Monika Đogaš

Monika Đogaš

Srijeda, 06 Veljača 2019 09:08

Duhovni život belišćanskih dragovoljaca

 

Kao i prijašnjih godina, i ove su godine članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata grada Beliša bili na misi na blagdan svetog Blaža te s drugim vjernicima nakon euharistije pristupili "grličanju", odnosno blagoslovu grla. Iako je blagdan svetog Blaža bio u nedjelju, 3. veljače, prema liturgijskim pravilima slavio se dan kasnije, a iz crkve Svetog Josipa Radnika belišćanski dragovoljci su se safra Dariom Micanom, uputili u svoje prostorije na zajedničko druženje, na kojem im je duhovnik belišćanskih branitelja govorio o blaženom Alojziju Stepincu, čiji se spomendan slavi 10. veljače.

Utorak, 05 Veljača 2019 11:27

Aktivnosti bistrinačkih ribiča u 2018.

 

Niti mjesec dana nakon izuzetno uspješno organiziranog Međunarodnog natjecanja u pečenju slanine, popularne Slaninijade, Udruga športskih ribolovaca Podravac Bistrinci u ponedjeljak, 4. veljače, u nazočnosti velikog broja članova, održala je godišnju izvještajnu skupštinu. Izvješće o radu, nakon kojeg je uslijedio video presjek svih aktivnosti tijekom 2018. godine, podnio je predsjednik bistrinačkih ribiča Milan Borić, a na svemu učinjenom ribičima su čestitali zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić, predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Belišća Milan Zamaklar, predsjednik Hrvatskog športsko – ribolovonog saveza Vladimir Sever i predstavnici udruga iz Zajednice športsko – ribolovnih udruga Valpovo te drugih prijateljskih udruga.

Uz nešto povećan broj članova u prošloj godini (ukupno 159 – 135 seniora, sedam žena i 16 kadeta), bitrinački ribiči se mogu pohvaliti i mnogobrojnim aktivnostima koje se u njihovoj organizaciji održavaju na odmorištu Drava, poput Dana športa i razonode te Slaninijade. Vrijedi spomenuti i fitnes grupu Babuške koja okuplja velik broj žena koje se, osim što redovito vježbaju, uključuju u sve aktivnosti bistrinačkih ribiča, najčešće kroz pripremu gastronomsku ponudu. Kao i svake godine, ekipa seniora je sudjelovala u natjecanjima Županijske lige, a ekipni i poejdinačni rezultati su bili zadovoljavajući. Ono što muči UŠR Podravac, kao i većinu udruga, je slab odaziv djece i mladih. Održavanje i uređenje odmorišta Drava u Bistrincima je nešto čime se se ribiči ponose, iako je mnoštvo volonterskih sati utrošeno na sve što se ondje treba obaviti. Ipak, niti u proteklom razdoblju nisu posustali u misiji da odmorište Drava bude doista mjesto odmora za dušu i tijelo uz prirodne ljepote dravske obale.

 

FOTO: Tin Lacković

Utorak, 05 Veljača 2019 11:22

Uspjesi belišćanskih ribiča u 2018.

 

Redovna godišnja izvještajna skupština Udruge športskih ribolovaca Belišće održana je u nedjelju, 3. veljače, u ribičkom domu na lijevoj obali Drave, a u njoj su uz članove, bili prisutni predstavnici prijateljskih društava te zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić i predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Belišća Milan Zamaklar. Iza belišćanskih ribiča je uspješna godina, iako su zabilježili nešto manji broj članova (139) u odnosu na godinu prije te se u narednom razdoblju planiraju dodatno angažirati na omasovljenju članstva, posebice mladih.

