Monika Đogaš

Monika Đogaš

Srijeda, 20 Rujan 2017 13:27

Franjevci darivali Glazbenu školu

 

 

U ime Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, danas je fra Branko Janjić, župnik župe Svetog Josipa Radnika Belišće, uručio veliku donaciju Glazbenoj školi Valpovo – Belišće, koja djeluje pri Osnovnoj školi Matije Petra Katančića Valpovo. Naime, ravnatelju Daliboru Košutiću, voditeljici Latinki Ruski te svim profesorima i učenicima Glazbene škole uručio je više od 700 CD-a s glazbom.

Radi se o izuzetno vrijednoj kolekciji koju je godinama skupljao pokojni fra Vice Blekić, zaljubljenik u klasičnu glazbu, dugogodišnji suradnik Hrvatske radiotelevizije, Radio Sljemena te Hrvatskog radija, na kojem je uređivao emisiju Duhovna misao.

-Mi fratri i općenito svećenici smo poznati kao sakupljači, bilo da se radi o knjigama ili nekom drugom mediju poput filma ili evo, glazbenih CD-ova. Fra Vice i ja smo se tu našli, iako je meni bliža urbana glazba, a on je tvrdio da je klasična glazba bliže Bogu. Sa subraćom sam razgovarao što učiniti s ovom kolekcijom kako bi se očuvala, te smo odlučili darovati je Glazbenoj školi Valpovo – Belišće, rekao je danas u belišćanskoj Glazbenoj školi fra Branko, dodajući kako među ova 703 CD-a ima i velikih kolekcija Mozarta, Bacha i Beethovena, ali i drugih skladatelja, za koje se nada da će biti na korist i užitak, ali i dio edukacije mladih glazbenika.

Na ovoj vrijednoj donaciji,  ponajprije pokojnom fra Vici, a zatim i Franjevačkoj provinciji, te fra Branku, zahvalio se Dalibor Košutić, ravnatelj valpovačke osnovne škole pri kojoj djeluje Glazbena škola Valpovo – Belišće, istaknuvši kako Glazbena škola u Belišću od samog svog osnutka ima odličnu suradnju sa župom Belišće.

-Najgore što se može dogoditi ovim CD-ima je da se ne slušaju, a to se sigurno neće dogoditi u Glazbenoj školi koja se kroz učenje instrumenata, pjevanje i orkestar trudi pružiti sveobuhvatno glazbeno obrazovanje svojim polaznicima, poručio je ravnatelj Košutić, obećavši, a što je potvrdila i voditeljica Latinka Ruski, da će marljivo i često slušati darovana glazbena djela.

 

FOTO: Tin Lacković

 

 

U sklopu manifestacije Belišćanska zlatna jesen, Udruga športskih ribolovaca Belišće organizira 5. Belišćanske ribičke priče. Sve započinje svečanim otvorenjem sutra, u petak, 15. rujna, u 16 sati u Ribičkom domu na lijevoj obali Drave. U 16:30 sati počinje natjecanje u kuhanju fiš paprikaša, a od 17:30 sati posjetitelji će moći uživati uz prigodan kulturno – zabavni program.

U subotu, 16. rujna, Belišćanske ribičke priče se nastavljaju natjecanjem članova UŠR Belišće u lovu ribe udicom na plovak, koje počinje u 9 sati na Staroj Dravi Repnjak, a proglašenje rezultata će biti u 13 sati u Ribičkom domu na lijevoj obali Drave. Nakon zajedničkog ručka sudionika, u 13:30 sati se nastavlja kulturno – zabavni program uz nastup Dramskog ansambla Amaterskog kazališta Belišće s ulomkom iz komedije Ufuraj se i pukni, Kera.

Trećeg dana Belišćanskih ribičkih priča, u nedjelju, 17. rujna, u 10 sati na Staroj Dravi Repnjak počinje natjecanje 8. kola II. lige Istok u lovu ribe za seniore, u 15 sati će biti proglašenje pobjednika, a od 16 sati se Belišćanske ribičke priče nastavljaju uz gastro ponudu i kulturno – zabavni program u Ribičkom domu na lijevoj obali Drave.

Četvrtak, 14 Rujan 2017 17:21

Pekmezijadom u Belišćansku zlatnu jesen

 

Sutra, u petak, 15. rujna, u 9 sati započinje još jedna velika manifestacija naše turističke zajednice – Belišćanska zlatna jesen. Nakon otvorenja, u Pekmez ulici kod obnovljene zgrade industrijske baštine održat će se tradicionalna Pekmezijada. Događanja se poslijepodne sele na lijevu obalu Drave. Ondje će u Ribičkom domu u 16 sati biti otvorenje 5. Belišćanskih ribičkih priča. Sutrašnja događanja završavaju predstavom Ufuraj se i pukni, Kera! u izvođenju Amaterskog kazališta Belišće u Centru za kulturu Sigmund Romberg u 20 sati. Ulaz je besplatan.

