdić, koji su pohvalili Belišće kao gospodarskog lidera Osječko – baranjske županije, predstavili su Akcijski plan rasterećenja i administrativnih opterećenja, te je naglašena potreba lokalnog djelovanja za postizanje globalnih ciljeva te težnja da Slavonija postane konkurentna. U veljači je gost Belišća bio bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić. Gradonačelnik Dinko Burić je tada istaknuo kako je spreman prihvatiti pomoć bilo koga tko može lobiranjem pomoći, ne samo Belišću i Valpovštini, već i Županiji i cijeloj Slavoniji i Baranji, dovući kapital i potencijalne investicije. U svibnju su Belišće posjetili potencijalni investitori i poslovni suradnici iz Italije zbog mogućih investicija vezanih za iskorištavanje obnovljivih izvora energije na belišćanskom odlagalištu otpada, a krajem tog mjeseca gradonačelnik Burić je održao radni sastanak s investitorima iz Azerbajdžana. Razgovaralo se tada o potencijalnoj izgradnji dvije tvornice – tvornice celuloze i tissue papira (higijenskog papira). Hoće li doći do realizacije neke od investicija još se ne zna, no belišćanska Gradska uprava, na čelu s gradonačelnikom Dinkom Burićem, i u narednom će razdoblju tražiti strateškog partnera za razvoj gospodarstva na području Belišća i prigradskih naselja i povećanje kvalitete života svih stanovnika ovoga kraja.

U zadnjem ovogodišnjem kvartalu održan je prvi sastanak Koordinacije Valpovštine u cilju ponovnog uspostavljanja dobre suradnje među gradovima i općinama našeg područja – gradovima Belišće i Valpovo te općinama Bizovac i Petrijevci. Na sastanku kojem je domaćin bio valpovački gradonačelnik Matko Šutalo, a kojem su uz belišćanskog gradonačelnika Dinka Burića, nazočili bizovački i petrijevački načelnici Srećko Vuković i Ivo Zelić, razgovaralo se o projektu FASEP, nominaciji za Europsku regiju sporta 2018. te o povezivanju lokalnih razvojnih agencija. Suradnja u lokalnoj sredini potvrđena je, između ostaloga, ugovorom o suradnji između Lokalne razvojne agencije grada Belišća i Općine Bizovac, između Grada Belišća i Općine Marijanci potpisan je ugovor o zajedničkoj provedbi mjera gospodarenja otpadom.

Samo kratko ću podsjetiti i da je u 2017. godini Belišće dobilo i priznanje IN puls za inovaciju i najbolju praksu u lokalnoj samoupravi koje dodjeljuje Udruga gradova. Grad Belišće osvojio je 1. mjesto za najbolju praksu, zahvaljujući projektu Belišće – Smart city kao grad koji je nabavio 10 pametnih klupa Steora, u kojem je u rad puštena solarna elektrana na Poduzetničkom inkubatoru Polet i u kojem je postojeća javna rasvjeta zamijenjena LED rasvjetom. Projekt Belišće – Europski grad sporta 2017. osvojio je 2. mjesto. Vrijedi naglasiti da je Belišće jedini grad koji je nagrađen za oba prijavljena projekta.

Što se tiče socijalne politike u našem Belišću, gradonačelnik Dinko Burić, njegovi zamjenici Ljerka Vučković i Domagoj Varžić te cjelokupna Gradska uprava grada Belišća su i u 2017. godini, kao i na svim razvojnim projektima, radili i na tome da se svim sugrađanima poboljša kvaliteta života, posebno onima koji su najugroženiji. Tako je ponovno isplaćena uskrsnica od 150 kuna za sve umirovljenika s područja Belišća i prigradskih naselja koji primaju mirovinu manju od 2.000 kuna, dok su božićnicu od 150 kuna dobili nezaposleni sugrađani, za što je u gradskom proračunu izdvojeno 300.000 kuna. Socijalna samoposluga Belišće je neumorno radila u 2017. godini, te uz redovne pakete pomoći za svoje korisnike, često dodatno korisnicima dijelila donacije mliječnih proizvoda ili voća. Grad Belišće je podmirivao troškove ogrjeva onima u potrebi, a nastavljen je i projekt Dnevni boravak za starije osobe. I u 2017. godini je iz gradskog proračuna ispaćeno po 4.000 kuna za svako novorođeno dijete. Kraj godine donio je Školski obrok za sve – projekt kojim se osigurava jedan obrok za sve osnovnoškolce s područja Grada Belišća, koji pohađaju OŠ Ivana Kukuljevića Belišće i OŠ M.P. Katančića Valpovo. Grad Belišće je u svom proračunu za tu namjenu osigurao 100.000 kuna (15%), dok ostatak financira Osječko – baranjska županija. A kraj godine, već tradicionalno, obilježava i potpisivanje ugovora o stipendijama s mladim Belišćanima. Za 2017. godinu to znači 60 stipendija – 24 stipendije po 1.000 kuna mjesečno, te 36 stipendija po 600 kuna mjesečno. Početak školske odnosno akademske godine obilježio je problem s Panturistom, autobusnim prijevoznikom, koji je htio višestruko povećati cijene mjesečnih karata. No, kako je tada rekao gradonačelnik Dinko Burić – gdje ima volje, ima i načina, te je s Panturistom postignut dogovor da sve ostaje kako je bilo i godinu dana ranije – za srednjoškolce je mjesečna karta besplatna, dok studenti mjesečnu kartu plaćaju 350 kuna, dok razliku u cijeni u potpunosti podmiruje Grad Belišće.