Prošlu godinu će belišćanski ribiči pamtiti po fantastičnim uspjesima u natjecateljskom ribolovu. Posebno se tu ističe prvo mjesto na Kupu Hrvatske, koje je belišćanska ekipa (Zlatko Papišta, Dejan Mostina i Matija Vidaković, uz stručnog voditelja Josipa Harangozu) osvojila nakon dva dana natjecanja i dva 2. mjesta ekipno u završnici Kupa koje je održano u Vukovaru. Spomenimo samo da su takav uspjeh Belišćani zadnji put ostvarili prije 38 godina – 1980. na prvenstvu Hrvatske. Ekipa seniora se natjecala i u 2. ligi Istok, u kojoj su bili drugi, uz napomenu kako ej Matija Vidaković pojedinačno prvak 2. lige Istok za 2018. godinu. U ovom natjecanju se belišćanskoj ekipi priključio i Mario Đurakić. O svim prošlogodišnjim uspjesima u sportskom ribolovu najbolje govori osvojenih 20 pehara u trajnom vlasništvu (devet za 1. mjesto i 11 za 2. mjesto) te 5 prijelaznih pehara, ali i 53 medalje (26 zlatnih, 14 srebrnih i 13 brončanih). Još jednom treba naglasiti i kako je Josipu Harangozi uručeno priznanje za zaslužnog sportskog djelatnika Grada Belišća u 2018. godini.

I u 2018. godini vrijedni belišćanski ribiči su održavali Ribički dom na lijevoj obali Drave te radili na revitalizaciji Stare Drave – Repnjak, ali i organizirali ili bili sudionici različitih manifestacija, poput Belišćanskih ribičkih priča, Čiklijade, biciklijade...Dakle, odlična suradnja s s Gradom Belišćem i belišćanskom Turističkom zajednicom i dalje se nastavila kao i dugogodišnja suradnja s Likovnom udrugom Bel Art Belišće.

 

FOTO: Tin Lacković

 

 

 

Tri mjeseca nakon što je zelena površina kod belišćanskog bazena dobila naziv "Park 5. studenoga" i ondje postavljen spomenik u čast Svjetskom danu romskog jezika, a u Bistrincima otvoren novosagrađeni društveni dom za potrebe romske nacionalne manjine, danas (30. siječnja) je u Maloj vijećnici Gradske uprave grada Belišća između Saveza Roma u RH ''Kali Sara'' i Grada Belišća potpisan sporazum o izgradnji i opremanju višenamjenskog sportskog igrališta u ulici Marka Oreškovića.

Sporazum su potpisali gradonačelnik Belišća Dinko Burić i Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u RH „Kali Sara“, a na radnom su sastanku još bili prisutni saborski zastupnik Veljko Kajtazi, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Osječko - baranjske županije Branko Petrović, predsjednik darđanskih Roma Branko Đurđević, Mario Balog, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Belišća, Ljiljana Žigić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno planiranje i gospodarstvo Grada Belišća te predstavnici projektanta.

Govoreći o suradnji s predstavnicima romske zajednice, gradonačelnik Dinko Burić je rekao kako je za Belišće ovo još jedan radostan dan, jer se nastavlja suradnja koja traje dugi niz godina.

-Ovo višenamjensko sportsko igralište je još jedan sadržaj koji će biti na korist pripadnicima romske nacionalne manjine. Ali ne samo njima, nego svima. Nadamo se da će radovi biti gotovi do Dana grada, 1. svibnja, a najkasnije do kraja petog mjeseca, najavio je gradonačelnik Burić, istaknuvši još jednom kako ovaj projekt sufinancira Savez Roma u RH „Kali Sara“ s 200.000 kuna, a toliko je i Grad osigurao u svom proračunu.

Zadovoljstvo nije krila niti predsjednica Saveza Roma Suzana Krčmar, koja je naglasila veliku suradnju koju Savez ima s Gradom Belišćem.

-Imamo tako dobru suradnju da na znam gdje ćemo na kraju završiti i što ćemo sve napraviti u budućnosti, s osmijehom je rekla, te dodala kako se kroz cjelokupnu suradnju radi na razumijevanju i boljem životu – ne suživotu – svih građana Belišća.

-Slažem se s gradonačelnikom Burićem, nije ovo samo za Rome, ovo je za sve!, naglasila je.

Istaknuto je kako je izuzetno važno imati dobru suradnju s lokalnom samoupravom, što Grad Belišće na čelu s gradonačelnikom Dinkom Burićem, dokazuje sve ove godine, jer se samo na taj način može puno toga učiniti.

Unatrag nekoliko godina se puno radi na podizanju standarda života pripadnika romske zajednice, o čemu je govorio saborski zastupnik Veljko Kajtazi, spominjući pri tome uvođenje vodovodne mreže i legalizaciju, koja je prošle godine završena, a u što se uključio i Grad Belišće.