Belišćanska zlatna jesen se nastavlja u subotu, 16. rujna. U 10:30 sati je najavljeno otvorenje Međunarodne likovne kolonije Panon Belišće 2017. na kojoj će sudjelovati članovi Likovne udruge Bel – art i likovni umjetnici iz Srbije i Mađarske. U 16 sati, na Trgu Ante Starčevića u Belišću, počinje 3. državno natjecanje u kuhanju čobanca, na kojem sudjeluju natjecatelji iz cijele Republike Hrvatske. Ondje će biti i prigodan gospodarski sajam, a u zabavnom dijelu programa sudjeluju TS Ravnica, Stjepan Jeršek Štef, MPD BelAmi Belišće, MPD Bocanjevački pajdaši Bocanjevci, ŽVS KUD-a Šokadija Bocanjevci i mješovita pjevačka skupina KUD-a A.E. Miroljub Veliškovci, Gat i Tiborjanci, a kroz program će posjetitelje voditi Denis Šimić.

Od 10 sati, u nedjelju, 17. rujna, je najavljen nastavak Međunarodne likovne kolonije Panon Belišće 2017. U 17 sati kreće mimohod kulturno – umjetničkih društava, svečanih zaprega i jahača, a u 18 sati, na Trgu Ante Starčevića započinje Smotra folklora u kojoj sudjeluju KUD Šokadija Bocanjevci, HAKUD Branko Herceg Erdut, HPD Ferdo Rusan Virje, KUD Baranja Pečuh (Mađarska), KUD Kuševac, KUD Berislavić Novi Grad, KUD Tomislav Županja, HKUD Valpovo 1905., KUD Bizovac, te KUD A.E. Miroljub Veliškovci, Gat i Tiborjanci, dok će voditelj programa biti Branko Uvodić.

 

Na incijativu gradonačelnika grada Belišća, nakon održanih razgovora i pregovora s predstavnicima tvrtke Panturist d.d., postignut je dogovor između Grada Belišća i te prijevozničke tvrtke u svezi prijevoza srednjoškolaca i studenata s područja grada Belišća te učenička mjesečna karta i ove školske godine biti besplatna, dok će je studenti i dalje plaćati 350 kuna mjesečno, a Grad Belišće će pokriti razliku cijene.

Naime, tvrtka Panturist d.d. je, nakon dobivanja novog stranog vlasnika, Gradu Belišću podigla cijenu sufinanciranja učeničkih prijevoznih karata za 290% mjesečno i taj trošak sufinanciranja prebacila na leđa roditelja učenika i Grada Belišća, pri čemu u taj iznos uopće nije uključeno sufinanciranje prijevoza studenata. Stoga su iz Grada Belišća poručili kako pokušavaju riješiti nastalu situaciju te se ulažu maksimalni napori kako bi se uz realan iznos sufinanciranja, uz Vladu RH i Osječko-baranjsku županiju, osigurao besplatan prijevoz srednjoškolaca i subvencionirani prijevoz studenata s područja Grada Belišća.

Zatim je u petak, 8. rujna, na inicijativu gradonačelnika Dinka Burića, u Gradu Belišću održan sastanak predstavnika Panturista d.d. i gradonačelnika sa. Zaključak održanog sastanka bio je, u najkraćem mogućem roku, učiniti sve u svrhu iznalaženja zajedničkog rješenja za osiguravanje i nadalje besplatnog prijevoza za srednjoškolce i subvencioniranog prijevoza za studente s područja Grada Belišća. Stav je Gradske uprave grada Belišća bio – gdje ima volje, ima i načina.

I danas je stigla potvrda da je, zahvaljujući vodstvu Belišća, na čelu s gradonačelnikom Dinkom Burićem, za sve srednjoškolce i studente, uz sufinanciranje Grada Belišća, pod nepromijenjenim uvjetima, prijevoz ostao besplatan odnosno subvencioniran za studente.

Dakle, kao i do sada, Grad Belišće će subvencionirati učeničke mjesečne karte za redovne učenike srednjih škola, za koje je mjesečna autobusna karta besplatna dok redovni studenti i nadalje mjesečnu kartu plaćaju 350 kuna, a preostali iznos cijene karte prijevozniku će podmiriti Grad Belišće. Učenici srednjih škola i studenti već sada mogu podići svoje karte na blagajnama Panturista d.d.

