Srijeda, 14 Lipanj 2017 18:13

Konstituirano Gradsko vijeće grada Belišća

 

Temeljem Zakona o lokalnim izborima i Odluke Ministarstva uprave Republike Hrvatske, predstojnica Ureda državne uprave Osječko – baranjske županije Andrijana Ćelap, sazvala je danas (14. lipnja) za 16 sati konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća grada Belišća. Nakon državne himne, u njeno je ime konstituirajuću sjednicu otvorila Maja Biro, voditeljica Ureda državne uprave Ispostava Valpovo, koja je prozvala izabrane vijećnike, nakon čega je sjednicu nastavio voditi Dario Fletko. U Mandatnu komisiju imenovani su Bojan Vuksanić kao predsjednik, te Dejan Šovagović i Matko Jelkić kao članovi, te je potom Vuksanić podnio izvješće Mandatne komisije. Prema službenim podacima Gradskog izbornog povjerenstva, na lokalnim izborima 21. svibnja 2017. godine, od ukupno 8.886 osoba upisanih u popis birača, glasovala su 4.323 birača, odnosno 48,65%. Važećih listića je bilo 96,97, a nevažećih 3,03%. Kandidacijska lista grupe birača na čelu s dr. Dinkom Burićem dobila je 60,28% glasova, HDZ je dobio 18,48%, SDP 7,10%, HSU 5,67%, SU 4,46% te HNS – Liberalni demokrati – HSS 3,98% glasova. Slijedom toga, kandidacijske liste koje sudjeluju u diobi mjesta u Gradskom vijeću grada Belišća su Kandidacijska lista grupe birača, koja je osvojila 12 mjesta, a s te liste su u gradsko vijeće izabrani Dinko Burić, Marina Novoselnik, Andrej Bičak, Dario Fletko, Milan Zamaklar, Bojan Vuksanić, Stevo Galošević, Dragomir Šimić, Ivanka Pek, Lea Kozina, Mario Balog i Josipa Blažević. HDZ u gradskom vijeću ima 3 mjesta, na koja su izabrani Dragan Anočić, Antonela Bungić Crnogaj i Matko Jelkić, SDP će zastupati Dejan Šovagović, a HSU Marija Ilić.

Troje izabranih vijećnika s Kandidacijske liste grupe birača, stavilo je svoje mandate u mirovanje – Dinko Burić, koji je 2. lipnja pruzeo dužnost gradonačelnika, te Marina Novoselnik i Andrej Bičak, koji su mandat stavili u mirovljanje zbog nespojive dužnosti koju obavljaju kao direktori Kombela odnosno Hidrobela. Na njihova mjesta su imenovani kandidati Kandidacijske liste grupe birača Nikola Svrtan, Milan Strahinec i Lara Vidaković.

Sljedeća točka dnevnog reda odnosila se na izbor članova Komisije za izbor i imenovanja, te su jednoglasno izabrani Milan Zamaklar za predsjednika te Lea Kozina i Antonela Bungić Crnogaj za članice.

Uslijedila je svečana prisega, koju je u ime svih vijećnika pročitao Dario Fletko, a svaki od vijećnika je prisegu potvrdio potpisom, osim odsutnih Marije Ilić i Steve Galoševića, koji će to učiniti naknadno. Potom je gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić čestitao svim vijećnicima na izboru na časnu dužnost gradskih vijećnika te poručio kako se nada da će, i u ovom sazivu, bez obzira na političke opcije kojima pripadaju, svi zajedno raditi za boljitak građana Belišća i prigradskih naselja, jer svaki od vijećnika je na toj dužnosti po volji birača, naših sugrađana. Najavio je gradonačelnik odmah i prvu radnu sjednicu koja će biti 30. lipnja, a na kojoj će se, između ostaloga, govoriti o nova dva odobrena projekta – projektu prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija, vrijednom 410.000 eura te projektu obnove i rekonstrukcije Dječjeg vrtića Maslačak Belišće.

Kao zadnja točka ove prve, konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća grada Belišća, na rasporedu je bio izbor predsjednika i njegovih zamjenika. Kandidacijska lista grupe birača s 12 vijećnika ima apsolutnu većinu u Gradskom vijeću, te je za predsjednika jednoglasno izabran Dario Fletko. Obzirom da je za prijedlog potpredsjednika Gradskog vijeća potreban potpis 1/3 vijećnika, a to niti jedna druga opcija koja participara u vijeću nema, u želji za što boljom suradnjom za dobrobit Belišća i prigradskih naselja, gradonačelnik Dinko Burić je u ime vijećnika s Kandidacijske liste grupe birača, rekao kako je imenovanje prvog, „većinskog“ potpredsjednika prepustio dogovoru Hrvatskoj stranci umirovljenika i Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske, te je na tu funkciju kandidran Dejan Šovagović, što su vijećnici jednoglasno podržali. Hrvatska demokratska zajednica, koja ima tri vijećnika, sama nikako nije mogla dati prijedlog potpredsjednika, te je Kandidacijska lista grupe birača njima prepustila svoja tri potpisa, pa je za drugog potpredsjednika predložen Dragan Anočić, što su vijećnici također jednoglasno prihvatili.

Zahvaljujući na povjerenju i časti koju mu je iskazana izborom za predsjednika Gradskog vijeća grada Belišća, Dario Fletko je rekao kako je ovo povijesni saziv belišćanskog Gradskog vijeća – svako od prigradskih naselja ima svog predstavnika, tu su i predstavnici braniteljske populacije, umirovljenika te Romske nacionalne manjine, koji će svojim radom u Gradskom vijeću nastojati opravdati povjerenje svih sugrađana.

 

FOTO: Tin Lacković

 

Pročitano 2529 puta

Video sadržaj

facebook logo

youtubelogo