Četvrtak, 22 Lipanj 2017 11:59

OBILJEŽEN DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE

 

Danas, s početkom u 10 sati Hrvatskom himnom te minutom šutnje za sve poginule borce i žrtve fašizma započelo je tradicionalno svečano obilježavanje Dana antifašističke borbe u Belišću kod spomenika palim borcima i žrtvama fašizma u Drugom svjetskom ratu ispred Palače Gutmanu, postavljenog 1948. godine.
Vijenac su položili te zapalili svijeće u ime gradonačelnika Dinka Burića te ispred Grada Belišća zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković i zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić.
Paljenjem svijeća počast su odali i predstavnici Gradskog vijeća grada Belišća na čelu s predsjednikom Dariom Fletkom, povjerenici prigradskih naselja grada Belišća, predstavnici PP Belišće na čelu s načelnikom Zdravkom Mandićem te prisutni uzvanici i gosti.

Zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković istaknula je kako je ovo prilika da se prisjetimo svih žrtava fašizma, ali i svih žrtava bilo kojeg totalitarnog sustava kojima treba odati dužnu pažnju.

- Prilika je i da se prisjetimo da su to stečevine na kojima počiva i Europska unija, ali isto tako i da se prisjetimo toga da su sloboda i demokracija težnja svakog ljudskog bića i činjenica da naše osobne ili nacionalne slobode nikada ne smiju dovesti u pitanje slobode drugih naroda ili pak drugog čovjeka. Nadam se da u ovakvim prilikama doista nam je svima na neki način na pameti da demokracija i sloboda nije samo ljudsko pravo što ono u sebi jeste, ali je to ujedno i velika odgovornost jer biti slobodan čovjek znači da treba poštivati druge. Znači da moramo biti tolerantni, da trebamo uvažavati sve različitosti, ali isto tako da trebamo čuvati i poštivati svoje tradicije i svoje vrijednosti, poručila je zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković.

Dan antifašističke borbe državni je praznik koji se svake godine obilježava 22. lipnja u znak sjećanja na dan kada je 1941. godine osnovna Prvi sisački partizanski odred, čiji je osnutak označio početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj.

 

Pročitano 850 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 22 Lipanj 2017 12:05

Video sadržaj

facebook logo

youtubelogo