 

Jučer su (utorak, 12. rujna) dodijeljene nagrade za najuređeniju obiteljsku okućnicu, najuređeniji balkon i najuređenije prigradsko naselje grada Belišća u 2017. godini. Komisiju za ocjenu najuređenije obiteljske okućnice, balkona i prigradskog naselja grada Belišća činile su zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković, voditeljica Turističke zajednice grada Belišća Janja Čeliković i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Antonija Andrašek Barić koje su 24. srpnja obišle prijavljene okućnice i prigradska naselja te odabrale najljepše uređenu okućnicu, balkon i prigradsko naselje među brojnim prijavljenima. Članice Komisije zajedno sa zamjenicom gradonačelnika Belišća Ljerkom Vučković, ujedno i predsjednicom Komisije, primile su u Maloj vijećnici Gradske uprave grada Belišća pobjednike natječaja.

Nagrade pobjednicima uručila je zamjenica gradonačelnika čestitavši i zahvalivši svima koji su sudjelovali u ovom natječaju. U kategoriji za najuređeniju obiteljsku okućnicu, prvo mjesto osvojila je Tihana Barić iz Bocanjevaca, drugo mjesto osvojila je Nataša Milković iz Bistrinaca, dok je treće mjesto pripalo Mandi Barić iz Bistrinaca. U kategoriji za najuređeniji balkon, prvo je mjesto osvojila Agica Piškorjanac iz Bocanjevaca, a drugo Vlasta Ljutak iz Belišća. U kategoriji za najuređenije prigradsko naselje grada Belišća, prvo mjesto osvojila je Gorica Valpovačka, drugo mjesto Bocanjevci, treće mjesto pripalo je Bistrincima.

Srijeda, 13 Rujan 2017 18:12

Olimpijci u Belišću

 

U Velikoj vijećnici grada Belišća danas je upriličen svečani prijem za sportaše iz Osječko – baranjske županije, koji su 1992. godine, po prvi put pod hrvatskom zastavom, sudjelovali na Ljetnim olimpijskim igrama u Barceloni. Hrvatsku olimpijsku delegaciju je prije 25 godina predstavljao 41 natjecatelj u 12 sportova,  a među njima su bili Belišćani – kajakaš Zvonimir Krznarić, kanuist Vlado Poslek i trener reprezentacije Stjepan Krznarić te voditelj ekipe, pokojni sportski velikan Matija Ljubek. Iz današnje Osječko – baranjske županije, Hrvatsku su na tim Olimpijskim igrama predstavljali i osječka streljačica Mirela Skoko Čelić s trenerom Zvonimirom Kovačevićem te osječki veslač Ninoslav Saraga.

Na ovoj svečanosti, zahvalnost sportašima i želju za budućim vrhunskim sportskim rezultatima, izrazili su zamjenik gradonačelnika Grada Belišća Domagoj Varžić, zamjenik župana Osječko – baranjske županije Goran Ivanović, pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač, predstavnici Športske zajednice Osječko-baranjske županije, na čelu s predsjednicom Zvjezdanom Tuma Pavlov i glavnim tajnikom Dubravkom Ižakovićem, te brojni sportski djelatnici i dužnosnici, kao i bivši vrhunski sportaši s područja naše Županije.

Siniša Krajač je zamjeniku gradonačelnika Belišća uručio priznanje HOO, kao gradu koji je dao veliki doprinos razvoju sporta, što je prepoznala i Europa, dodijelivši Belišću titlulu Europskog grada sporta u 2017. godini. Zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić uručio je prisutnim Olimpijcima prigodne darove, na čemu se zahvalio kajakaš Zvonimir Krznarić. Uslijedilo je potom predstavljanje Osječko – baranjskog sportskog godišnjaka za 2016. godinu te priloga Sportski vodič OBŽ, koje su predstavili urednik sportske redakcije Glasa Slavonije Krešimir Lacković i Alan Kerže iz Zajednice sportskih udruga grada Osijek.

Potom je Siniša Krajač, u ime HOO uručio ključeve vozila Opel Vivaro Zajednici športskih udruga grada Belišća, koje je preuzeo Milan Zamaklar, predsjednik belišćanske sportske zajednice. Naime, ZŠU grada Belišća sudjelovala je u natječaju HOO pod nazivom „Aktivna zajednica“, te je uz preporuku Športskog saveza Osječko – baranjske županije uspješno prošla na natječaju. HOO je sudjelovao u nabavci vozila sa 70.000 kuna.