-Zajedno smo završili i društveni dom u kojem će se odvijati puno aktivnosti koje planiramo. Također, zajednička želja je bila i napraviti ovo višenamjensko sportsko igralište, kao što smo napravili u Sisku i Đurđevcu, a u planu je tijekom ove godine napraviti ih još pet, rekao je saborski zastupnik Kajtazi, nabrajajući sve planove koje planira ostvariti za trajanja svog mandata.

Sportsko igralište dimenzija 40 m x 20 m izgradit će se u asfalt betonu, s aluminijskim golovima te zaštitnom mrežom i ogradom. Sportsko igralište bit će opremljeno rasvjetom i adekvatnim brojem klupa. Grad Belišće financirat će izradu projektne dokumentacije, osigurati zemljište, ishoditi građevinsku dozvolu te provesti postupak javne nabave. U romskom naselju u Ulici Marka Oreškovića u Bistrincima živi 60-ak djece i mladih, tako da nema sumnje da je ovakav projekt potreban.

Grad Belišće se ponosi svojim „zlatovezom kultura“. Naime, od samog osnutka mjesta pa do danas, ovdje žive 22 nacionalne skupine, među kojima je, uz najveću hrvatsku, najbrojnija upravo romska. Na završetku, najavljena je i novost – u društvenom domu u Bistrincima s radom započinje romsko kulturno – umjetničko društvo koje će dodatno obogatiti život u Gradu Belišću. No, najavljen je i sljedeći zajednički pothvat – još jedna velika proslava Svjetskog dana Roma, na kojoj će svi građani moću uživati u nastupu jedne od najboljih romskih skupina iz Latvije.

 

FOTO: Tin Lacković

 

Usvajanje programa poticajnih socijalno – demografskih mjera i mjera za razvoj gospodarstva u 2019. godini, obilježilo je današnju, 19. sjednicu Gradskog vijeća grada Belišća. Tako je odlučeno da će Grad Belišće u ovoj godini provoditi 23 socijalno – demografske mjere (u 2018. ih je bilo 22), među kojima će se poseban naglasak staviti na 10 mjera za koje je predviđeno povećanje izdvajanja, a to su:

*besplatan vrtić + 10% povećanje plaće (3.744.000 kuna; povećanje 924.000 kuna),

*izgradnja POS stanova (3.384.000 kuna),

*studentske stipendije (645.000 kuna; povećanje 193.500 kuna),

*naknada za novorođenčad (500.000 kuna, povećanje s 4.000 na 5.000 kuna po novorođenom djetetu),

*uskrsnice za umirovljenike s mirovinom manjom od 2.000 kuna (200.000 kuna; povećanje sa 150 na 250 kuna),

*božićnice za nezaposlene (200.000 kuna; povećanje sa 150 na 250 kuna),

*mliječna kuhinja za učenike osnovne škole (100.000),

*socijalna samoposluga (200.000 kuna),

*besplatni udžbenici za osnovnu školu (800.000 kuna; ukoliko država preuzme na sebe, sredstva će se preusmjeriti) i

*subvencija grobnih mjesta za hrvatske branitelje (20.000 kuna).

-Želimo na početku godine definirati sve mjere koje mislimo provoditi u ovoj godini, kako one iz sfere socijalne i demografske politike, tako i one iz sfere poticanja gospodarstva i posebno definirati koje su to mjere na koje dajemo poseban naglasak, pojasnio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Što se tiče poticanja gospodarskog rasta, gradonačelnik Burić je naglasio kako je Belišće industrijski gradić.

-Svi smo na razini Hrvatske svjesni kako je jedna od važnih gospodarskih, ali i demografskih mjera sigurno povećanje plaće zaposlenima, jer smo nažalost, u posljednje vrijeme svjedoci da i oni koji imaju stalan posao, daju otkaz i odlaze zbog malih plaća. Na deklarativnoj razini pričamo kako je potrebno napraviti iskorak i povećati plaće. Nas raduje da su i na našem području najveći gospodarski subjekti donijeli odluke da povećaju plaće svojim djelatnicima, a onda smo i mi donijeli odluku da na razini svih zaposlenih u Gradu Belišću, odnosno u gradskim ustanovama, tvrtkama, udruženjima i institucijama kojima je Grad Belišće osnivač ili financira rad, povećamo plaće za 10 posto od 1. veljače, rekao je gradonačelnik dodavši kako se nada da će to biti poticaj njima i njihovim obiteljima da ostanu i dalje na području Belišća. Radi se o 205 radnika koji rade u 14 institucija, udruženja i tvrtki pod ingerencijom Grada Belišća.

