Nedjelja, 17 Prosinac 2017 18:46

Hanuka, blagdan svjetlosti proslavljen u Belišću

 

U Belišću je danas (nedjelja, 17. prosinca) proslavljena Hanuka, praznik svjetlosti, jedan od najvećih židovskih blagdana, koji se slavi u spomen na pobjedu male vojske Makabejaca nad moćnijom i brojnijom sirijsko – grčkom vojskom i oslobađanje Hrama. S tim je događajem povezana legenda o svjetiljci koja je nastavila gorjeti u Hramu, premda za nju nije bilo dovoljno ulja. Količina pronađenog ulja je bila dovoljna tek za jedan dan gorenja u hramskom svijećnjaku, ali dogodilo se čudo i ulje je trajalo osam dana, koliko je bilo potrebno da se Hram ponovno posveti.

Proslava je započela u belišćanskoj Gradskoj upravi, prijemom predstavnika Židovske općine Osijek, na čelu s predsjednikom Željkom Beissmannom, koje je primio gradonačelnik Belišća Dinko Burić sa svojim zamjenicima Ljerkom Vučković i Domagojem Varžićem te suradnicima. Za to vrijeme, ostali pripadnici Židovske općine Osijek su, uz vodstvo Dragana Mileca, obišli belišćanske znamenitosti da bi se potom svi zajedno okupili kod spomen ploče obitelji Rosenberg, gdje su položili vijence.

Uslijedio je potom svečani program u Centru za kulturu Sigmund Romberg u kojem je sudjelovalo Crkveno pjevačko društvo Mir iz Belišća, Marin Bulić, Lucija Uglik te plesna grupa Haverim Shel Izrael (Prijatelji Izraela), a vrhunac svečanosti je bio u Kazališnoj kavani Belišće, gdje su upaljene svijeće na hanukiji. Obred paljenja svijeća je predvodio tajnik Židovske općine Osijek Dragutin Kohn, a čast da upali prvu svijeću imao je belišćanski gradonačelnik Dinko Burić. Obzirom da je 17. prosinca bio šesti dan Hanuke (koja se slavi osam dana), upaljeno je šest svijeća, a nakon blagoslova vina i pogače, proslava je nastavljena zajedničkim ručkom i druženjem.

Na pitanje što to povezuje Židove i Belišće, predsjednik Židovske općine Osijek Željko Beissmann je rekao kako su oni u Valpovštinu dolazili dugi niz godina, jer su svoje proslave organizirali u Valpovu, a belišćanski gradonačelnik im je bio dragi gost, no da je ovo prvi puta da su oni na svoj blagdan pozvani kao gosti:

-Mi dolazimo iz Osijeka gdje nam nitko nije čestitao niti Hanuku niti druge blagdane. Ovo je prvi put da neka gradska uprava organizira proslavu židovskog blagdana i stoga bih izrazio veliko zadovoljstvo i zahvalu gradonačelniku Dinku Buriću što nas je pozvao da Hanuku proslavimo u Belišću, rekao ej predsjednik Beissmann.

Belišće je oduvijek ponosilo svojom multikulturalnošću, što često ističe i gradonačelnik Dinko Burić:

-Počašćeni smo mogućnošću biti domaćini predstavnicima Židovske općine Osijek u vrijeme kada se obilježava jedan tako značajan blagdan. U ovo vrijeme kada oni slave svoj najradosniji praznik, mislim da je iznimno lijepa i važna poruka upravo međusobno poštovanje, uvažavanje i kako se to često kaže tolerancija i to treba oživotvoriti, a ne samo držati na riječima, rekao je gradonačelnik, dodavši kako je Belišće u svojoj kratkoj povijesti oduvijek držalo do pripadnika svih narodnosti koje ga čine.

-Posebno smo ponosni na činjenicu da i danas u gradu Belišću baštinimo naslijeđe pripadnika 22 narodnosne skupine. A pripadnici Židovske zajednice, židovskog naroda su u našem Belišću ostavili nemjerljiv trag jer su sami korijeni nastanka Belišća vezani uz obitelj Gutmann koja je utemeljila samo naselje i uz brojne druge pripadnike židovskog naroda, poznate u svjetkim razmjerima – svoje djetinjsvo je u Belišću proveo jedan od najvećih glazbenih umjetnika svoga doba Sigmund Romberg, čije ime nosi naš Centar za kulturu, pojasnio je gradonačelnik, izrazivši želju da se i u budućnosti nastavi suradnja sa svima onima koji čuvaju svoju kulturnu baštinu.

Na kraju je gradonačelnik Belišća Dinko Burić svim pripadnicima Židovske zajednice, ne samo u Osijeku, nego i svim Židovima na području Republike Hrvatske i diljem svijeta čestitao Hanuku: Hag Hanuka Sameah!

 

FOTO: Tin Lacković

Pročitano 988 puta

Video sadržaj

facebook logo

youtubelogo