Ovoj svečanosti je prethodila sjednica Izvršnog odbora Športske zajednice Osječko-baranjske županije. Na samome početku, sve nazočne pozdravio je zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić iskazavši čast što su sjednicu odlučili održati u Belišću, Europskom gradu sporta za 2017. godinu. Ujedno je i zahvalio Športskoj zajednici na svemu što čine na području sporta u našoj Županiji te im poželio puno uspjeha u daljnjem radu.

Treba spoemuti i da je jučer (12. rujna) u Zagrebu Hrvatski olimpijski odbor povodom 25. obljetnice prvog nastupa hrvatskih sportaša na ljetnim Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine upriličio prigodnu proslavu s članovima prve Hrvatske olimpijske delegacije. Pozivu domaćina, predsjednika HOO-a Zlatka Mateše, odazvala se većina od 41 sportaša među kojima su bili i Belišćani, kajakaš Zvonimir Krznarić, kanuist Vlado Poslek i trener reprezentacije Stjepan Krznarić. Podsjetimo, Zvonimir Krznarić nastupio je u kajaku jednosjedu na 500 m te je zauzeo peto mjesto u II. grupi prednatjecanja i peto mjesto I. grupe repesaža. U kajaku jednosjedu na 1.000 m zauzeo je šesto mjesto u IV. grupi prednatjecanja i peto mjesto u I. grupi repesaža. Vlado Poslek ušao je u polufinale kanua jednokleka na 500 i 1.000 m. U polufinalu je na 500 m osvojio sedmo mjesto, a na 1.000 m peto mjesto. Svečana proslava 25. obljetnice u zagrebu, održana je u nazočnosti brojnih bivših vrhunskih sportaša, sportskih djelatnika i dužnosnika među kojima su bili članovi Vijeća i glavni tajnik HOO-a Josip Čop s pomoćnicima, državna tajnica za šport i nositeljica šest olimpijskih odličja Janica Kostelić te drugi članovi hrvatske olimpijske obitelji.

 

FOTO: Tin Lacković

 

Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo u suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu KBC Osijek, organiziralo je u petak, 8. rujna, akciju dobrovoljnog darivanja krvi u Belišću. No, iako je to bila redovna akcija, iz osječke bolnice je stigao apel u kojem je naglašeno kako su zalihe krvi i krvnih pripravaka na minimumu te je hitno potrebno da krv daruje što veći broj osoba.

Među prvima koji su podijelili ovaj apel bio je Milan Strahinec, povjerenik za razvoj prigradskog naselja Gorica Valpovačka i tajnik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bocanjevci te se na ovu akciju darivanja krvi odazvao veći broj njegovih sumještana nego je to inače.

No, ni Belišćani ni stanovnici drugih mjeta nisu se oglušili na ovaj apel, te je akciji pristupilo 117 darivatelja, što je 20-ak osoba više nego inače. Nakon liječničkog pregleda odbijeno je 8 osoba, što znači da je ukupno prikupljeno 109 doza, a došla su i četiri nova darivatelja.
Istog je dana organizirana redovita akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Petrijevcima. Akciji u Petrijevcima je pristupilo 18 darivatelja, od čega su 2 osobe odbijene nakon liječničkog pregleda, te je ukupno prikupljeno 16 doza, a bio je i jedan novi darivatelj.

 

Nedjelja, 10 Rujan 2017 17:40

Belišćanski cener - utrka kružnih tokova

 

 

Belišćanski cener – utrka kružnih tokova, održana je danas u prijepodnevnim satima po treći put i to kao jedna od središnjih manifestacija u godini kada Belišće nosi titulu Europskog grada sporta za 2017. Ujedno, Belišćanski cener je i središnje događanje u Slavoniji i Baranji u sklopu proslave Hrvatskog olimpijskog dana (10. rujna).

Ovogodišnji Belišćanski cener, koji je organizirao Sportsko rekreacijski klub Baraber extreme team, okupio je rekordan broj sudionika, njih 142, među kojima je bila 51 žena, trčalo se na dionicama od 2.5 km, 5 km i 10 km, a ruta se protezala od Kajak kluba Belišće, preko kružnog toka kod Gradske uprave, prema kružnom toku kod Centra za kulturu Sigmund Romberg, zatim prema kružnom toku na Oštrom ćošku i povratak do Kajak kluba, no sudionici trke na 10 km su nastavili preko Mosta 107. brigade do okretišta u Baranji da bi se zatim vratili na cilj kod Kajak kluba.