Program za razvoj gospodarstva u Gradu Belišću za 2019. godinu obuhvaća 16 različitih mjera, a ove se godine poseban naglasak stavlja na sljedećih pet mjera:

*subvencija za zapošljavanje novozaposlenih osoba (200.000 kuna; do sada 2.000 kuna, sada 5.000 kuna po novozaposlenom),

*povećanje plaća zaposlenih u Gradskoj upravi Grada Belišća te zaposlenih u gradskim ustanovama, tvrtkama, udruženjima i institucijama kojima je Grad osnivač ili financira njihov rad (1.928.240; povećanje 10%),

*paušalni porez za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu (150 kuna; do sada 231 kuna),

*umanjenje komunalnog doprinosa za gradnju građevina stambene namjene obujma do 550m3 (smanjenje 21%) i

*subvencioniranje kamata na kreditne linije Zagrebačke banke d.d. za kreditiranje sjetve i stočarske proizvodnje na području Grada Belišća (25.000 kuna).

-Ozbiljno razmišljamo, a vjerujem da ćemo vrlo brzo i o tome raspravljati na Gradskom vijeću - o donošenju cijelog niza drugih mjera kojima želimo potaknuti naše mlade ne samo da ne odlaze iz naših prigradskih naselja, iz naših sela, nego da „obrnemo“ taj smjer – da oslobodimo u potpunosti sve buduće gradnje od komunalnog doprinosa, a iznaći ćemo i najbolji model da ih oslobodimo ili snizimo iznos komunalne naknade za sve stanovnike prigradskih naselja, poručio je gradonačelnik, još se jednom osvrnuvši na činjenicu da se samo sinergijom svih razina može postići više.

-Svi zajedno možemo promijeniti ovu trenutačnu sliku, pojedinačno ne možemo. Dakle, djelovanjem svih – od države i županije do općina i gradova. Treba istaknuti kako je država napravila prvi korak kada je svim jedinicama, općinama i gradovima koje su manje razvijeni, onom zadnjom poreznom reformom dala alat i sad je pitanje na čega ćemo to usmjeriti. Mi smo se odlučili značajan dio sredstava usmjeriti upravo u ove mjere socijalne i demografske politike i mjere poticanja gospodarstva, a ostali dio sredstava ostaviti za praćenje naših odjela u projektima financiranih iz fondova EU, zaključio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Treba spomenuti kako je na samom početku ove sjednice došlo do izmjena u Gradskom vijeću. Naime, nakon što je vijećnik SDP-a Dejan Šovagović zaposlen na mjesto višeg stručnog suradnika za komunalne djelatnosti u Gradu Belišću, zbog nespojive dužnosti je svoj mandat stavio u mirovanje. Njegove dužnosti – gradskog vijećnika, potpredsjednika Gradskog vijeća i člana mandatne komisije, polaganjem prisege je preuzeo Zlatko Adjulović, neizabrani kandidat s iste stranačke liste.

Ostale točke dnevnog reda, većinom su se odnosile na usklađivanje već prihvaćenih odluka Gradskog vijeća grada Belišća s radom i djelovanjem Dječjeg vrtića Maslačak, Centra za kulturu Sigmund Romberg i Muzeja Belišće, kao i drugih odluka vezanih uz prihvaćene mjere socijalno – demografskog i gospodarskog razvoja Belišća u 2019. godini. Također, prihvaćene su odluke o komunalnim djelatnostima, uslugama ukopa, usluge javnih tržnica, o subvenciji za mikročipiranje i cijepljenje neoznačenih pasa te odluka o korištenju prihoda od naknade za odvodnju na području aglomeracije grada Belišća.

 

Subota, 26 Siječanj 2019 08:06

Najuspješniji u belišćanskom sportu u 2018.

