Ponedjeljak, 26 Lipanj 2017 15:44

Pola stoljeća bistrinačkih ribiča

 

U srijedu, 14. lipnja, je Udruga šporstkih ribolovaca Podravac Bistrinci svečanom sjednicom na Odmorištu Drava obilježila 50. obljetnicu osnivanja društva. Predsjednik bistrinačkih ribiča Milan Borić je pročitao izvješće o radu u proteklih pola stoljeća, a nakon čestitki i riječi hvale gostiju, među kojima je bio predsjednik Hrvatskog športsko - ribolovnog saveza Vladimir Sever, predsjednik Zajednice športsko – ribolovnih udruga Valpovo Željko Čorba, predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća Dario Fletko, predsjednik Zajednice športskih udruga grada Belišća Milan Zamaklar te predstavnici prijateljskih društava, najzaslužnijim članovima su uručena priznanja HŠRS-a. Tako su na prijednog Upravnog osbora UŠR Podravac Bistrinci, brončanu značku dobili Vesna Mitrović, Josip Ileš, Slavko Fatušić, Danijel Nikolić, Josip Rakmić, Stjepan Anić i Anica Hartman, srebrna značka je uručena Branku Pušcu, dok su zlatne značke HŠRS-a dobili Stevo Hosi, Milorad Uskoković i Milan Borić. Također, sama Udruga športskih ribolovaca Podravac Bistrinci, dobila je zlatnu plaketu, koju je u ime HŠRS-a uručio predsjednik Vladimir Sever, a preuzeo predsjednik bistrinačkih ribiča Milan Borić.

Pola stoljeća, pet desetljeća  ili 50 godina - toliko je prošlo od one 1967. godine, kada je  7. siječnja održana osnivačka skupština prvog sportskog društva u Bistrincima. No, ribolovili su Bistrinčani i prije toga, barem tako kažu naši stari. Športski ribolovci djeluju odmah poslije 2. Svjetskog rata, jer su imali mogućnost ribolova na Dravi, Karašici i obližnjim vodama, te su  tada bili učlanjeni u ribolovnim društvima Belišće i postojećim društvima u okolici. Uviđajući potrebu očuvanja ribljeg fonda te unapređenje športskog ribolova, 25 bistrinačkih entuzijasta odlučila su osnovati mjesno ribolovno društvo. Na održanoj skupštini donijeta je odluka o nazivu - Sportsko ribolovno društvo Podravac Bistrinci. Određen je tada i pravilnik o radu te je izabran Upravni odbor, na čelu s predsjednikom  Ivanom Lipnickijem, tajnikom Ivanom Horžićem  i blagajnicom Ljubicom Triškin.

Sljedećih godina krenulo se u uređivanje prostorija za rad i djelovanje članova udruge. Riječ je o ribičkom domu koji je uređivan i opreman  svih ovih godina. Uz puno sati  rada i volontiranja na adaptaciji i uz pomoć  mnogih sponzora,  osiguran je prostor koji je opremljen inventarom i opremom koja udovoljava svim potrebama bistrinačkih ribiča. Prostorije se koriste za razne sastanke,druženja, rekreaciju i na kraju  služe kao biračko mjesto. Za  vrijeme Domoviskog rata, ribički dom je bio sjedište Kriznog štaba, a zatim je služio za smještaj  Zbora narodne garde.

Od samih početaka udruga je jedna od najbrojnijih u Zajednici sportsko ribolovnih udruga Valpovo. Ističe se 1987. godina, u kojoj je zabilježeno najviše članova 337. Danas se taj broj kreće oko stotinu članova svih uzrasta i po veličini je druga udruga u Zajednici Valpovo.

U provođenju raznih aktivnosti nisu izostale aktivnosti u ribičkim natjecanjima. Rezultati su bili zaista raznoliki, a većim dijelom su ovisili o financijskim sredstvima kojima su bistrinački ribiči raspolagali, a naravno i samim natjecataljima. Ekipe seniora i ekipe kadeta redovno sudjeluju u natjecanjima županijske lige i tu postižu zadovoljavajuće rezultate.