Kad smo kod školaraca, podsjetimo i da neki naši učenici postižu izvanredne uspjehe, te je za troje njih, klaviristicu Leonu Ivanković, matematičarku Leonardu Vuković i mladog tehničara Benjamina Crnčana te njihove mentore, razrednike i roditelje upriličen svečani prijam u maloj belišćanskoj vijećnici. Vrijedno je spomenuti i nešto starije mlade Belišćane, točnije članove Savjeta mladih grada Belišća, koji su bili domaćini otvorenju trodnevne konferencije Koordinacije savjeta mladih Republike Hrvatske, te svojim vršnjacima pokazali zašto je Belišće primjer dobre prakse. Ono što će mnogim roditeljima i njihovoj djeci olakšati svakodnevicu i rješavanje problema je i otvorenje Logopedske ordinacije u Ambulanti Belišće, koja je s radom započela prije par tjedana. Nisu u Belišću zaboravljeni niti radnici, što je pokazao radni sastanak s predstavnicima Udruge radničkih sindikata početkom godine, kada je istaknuto kako se samo sinergijom lokalne samouprave, uz znanje i stručnost zaposlenika te potporu socijalnih partnera može mijenjati pesimizam koji je zavladao Hrvatskom. Zaključak i poruka za budućnost je: zajednički stvarati nove vrijednosti.

Kulturni i društveni život Belišća je u 2017. godini potvrdio da neke tradicionalne programe ne treba mijenjati, jer iz godine u godinu postaju sve bolji. Za veliku većinu toga su, prije svega, zaslužni djelatnici Turističke zajednice grada Belišća i Centra za kulturu Sigmund Romberg. Spomenimo samo manifestaciju Uskrs u Belišću, zatim Mali grad – veliki ljetni doživljaj, Belišćansku zlatnu jesen i Advent u Belišću, zatim Memorijal Dragutina Merca Nunoša i Ivana Nikolnikova Vanje, Maestro - hvala za sve, neka glazba i dalje teče, te Rombergove glazbene večeri, koncerti i uspjesi Glazebne škole, tu je Festival bundeva, Dječji tjedan i ostale manifestacije za naše najmlađe sugrađane. Nije niti 2017. godina prošla bez čobanijada, fišijada, slaninijade, Gastrofesta i sličnih manifestacija, tradicijska se baština čuvala kroz smotre folklora. Otvoren je Školski zavičajni muzej u Veliškovcima, u različite aktivnosti se uključio i Muzej Belišće, Gradska knjižnica i čitaonica Belišće, Matica umirovljenika grada Belišća i mnoge, mnoge druge udruge, čije projekte je Grad Belišće u 2017. godini financirao s 230.000 kuna.

Dan grada Belišća je i u 2017. godini obilježen mnoštvom aktivnosti, a uz svečanu sjednicu Gradskog vijeća i dodjelu javnih priznanja te zajednički ručak na desnoj obali Drave, svakako treba istaknuti jedan fantastičan koncert za pamćenje – nastup Jazz orkestra Oružanih snaga RH, kojim ravna satnik Davor Dropulić, a kojem se pridružio solist, pjevač i glumac kazališta Komedija Adalbert Turner Juci, dok je gost večeri bio vrsni osječki jazz pijanist Davor Dedić. Kroz godinu su na svečan i dostojanstven način obilježeni svi važniji datumi u hrvatskoj i belišćanskoj povijesti. Suradnja lokalne samouprave i svih uključenih u društveni život Belišća, pokazala je zajedništvo za boljitak svih stanovnika Belišća i prigradskih naselja.

Kao što gradonačelnik Dinko Burić voli reći, Belišće se ponosi činjenicom da je nastalo na temeljima 22 narodnosne skupine. I u 2017. godini nastavljena je suradnja i zajednički projekti s romskom nacionalnom manjinom, saborski zastupnik Veljko Kajtazi čest je gost Belišća i često ističe upravo Belišće kao primjer grada koji se brine za sve svoje stanovnike. Dobri odnosi nastavili su se njegovati i s makedonskom Općinom Radoviš, čiji je gradonačelnik prije nekoliko dana uputio božićnu i novogodišnju čestitku svim Belišćankama i Belišćanima, a sredinom prosinca je gradonačelnik Dinko Burić sa suradnicima bio domaćin proslavi Hanuke, židovskog blagdana svjetla, te je ugostio predstavnike Židovske općine Osijek. Suradnja i dobri odnosi nastavljeni su sa svim prijateljskim gradovima i općinama, kako u Hrvatskoj, tako i u Crnoj Gori i Mađarskoj.