 

U Centru za kulturu Sigmund Romberg jučer je održana svečanost proglašenja najuspješnijih u sportu grada Belišća u 2018. godini. Perspektivnim mladim sportašima su proglašeni Mia Stojaković i Leon Potočki iz Kajak kluba Belišće. U kategoriji zaslužnog sportskog djelatnika, priznanje je dodjeljeno Josipu Harangozi iz Udruge športskih ribolovaca Belišće, koji nije moga biti prisutan na svečanosti te je u njegovo ime priznanje primio Matija Vidaković. Za dugugodišnje djelovanje, priznanje je dobio Klub pustolovnih sportova Baraber extreme team za 10 godina, Boćarski klub Belišće za 20 godina, te Nogometni klub Gat za 40 godina uspješnog rada. Malonogometni klub Belišće Gat dobio je priznanje za doprnos i promociju sporta osoba s invaliditetom, a najuspješnijim sportskim kolektivom u 2018. godini proglašeno je Streljačko društvo Belišće. Angel Milišić Zečević iz Baraber extreme teama primio je plaketu za zaslužnog pojedinca za unaprjeđenje i razvoj sporta. Na kraju su proglašeni najuspješnija sportašica i sportaš grada Belišća u 2018. godini. To su Majda Cvenić iz Odbojkaškog kluba Belišće i Saša Brezovec iz Streljačkog kluba Belišće. Belišćanskim sportašima i sportskim djelatnicima prigodnim su se riječima obratili zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić i predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Belišća Milan Zamaklar, dok se u ime nagrađenih zahvalio Angel Milišić Zečević.

-Prošla, 2018. godina bila je vrlo plodonosna što se tiče sportskog života u našem gradu, stigla su brojna priznanja kako za državne ekipne tako i pojedinačne prvake. Svim tim sportašima želim čestitati na izvrsno odrađenoj godini, poručio je zamjenik gradonačelnika grada Belišća Domagoj Varžić, podsjetivši ujedno i na obilježavanje titule Europska regija sporta Slavonija i Baranja 2018., koju je Belišće nosilo u suradnji sa susjednim gradom Valpovom te općinama Bizovac i Petrijevci s hrvatske, te Šiklošem i Harkanjem s mađarske strane, a tim je povodom tijekom prošle godine na našem području odrađeno 60-ak sportskih aktivnosti.

U prigodnom programu sudjelovao je Zabavni orkestar Amaterskog kazališta Belišće sa solistima.

 

FOTO: Tin Lacković

 

Krajem 1. Svjetskog rata, prva je nogometna lopta stigla u Belišće, a donijeli su je učenici iz Pečuha. Prije 100 godina, 1919. osnovan je klub pod nazivom Belišćanski športklub. Mijenjala su se imena, igrači, nizala su se dobra i nešto manje dobra vremena i rezultati. Stotinu godina kasnije, 24. siječnja 2019., Grad Belišće je svim ljubiteljima nogometa, igračima i navijačima poklonio najljepši poklon – novu tribinu s klupskim prostorijama i pratećim sadržajem.

Kamen temeljac je položen danas u prijepodnevnim satima, a na svečanosti su bili prisutni gradonačelnik Belišća Dinko Burić sa svojim zamjenicima Ljerkom Vučković i Domagojem Varžićem te drugim suradnicima, zamjenik osječko – baranjskog župana Petar Lagator, visoki dužnosnici Hrvatskog nogometnog saveza na čelu sa Zorislavom Srebrićem, dužnosnici Županijskog nogometnog saveza na čelu s predsjednikom Antom Vučemilovićem Šimunovićem, te drugi sportski djelatnici i zaljubljenici u nogomet.

Zadovoljstvo i ponos nije skrivao gradonačelnik Belišća Dinko Burić, koji je na početku svog govora naglasio kako je ovo prilika za izreći jednostavno „hvala“ svima onima koji su stvarali i stvorili 100-godišnju povijest belišćanskog nogometnog kluba, ali i onima sadašnjim i budućim igračima i sportskim djelatnicima, koji će nastaviti tradiciju zbog koje Belišće nosi titulu ne samo grada papira, nego i grada sporta. Uputio je gradonačelnik zahvalu i Hrvatskom nogometnom savezu i Osječko – baranjskoj županiji

-Investicija je vrijedna nešto više od 6,9 milijuna kuna, danas počinjemo s radovima, a očekujemo da sve bude gotovo do jeseni, sa željom da možda već prvo kolo u idućoj natjecateljskoj sezoni NK Belišće bude ovdje domaćin, rekao je gradonačelnik Dinko Burić, dodajući da ako i ne bude baš za prvo kolo, da će onda u nastavku sezone novi stadion i belišćanski nogometaši biti svima na ponos.