Jedno od natjecanja koje UŠR Podravac Bistrinci organizira je društveno natjecanje, koje unazad nekoliko godina nosi naziv Memorijal Dragan  Fumić, u čast višegodišnjem predsjedniku, a ono zasigurno okuplja najveći broj natjecatelja.

Na inicijativu nekoliko članova Upravnog odbora, pokrenut je posve neobičan projekt koji je u potpunosti opravdao svoje postojanje, a to je uređenje Odmorišta Drava. Izgradnju i uređenje zapuštenog terena na desnoj obali Drave, na 57. kilometru, započeli su u proljeće 2009. godine. Odmorište danas ima uređene sportske terene za odbojku i nogomet na pijesku, roštilj, sjenicu, sanitarni čvor, stolove i klupe, krušnu peć i mnoge druge sadržaje za ugodan boravak u prirodi. Odmorište je izgrađeno isključivo dobrovoljnim radom i nije namijenjeno samo članovima udruge nego i za sve građane željne uživanja u prirodnim ljepotama ovog krajolika. Cijeli kompleks ozelenjen je različitim raslinjem te predmetima kao što su  spomenik čiklu, sidro, čamac s cvjetnim aranžmanom i slično.

Obogaćivanje prostora nastavljeno je i dalje te su vrijedni članovi započeli s realizacijom izgradnje vodenice na Dravi.Vodenica s mlinom gradi se po uzoru na vodenicu koja se nalazila u neposrednoj blizini odmorišta prije osamdesetak  godina. Sve je urađeno prema opisima i pričama potomaka nekadašnjih vlasnika.

Odmorište i sadržaje na njemu koriste članovi raznih udruga,turistička zajednica grada Belišća,učenici osnovnih škola,polaznici dječjih vrtića i ostali građani. Na ovim prostorima do sada su održavana brojna natjecanja, izleti, sajam udruga, kazališna predstava i mnoga druga događanja koja je ovdje nemoguće spomenuti.

Udruga športskih ribolovaca Podravac se redovno uključuje u razne manifestacija koje organizira grad Belišće, odnosno Turistička zajednica grada. Spomenimo akciju Volim Belišće, ali čisto, Belišćansku zlatna jesen, fišijade, čobanijade...

U ljetnom razdoblju redovito organiziraju manifestaciju „Dan  športa i razonode“ na kojoj  budu organizirana mnoga sportska  natjecanja, a jedno od popularnijih je trka čamcima, i odbojka na pijesku za žene. Od  2011. godine, u zimskom razdoblju UŠR Podravac Bistrinci organizira popularnu Slaninijadu koja je prerasla u međunarodno natjecanje.

Svakako treba istaknuti i posebno pohvaliti žene okupljene u fitnes grupu Babuške. S radom su započele u listopadu 2009. godine i do danas se uključuju u sve manifestacije  i događanja koja organiziraju bistrinački ribiči.

U udruzi aktivno djeluje i glazbeni sastav  pod nazivom Škaf-band, koji je do sada u svim manifestacijama  sudjelovala u glazbenom dijelu.

-Pa da završimo kako smo i počeli – pola stoljeća, pet desetljeća ili 50 godina, uz dužno poštovanje prema onima koji su sve započeli, nadamo se da će i ono što mi danas činimo, netko za 50 godina ocijeniti dobrim i naprednim za Udrugu športskih ribolovaca Podravac Bistrinci te cijelu našu lokalnu zajednicu i šire, rekao je na kraju izvješća o radu u proteklih 50 godina, predsjednik UŠR Podravca Bistrinci, Milan Borić.      

 

FOTO: Zaim Saljiji

      

Pročitano 887 puta

Video sadržaj

facebook logo

youtubelogo