Nedjelja, 08 Listopad 2017 16:56

Svečano obilježen Dan neovisnosti

 

 

Danas je Dan neovisnosti, državni praznik i neradni dan. Na današnji datum 1991. godine, Hrvatski sabor je jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

Himnom, koju je otpjevala Valentina Gyerek, danas je u prijepodnevnim satima kod Spomen obilježja poginulim pripadnicima 107. brigade HV-a na lijevoj obali Drave, na svečan i dostojanstven način obilježen ovaj praznik, a odana je i dužna počast onima koji su život dali za domovinu, dok je službu riječi, govoreći o ljubavi prema domovini, ali i o sjećanju na hrvatske branitelje, predvodio fra Branko Janjić, župnik Župe svetog Josipa Radnika u Belišću.

Vijence je položilo i svijeće zapalilo izaslanstvo Grada Belišća, na čijem su čelu bili Ljerka Vučković i Domagoj Varžić, zamjenici gradonačelnika Dinka Burića. Dužnu počast su odali i gradonačelnik Valpova Matko Šutalo i njegov zamjenik Hrvoje Gašparović, načelnik Općine Bizovac Srećko Vuković te službenici Policijske postaje Belišće predvođeni načelnikom Zdravkom Mandićem. Svečanom i dostojanstvenom obilježavanju Dana neovisnosti Republike Hrvatske ondje su se priključili i belišćanski gradski vijećnici, predstavnici gradskih institucija, stranaka i udruga, ali i građani. Nakon domoljubne pjesme Moja domovina, u izvedbi belišćanske glazbenice Valentine Gyerek, svi su se uputili prema belišćanskom groblju, gdje je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen – križa, odana počast svim žrtvama iz Domovinskog rata Grada Belišća.

U izjavi za medije, zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić je rekao kako se na današnji dan, 8. listopada, prisjećamo onih teških dana 1991. godine, kada je  istekao moratorij od tri mjeseca na našu suverenost i neovisnost.

-Odluka Hrvatskog sabora je bila jedinstvena i više nije bilo čekanja – Hrvatska je proglasila neovisnost i nakon tisućljetnog sna konačno smo postali samostalna država. Nažalost, u to vrijeme se Domovinski rat zahuktavao, rat koji nam je bio nametnut. Ali, kao što znamo, naši hrabri branitelji velikog srca su izvojevali pobjedu i Hrvatska je uspjela doći do svoje cjelovitosti. To se dogodilo nešto kasnije, u Bljesku i Oluji te mirnom reintegracijom. To su doista bili dani ponosa i slave, a ovaj datum, 8. listopada, zaista će ostati uvijek i trajno upisan u hrvatsku povijest, rekao je zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić.

Neposredno prije svečanog obilježavanja Dana neovisnosti u Belišću, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen križa na valpovačkom groblju, odana je počast svim braniteljima i onima koji su položili svoje živote na oltar domovine. S dužnim pijetetom to su učinili valpovački gradonačelnik Matko Šutalo i njegov zamjenik Hrvoje Gašparović, zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić sa suradnicima, predstavnici Policijske postaje Belišće te predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Valpovštine. 

 

FOTO: Zaim Saljiji, Tin Lacković

 

Pročitano 587 puta Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 08 Listopad 2017 17:01

Video sadržaj

facebook logo

youtubelogo