Čestitajući belišćanskim nogometašima na vrijednom i velikom jubileju, predsjednik Nogometnog saveza Osječko – baranjske županije Ante Vučemilović Šimunović je govorio o renesansi nogometa na području naše županije, spominjući sve nove infrastrukturne sportske projekte, dok je u ime osječko – baranjskog župana, čestitke Nogometnom klubu Belišće uputio je njegov zamjenik Petar Lagator, koji je spomenuo kako Osječko – baranjska županija za ovu godinu izdvojila 4,9 milijuna za održivi sportski razvoj. U ime HNS-a Zorislav Srebrić je prenio pozdrave Davora Šukera, hrvatskog izbornika Zlatka Dalića te Luke Modrića, najboljeg svjetskog nogometaša, uputivši pohvalu jedinstvu cjelokupne društvene zajednice na realizaciji ovog projekta, koja se – kao i za realizaciju izgradnje nove nogometne infrastrukture u Belišću, u što je uključena lokalna zajednica, županija i nogometni savez – vidjela i 16. srpnja na „dan nogometne zahvalnosti“ kada je gotovo cijela Hrvatska dočekala naše reprezentativce u Zagrebu.

Prigodnu molitvu i blagoslov nakon postavljanja kamena temeljca i polaganja povelje, za što su bili zaduženi gradonačelnik Belišća Dinko Burić, zamjenik župana Petar Lagator te sportski dužnosnici Zorislav Srebrić i Ante Vučemilović Šimunović, predmolio je belišćanski župni vikar fra Tomislav Vrsaljko. Ukupna vrijednost investicije na izgradnji i opremanju tribina i klupskih prostorija s pratećim sadržajima iznosi 6.915.962 kune, a izgradnju zajedno financiraju Grad Belišće, Osječko-baranjska županija i Hrvatski nogometni savez. Projekt obuhvaća izgradnju tribina nogometnog gradskog stadiona s 500 sjedećih mjesta, po propozicijama za 3. HNL. Zadovoljit će sve propisane kriterije koji ovaj rang natjecanja zahtjeva s mogućnošću prilagodbe za 2. HNL. U prizemlju će se nalaziti svečani salon s klupskim prostorijama i svlačionicama sa svim popratim sadržajima.

 

FOTO: Tin Lacković

Subota, 12 Siječanj 2019 07:04

Besplatan vrtić za male Belišćane

 

Nakon što su krajem prošle godine snizili cijene vrtića sa 410 na 300 kuna, u Gradu Belišću odlučili su da će od siječnja roditelje u potpunosti osloboditi plaćanja vrtića. Odluku o uvođenju besplatnog vrtića za svu djecu Gradsko vijeće će donijeti na sjednici koja će se održati 28. siječnja no ona će, kaže nam gradonačelnik Dinko Burić, vrijediti već od 1. siječnja tako da roditelji iz Belišća više ne moraju plaćati vrtić za svoju djecu.

Iako su u pripremi Proračuna za 2019. predvidjeli 'tek' sniženje cijena vrtića, odnosno povećanje udjela gradskog sufinanciranja na 80 posto ekonomske cijene, a gradonačelnik Burić najavio da im je cilj u skoroj budućnosti osigurati besplatne vrtiće, analizom proračunskih stavki i prihoda u Gradu su uvidjeli da ipak već sada mogu osigurati dodatnih 700 tisuća kuna godišnje i u potpunosti osloboditi roditelje brige o plaćanju vrtića. Uz to, osigurali su još 150 tisuća kuna za povećanje plaća tetama u vrtićima za deset posto. Ukupno će tako Grad Belišće ove godine za vrtiće izdvojiti 3.75 milijuna kuna, a dosada je izdvajao oko 2,9 milijuna kuna.
Već i prije ove odluke Grad Belišće imao je jednu od najnižih cijena vrtića u zemlji, a ovom odlukom postaju četvrti grad u Hrvatskoj (uz Umag, Vrliku i Obrovac), i prvi u Slavoniji, koji svoj djeci osigurava besplatan vrtić.