Dionicu od 2,5 kilometra najbrže su istrčali Ana Funtak i Andrej Stipetić, utrku kružnih tokova od 5 kilometara prvi su završili Amelie Đakovac i Hrvoje Dragić, a nakon 10 kilometara su na cilj najbrže stigli Danijela Černić i Slaven Kožić.

Sve sportaše i rekreativce su došli pozdraviti zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić, predsjednik Zajednice športskih udruga grada Belišća Milan Zamaklar, te član Hrvatskog olimpijskog odbora i glavni tajnik Športske zajednice Osječko – baranjske županije Dubravko Ižaković.

Zamjenik gradonačelnika Belišća, Domagoj Varžić je, govoreći o važnosti ovakvog sportskog događanja na kojem su se okupili sportaši i rekreativci ne samo iz Belišća i okolice, nego i šire, izrazio nadu da će se već sljedeće godine, u sklopu titule Europska regija sporta, Belišćanski cener proširiti i na Valpovo te da će obuhvatiti i njegove kružne tokove.

Od zanimljivosti s 3. Belišćanskog cenera treba istaknuti da je najmlađa sudionica bila 7-godišnja Marija Kučinac, a najstarija 50-godišnja Gordana Popović. Među muškim sudionicima, najmlađi je bio 6-godišnji Ivan Đakovac, dok je najstariji sudionik ove utrke 73-godišnji Slavko Vojvodić – Žućo.

 

FOTO: Zaim Saljiji, Tin Lacković

 

Subota, 09 Rujan 2017 19:32

Smotra ličkih igara i običaja

 

Zavičajna udruga Ličana “Vila Velebita” Belišće danas je po četvrti put na odmorištu Drava u Bistrincima organizirala Smotru ličkih igara i običaja. No, ova manifestacija nije bila namijenjena samo Ličanima, nego svim ljudima dobre volje, kako je u pozivu naglasio Kruno Majer, predsjednik belišćanskih Ličana. Okupljanje sudionika, Ličana i svih znatiželjnika, bilo je u 10 sati, a  sportske igre kao što su bacanje kamena s ramena i bacanje potkove, započelo je uz zvuke harmonike, za što je bio zaslužan Tomo Jergović.

Ovo ličko druženje okupilo je dvjestotinjak Belišćana i prijatelja, sa ili bez ličkih korijena, a među njima je bio i zamjenik gradonačelnika grada Belišća Domagoj Varžić, koji se i natjecao u ringlanju, odnosno bacanju potkove. No, ipak, najveće zanimanje okupljenih izazvalo je bacanje kamena s ramena – i to pravog ličkog – donesenog prije mnogo godina iz Like. Natjecalo se i mlado i staro, i muško i žensko, kažu Ličani. Vrijedi svakako spomenuti i da je održana revijalna nogometna utakmica mladih Ličana, što je dokazalo da bez obzira na desetljeća koja su prošla od dolaska njihovih predaka iz brdovite Like u našu ravnu Slavoniju, budućnost belišćanske ličke udruge nije upitna.

Jednako tako nije upitna niti suradnja s prijateljskim udrugama, poput bizovačke udruge Ličana ili naših belišćanskih umjetnika iz Likovne udruge "Bel art" koji su ovom prigodom na odmorištu Drava održali Ličku likovnu koloniju, a slike nastale tom prilikom donirali su Zavičajnoj udruzi „Vila Velebita“ Belišće.

Naravno, nakon sportskih igara i navijanja, trebalo se okrijepiti ićem i pićem – bilo je tu kobasica i graha te osvježavajućih pića, a Smotra ličkih igara i običaja nastavljena je uobičajeno – uz pjesmu, ples, druženje i veselje.

 

Četvrtak, 07 Rujan 2017 13:05

Hitan poziv darivateljima krvi

 

Redovita akcija dobrovoljnog darivanja krvi, u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Valpovo i Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu KBC Osijek, održat će se sutra, 8. rujna, u prostorijama Vatrogasnog doma u Belišću u vremenu od 10:00 do 15:00 sati.

Istog dana će se održati akcija u Petrijevcima, u prostorijama Osnovne škole Petrijevci u vremenu od 17:00 do 19:00 sati.

IZ GDCK Valpovo pozivaju sve darivatelje krvi i one koji to žele postati da se odazovu ovom pozivu, a sa sobom trebaju ponijeti osobnu iskaznicu i OIB.

Poseban apel stigao je iz osječke bolnice, u kojem se naglašava kako su zalihe krvnih pripravaka pri kraju, te mole građane da se u što većem broju odazovu akcijama dobrovoljnog darivanja krvi.

Stranica 1 od 25
facebook logo

youtubelogo