Nedjelja, 25 Lipanj 2017 11:40

SVEČANO OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI

 


Hrvatska danas slavi Dan državnosti, obilježavajući 26. obljetnicu od proglašenja neovisnosti i suverenosti. Dan državnosti u Republici Hrvatskoj je blagdan koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. Godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Dan državnosti je službeni državni blagdan.

Grad Belišće svečano je obilježio Dan državnosti Republike Hrvatske prigodnim programom uz polaganje vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim pripadnicima 107. brigade Hrvatske vojske na lijevoj obali rijeke Drave.

Vijenac su položili i upalili svijeće za sve koji su se žrtvovali za neovisnu i samostalnu Republiku Hrvatsku izaslanici Grada Belišća, na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Ljerkom Vučković i zamjenikom gradonačelnika grada Belišća Dinka Burića, Domagojem Varžićem, Predstavnici gradskog vijeća grada Belišća na čelu s predsjednikom Dariom Fletkom, predstavnici Grada Valpova na čelu s gradonačelnikom Matkom Šutalom, predstavnici PP Belišće na čelu s načelnikom Zdravkom Mandićem, predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te ostali uzvanici i gosti.

Himnu Republike Hrvatske i poznatu domoljubnu skladbu "Moja domovina" izvela je Valentina Gyerek. Službu riječi predvodio je fra Branko Janjić, župnik župe Sv. Josipa Radnika Belišće.

Također , minutom šutnje odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i svim žrtvama Domovinskog rata.

- Svim Hrvaticama i Hrvatima, svim građankama i građanima Grada Belišća i Republike Hrvatske želim čestitati Dan državnosti. Dan kada se prisjećamo 25. lipnja 1991. godine kada je Hrvatska prekinula sve veze s ondašnjom republikom. Dan kada smo, možemo reći, konačno dobili svoju državu. Želim čestitati svima ovaj dan i ovu obljetnicu. Dan koji će vječno ostati u temeljima RH. Ovo je ujedno dan kada se prisjećamo naših poginulih branitelja, onih koji su dali svoje živote da bi mi danas bili u slobodnoj i neovisnoj RH, poručio je zamjenik gradonačelnika Grada Belišća Domagoj Varžić.


Nakon svečanog obilježavanja, delegacije su se uputile i do gradskog groblja u Belišću gdje su kod spomen-križa svim žrtvama poginulim u Domovinskom ratu grada Belišća također u čast poginulim braniteljima položeni vijenci i upaljene svijeće.

 

Pročitano 1274 puta Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 25 Lipanj 2017 11:49

Video sadržaj

facebook logo

youtubelogo