Za kraj retrospektive ostavila sam sportska događanja. U godini kada je Belišće s ponosom nosilo titulu Europskog grada sporta, nije nedostajalo ni sportskih događanja niti novih odličja za belišćanske sportaše. 2017. je započela uz tradicionalne malonogometne turnire pionira i veterana, na kojima su osim belišćanskih nogometaša sudjelovali mali i veliki nogometaši iz Benkovca i Stobreča, dodijeljene su nagrade i priznanja najuspješnijima u sportu u prethodnoj godini, potpisani su ugovori o dodjeli 9 studentskih stipendija, održano je državno prvenstvo u sportskom i combat sambu, prvenstvo Hrvatske u šahu za gluhe, kroz Belišće je u sklopu Tour of Croatia prošlo više od 150 biciklista, a biciklisti su Belišće posjetili i kroz Tour de Slavonia. Basketball tour, Igre na vodi – City games,  Belišćanski cener, Europski tjedan sporta, škola plivanja, Olimpijski festival dječjih vrtića Osječko – baranjske županije, turnir Sportom protiv ovisnosti, tradicionalni božićni malonogometni turnir…samo je dio sportskog života u Belišću tijekom 2017. godine.

Grad Belišće je i u 2017. godini izdvojio značajna sredstva za Program javnih potreba u sportu u iznosu od 1.933.500 kuna. Sportske udruge su u grad Belišće donijele titule ekipnih prvaka Hrvatske u streljaštvu i sambu, te državnih doprvaka u kajaku. Šahovski, odbojkaški i košarkaški klub ostvarili su visoke plasmane u ligaškom natjecanju, a košarkaški klub bio je sudionik kvalifikacijske lige za popunu Premijer lige gdje je zauzeo odlično 4. mjesto.  Kuglači KK Belišća vratili su se u II. ligu, dok je Malonogometni klub Belišće (sportaši sa invaliditetom - gluhi) osvajanjem 2. mjesta u I. malonogometnoj ligi za gluhe potvrdio da se u Zajednici vodi briga i za sportaše s invaliditetom. Kvalitetan i ustrajan rad u klubovima rezultirao je nizom iznimnih rezultata pojedinaca i to: prvaci Hrvatske, ne samo u kajaku, nego i u šahu, sambu, streljaštvu i poweliftingu, što su zaista značajni i hvale vrijedni rezultati.

Posebno treba istaknuti svečani prijem u Belišću za sudionike Olimpijskih igara u Barceloni povodom 25. obljetnice prvog nastupa hrvatskih sportaša na Ljetnim olimpijskim igrama 1992. godine. Među hrvatskim sportašima su tada bili i Belišćani – kajakaš Zvonimir Krznarić, kanuist Vlado Poslek, trener reprezentacije Stjepan Krznarić i pokojni Matija Ljubek. Kraj 2017. godine donio je novo priznanje – Europska regija sporta u 2018. Nakon što je u veljači potpisan ugovor o partnerstvu i tako potvrđena inicijativa za zajedničku kandidaturu gradova Belišća i Valpova, te općina Bizovac i Petrijevci s hrvatske strane i Harkanja i Šikloša s mađarske strane, u svibnju je potvrđeno kako projekt Slavnija & Baranja zaslužuje titulu Europske regije sporta, za što je priznanje uručeno na svečanoj dodjeli u Europskom parlamentu u Bruxellessu početkom prosinca. Dakle, i u 2018. godini od naših sportaša očekujemo, ako ne bolje, onda jednako dobre rezultate kao i u 2017.

I na samom kraju ove retrospektive, prije nego prenesem planove Grada Belišća za 2018. godinu, treba reći još jednom da je u 2017. godini u Belišću i prigradskim naseljima realizirano 20 kapitalnih investicija sufinanciranih iz gradskog proračuna i resornih ministarstava, vrijednih 16 milijuna kuna. Za 2018. godinu pripremljena su 42 projekta – 10 gotovih projekata za financiranje sredstvima iz fondova Europske unije u iznosu od 54,6 milijuna kuna (88% Europska unija, 12% Grad Belišće) i još 32 projekta za sufinanciranje sredstvima Grada Belišća, resornih ministarstava i Osječko – baranjske županije.  To bi ukratko bio "plan želja" za 2018. godinu, iako je realno za očekivati da se realizira barem četiri ili pet projekata.

 

Pročitano 875 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 01 Siječanj 2018 09:57

Video sadržaj

facebook logo

youtubelogo