'Želeći građanima Belišća olakšati svakodnevnu egzistenciju, Grad Belišće u 2019. godini provodi 22 socijalne poticajne mjere, od kojih je jedna i odluka o besplatnom vrtiću za djecu koja pohađaju matični vrtić u Belišću i područni vrtić u Gatu, a kojom želimo dati poticaj roditeljima s područja grada Belišća, ali i šire, ne samo da ostanu živjeti i raditi u našoj sredini, nego i dati poticaj i doprinos demografskoj obnovi naše domovine. Vjerujemo da će ova poticajna mjera pomoći obiteljima s malom djecom i da će značajno rasteretiti njihove kućne proračune, a sve u želji da se u Belišću poveća broj naših malih sugrađana', kazao nam je gradonačelnik Burić.

Izvor: gradonačelnik.hr

Četvrtak, 20 Prosinac 2018 12:32

Pomoć najpotrebitijima na području Valpovštine

 

Hrvatski Crveni križ - Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo osigurao je pakete hrane za najpotrebitije osobe s područja Valpovštine, odnosno za obitelji čiji je prihod po članovima kućanstva manji od 1.100 kuna. Podjela paketa za obitelji u potrebi s područja Grada Belišća bila je organizirana danas (20. prosinca) u prijepodnevnim satima u Domu umirovljenika, u suradnji sa Socijalnom samoposlugom i Maticom umirovljenika grada Belišća, odnosno Gradom Belišćem.

Prvo je sugrađane u potrebi, u ime Grada Belišća, kao gradska vijećnica te kao predsjednica Matice umirovljenika Grada Belišća pozdravila Marija Ilić, uz dobre želje za nadolazeće blagdane. Čestitkama i lijepim željama se pridružila i Snježana Kovačević, projekt menadžerica Gradskog društva Crvenog križa Valpovo, koja je pojasnila kako je ova humanitarna akcija ostvarena zahvaljujući projektu pod nazivom Pomoć najpotrebitijima na području Valpovštine, koji je GDCK Valpovo ugovorilo u okviru FEAD-a (Fonda europske pomoći za najporebitije 2014. - 2020.) u sklopu poziva Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama, i to podjelom hrane.
-Zadovoljni smo što, od planirane četiri podjele, za 1.300 korisnika s područja Valpovštine upravo pred Božić imamo prvu podjelu. Nadamo se da ćemo otprilike svaka tri mjeseca u narednih godinu dana, dakle tijekom 2019. godine, imati ostale podjele paketa hrane, ali i higijenskih potrepština, pojasnila je Snježana Kovačević, te dodala kako je vrijednost paketa oko 300 kuna, za što smatra da će pomoći ljudima pri izlasku iz kriznih situacija u kojima se nalaze.

U Belišću je podijeljeno 500-injak paketa, teških 23 kilograma, i to ne samo osobama koje su u evidenciji korisnika zajamčene minimalne naknade, nego i onima koji imaju male prihode i nalaze se u kriznim situacijama zbog zaduženosti ili gubitka posla.

 

Srijeda, 19 Prosinac 2018 09:44

Darovi za obitelji u potrebi

 

Tradicionalno povodom božićnih blagdana, Grad Belišće obilazi i daruje obitelji u potrebi. Tako je jučer (18. prosinca) zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić, zajedno sa stručnim suradnicima iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti Kristinom Horvat i Branimirom Kolarićem, posjetio nekoliko obitelji u potrebi te starijih i nemoćnih sugrađana, kako iz grada Belišća tako i iz svih prigradskih naselja, te ih darivao prigodnim božićnim paketima. Svima su zaželjeli čestit Božić i sretnu novu 2019. godinu. Svi domaćini srdačno su dočekali gradsku delegaciju, a Grad Belišće ovim je činom još jednom pokazao kako vodi posebnu skrb i brigu o najpotrebitijima te provodi brojne mjere kojima nastoji olakšati život svim sugrađanima.

 

Stranica 1 od 45
facebook logo

youtubelogo