Ponedjeljak, 25 Rujan 2017 20:35

Treća sjednica Gradskog vijeća grada Belišća

 

 

Danas je (25. rujna) u 16 sati započela 3. sjednica Gradskog vijeća grada Belišća, koja je kao i obično započela usvajanjem zapisnika s prethodne sjednice te aktualnim satom. Vijećnici su raspravljali o 14 točaka dnevnog reda, među kojima treba istaknuti izvješće o radu Gradonačelnika i Gradske uprave u prvoj polovici godine te izvješće o izvršenju proračuna Grada Belišća za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja. Belišćanski vijećnici su čuli i izvješća vezana uz poslovanje Dječjeg vrtića Maslačak, prezentirane su izmjene u statutu i pravilniku Centra za kulturu Sigmund Romberg te im je na uvid dan programu rada i financijski plan Savjeta mladih Grada Belišća. Uz ostale točke dnevnog reda, potvrđeno je osnivanje Kluba vijećnika HDZ-a.

Tijekom aktualnog sata, vijećnici su postavljali pitanja vezana uz pokretanje Područnog vrtića u Gatu, poreza na nekretnine, o javnoj rasvjeti uz biciklističku stazu kod Stare Drave Repnjak, cijeni odvoza komunalnog otpada, predstojećim radovima na DV Maslačak u Belišću, Nadzornom odboru Kombela, prijevozu učenika i studenata te o autobusnom kolodvoru u Belišću. Na dio pitanja je odgovarao gradonačelnik Belišća Dinko Burić, informacije su vijećnicima pružili i njegova zamjenica Ljerka Vučković te direktorica Kombela, Marina Novoselnik. Pruženim odgovorima, kao i raspravom o svim točkama dnevnog reda, vijećnici su bili zadovoljni, te su sve točke usvojene jednoglasno.

Zamoljen da komentira najznačajnije s ove sjednice, u izjavi za medije je gradonačelnik Dinko Burić istaknuo kako mu je drago da su nakon dugo vremena izvješća usvojena jednoglasno, jer nije bilo razloga da bude drugačije.

-Prva polovica godine je bila dinamična. Radi se na pripremi projekata čija realizacija treba ići u drugoj polovici godine, a potpora svih gradskih vijećnika dokazuje da smo svjesni da je to od inetresa za sve građane grada Belišća, rekao je gradonačelnik.

Posebno je istaknuo kako Grad Belišće dijeli sudbinu ostalih općina i gradova zbog porezne reforme, jer su prihodi od poreza na dohodak u prvoj polovici godine ipak bili manji – i u Gradu Belišću kao i u velikoj većini gradova i općina u našem okruženju nego što je to bilo u prethodnoj godini.

-Mi smo tome onda prilagodili i rashode. Ono što nas najviše raduje je nadolazeća realizacija projekata, prije svega obnove vrtića, ali i projekta na kojem smo prošli s Republikom Srbijom, gradom Novim Sadom i općinom Gorjani, a koji se odnosi na  izgradnju solarnih elektrana na području grada Belišća. Očekujemo naredni mjesec ili u studenom  pripremu i provedbu natječaja za realizaciju tog projekta i projekta obnove vrtića, kaže gradonačelnik.

Dodao je kako su u Gradskoj upravi posebno zadovoljni zbog onog što se dogodilo tijekom ljeta, a odnosi se također na vrtić – no ne na belišćanski, nego na uspostavu Područnog vrtića u novoizgrađenom društvenom domu u Gatu. Potrebna dokumentacija je upućena resornom ministarstvu, suglasnost je dobivena, u tijeku su završne pripreme kako bi se zadovoljili tehnički uvjeti, a trenutno je u tijeku i prikupljanje podataka o zainteresiranim roditeljima odnosno djeci koja bi pohađala tu vrtićku skupinu, namjenjenu djeci od 4 godine do polaska u školu.

O izvršenju proračuna gradonačelnik kaže da će se bolje vidjeti što se radilo u godišnjem izvješću. Ovo izvješće koje je danas prezentirano vijećnicima, odnosilo se na izvršenje proračuna od 1. siječnja do 30. lipnja, a vrlo značajna vijest je u Grad Belišće nakon toga. Naime, Grad Belišće je vrlo uspješno proveo projekt  ILPAN - obnova industrijske baštine, u sklopu prekogranične suradnje s Mađarskom, koji je završen prije dvije godine, a kroz koji je obnovljena zgrada Turističke zajednice grada Belišća, zgrada starog Muzeja i zgrade u Pekmezici.

-Najkraće rečeno, zbog dobro provedenog projekta, a nakon svih kontrola koje su prošle, 31. srpnja je Grad Belišće odlukom nadležnih tijela koja reguliraju korištenje fondova EU, a koji su izvan Hrvatske, kao dodatna sredstva dobio 90.300 eura. Jako smo sretni, ne samo zbog novaca, nego i ponosni zbog činjenice da je taj projekt proveden prema svim vrlo, vrlo strogim pravilima EU. To nam je motiv za sve buduće projekte. Ta sredstva ćemo itekako znati iskoristiti na dobrobit građana Belišća i prigradskih naselja.

Što se tiče problematike prijevoza učenika i studenata, o tome smo već izvještavali – sve ostaje kako je bilo prijašnjih godina – besplatno za srednjoškolce, a studenti plaćaju 350 kuna mjesečno. Grad Belišće, na čelu s gradonačelnikom Dinkom Burićem, nije htio pristati na uvjete prijevoznika, koji je cijenu podigao za 290%. Podsjetimo, do sada je Grad za prijevoz izdvajao 14.000 kuna mjesečno, a po novim uvjetima to bi iznosilo 40.600 kuna mjesečno. Da do dogovora nije došlo, gradonačelnik Dinko Burić kaže kako je alternativa bila spremna.

 

FOTO: Tin Lacković

 

 

Pročitano 1113 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 25 Rujan 2017 21:05

Video sadržaj

facebook logo

youtubelogo