Petak, 28 Srpanj 2017 21:35

Sokolov ulov - Krulićeva skulptura koja će krasiti Belišće

 

 

Večeras u 20 sati je u predvorju zgrade Gradske uprave grada Belišća otvorena izložbe skulptura i crteža Belišćanina Zdenka Krulića, člana Hrvatske udruge likovnih umjetnika te dugogodišnjeg prijatelja kulture i stvaralaštva u našem kraju. Mnoštvo zainteresiranih posjetitelja tom je prigodom moglo pogledati 25 novih radova u olovci, pretežito šumskih pejzaža, motiva neizostavnog iz repertoara prirodnih ljepota našeg kraja. Osim slika i crteža, posjetitelji izložbe imali su priliku vidjeti dvije skulpture, rađene u drvu prirodnih dimenzija – Anđeo vjetra i oluje, skulpturu izrađenu iz drveta oraha te Sokolov ulov, skulpturu nastalu iz hrasta. Upravo tu skulpturu, Sokolov ulov, Krulić je odlučio pokloniti svome gradu, svojim Belišćanima.

-Simbolika te skulpture je trojaka – ona simbolizira opstanak mog naroda, opstanak u prirodi i opstanak nama dragih ljudi, naših susjeda i prijatelja, pojašnjava Zdenko Krulić.

Skulptura je visoka 260 centimetara te će ubuduće krasiti dio između nove zgrade belišćanskog Muzeja i Turističke zajednice grada Belišća.

Umjetnik je to i potvrdio uručivši darovnicu Ljerki Vučković, zamjenici gradonačelnika Grada Belišća, poklonivši joj usput i sliku koju je, kako sam kaže, nacrtao u zadnja dva sata.

Otvarajući izložbu, zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković se zahvalila Zdenku Kruliću te čestitala na još jednoj uspješnoj suradnji s voditeljem belišćanskog Muzeja Tomislavom Kuna, naglasivši da upravo ta sinergija, taj međusobni „klik“ ove dvojice muškaraca rezultira suradnjom na dobrobit Grada Belišća.

-Zdenko Krulić je poznat i po tome da je puno svojih djela poklonio svom gradu, crkvi, institucijama i na tome smo mu zahvalni. Grad je pribavio materijal – drvo koje nije imalo svrhu. No, pod Krulićevim rukama ono je našlo svrhu te će krasiti naš grad, zaključila je zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković.

Potvrđujući dobru suradnju, o autoru i njegovim djelima je govorio Tomislav Kuna, voditelj Muzeja Belišće.

-Većina izloženih radova nastala su „in situ“, u šumi, pored rijeke ili na sličnim mjestima, u vrlo kratkom razdoblju. Samim time, te slike su poput umjetničke fotografije, koje ne samo da ostavljaju trag mjesta i objekata koji su uhvaćeni, već i osjećaje koji su obuhvatili umjetnika prilikom tog trenutka inspiracije, kaže Kuna, dodavši da se kod radova u drvetu mogu primjetititi slične kvalitete umjetničkog izraza.

-Michelangelo je rekao kako svaki komad kamena ima skulpturu u sebi te da je posao kipara da ju pronađe. Krulić ne samo da pronalazi svoje skulpture, već su one redovito van svih standardnih poimanja motiva, ali i hrabrosti preuzimanja takvih pothvata, zaključio je Kuna u svojoj recenziji.

 

 

Pročitano 1589 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 29 Srpanj 2017 10:55

Video sadržaj

facebook logo

youtubelogo